Aydın’da o meslekten 5 tane kaldı

Aydın’da o meslekten 5 tane kaldı
 Muhabir
Kaybolmaya yüz tutmuş meslekler, devlet tarafından korunuyor. Aydın’da da bulunan unutulmaya yüz tutmuş kültürel ve sanatsal meslek faaliyetleri vergi avantajından yararlanarak devlet tarafından destekleniyor. Aydın’da kaybolmaya yüz tutmuş ne kadar meslek ve sahibi var merak edilirken Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muhammet Ali Künkcü, konuyla ilgili Aydın Hedef Gazetesi’ne konuştu.

Devlet unutulmaya yüz tutmuş mesleklere sahip çıkıyor. Ticaret Bakanlığı’nın onayı esas alınarak belirlenen kaybolmaya yüz tutmuş meslekler, vergi avantajından yararlanabiliyor. Kültürel veya Sanatsal Değeri Olan Kaybolmaya Yüz Tutmuş meslek dalları, 2012’de Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle vergi muafiyetine tabii tutuldu. Bu mesleklerin devamını sağlayan işletme sahipleri, vergi muafiyetinden yararlanabilmek adına Vergi Dairelerinden “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” temin ediyor.

whatsapp-image-2024-05-06-at-19-33-06.jpeg

AVM’LERDE RAYİÇ BEDELİN ALTINDA DÜKKAN KİRALAYABİLİYORLAR

Vergi muafiyetine tutulan ve yalnızca bununla kalmayan meslekler, 26 Şubat 2016 tarihinde Alışveriş Merkezleri Hakkında yürürlüğe alıman Yönetmelik’te AVM’lerde toplam satış alanının yüzde 5’i esnafa olmak üzere binde 3’ü unutulmaya yüz tutmuş meslek erbaplarına kiralanması yer alıyor.

whatsapp-image-2024-05-06-at-19-32-56-1.jpeg

Kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbapları ise yönetmeliğe göre, rayiç bedelin 4’te 1’i üzerinden dükkan kiralayabiliyor. Yönetmelikte yer alan bilgiye göre Aydın’daki alışveriş merkezlerinde kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ait dükkan bulunmaması dikkat çekerken Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü, böyle bir talebin olmadığını olduğu takdirde gerekeni yapacaklarını aktardı. Öte yandan Künkcü, Aydın’da kaybolmaya yüz tutmuş meslek sahiplerinin her zaman yanında olduğunu belirterek çırak sorunu yaşadıklarını ifade etti.

whatsapp-image-2024-05-06-at-19-33-04.jpeg

AYDIN’DA HANGİ MESLEKLER VAR?

Aydın’ın her ne kadar köklü tarihi ve zengin kültürel mirası olsa da ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekler’ bakımından oldukça fakir durumda. Bu azınlık meslek gruplarında büyük direniş sarf eden Aydınlı temsilciler, gelişen ve değişen teknolojiye aynı zamanda seri üretime karşı direnç göstererek ayakta kalmaya çalışıyor. Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin listesine göre Aydın’da Bakırcı-kalaycı, yorgancı, ahşap Sedef kakmacı, sepetçi ve çömlekçi olmak üzere 5 tane unutulmaya yüz tutmuş meslek bulunuyor. Aydın’da AYESOB’a bağlı Bakırcı-kalaycı 10, yorgancı 39, ahşap sedef kakmacı 12, sepetçi 65 ve çömlekçi 36 faal üye bulunuyor.

whatsapp-image-2024-05-06-at-19-32-56.jpeg

“SANAT ALTIN BİLEZİKTİR”

Aydın’da unutulmaya yüz tutmuş meslek sahiplerini desteklediklerini belirten AYESOB Başkanı Künkcü, “Aydın’da bu mesleği devam ettiren arkadaşlarım da bilir her zaman kendilerinin destekçisiyiz ve yanındayız. Yönetmeliğe göre alışveriş merkezlerinde de binde 3’ü unutulmaya yüz tutmuş mesleği yapanlara kiralanabiliyor. Aydın’da hatta Türkiye genelinde böyle bir talep olmadığı için bu mesleklerimiz yer almıyor. Elbette böyle bir talep olursa elimizden geleni yaparız. Bugün için kendilerinin en büyük sıkıntısı çırak bulmak. Bu konuda ailelerin bilinçlenmesi çok önemli. Gittiğim her yerde söylerim sanat her zaman için altın bir bileziktir” dedi.

whatsapp-image-2024-05-06-at-19-32-54.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.