Aydın’da yeni JES istenmiyor!

Aydın’da yeni JES istenmiyor!
 Muhabir
Aydın’a bağlı Kuyucak’ta kurulacak olan Jeotermal Enerji Santrali (JES) için 3 bin 859,55 metrekarelik tarım alanıyla ilgili olarak acele kamulaştırma kararı alındı.

Çelikler Holding’in Aydın Kuyucak’ta hayata geçirmeyi planladığı JES için Çobanisa Mahallesi’ndeki 4 parseli kapsayan 3 bin 859,55 metrekarelik tarım alanının acele kamulaştırma kararı, 20 Nisan günü Resmi Gazete’de yayımlandı.

aydina-jes-kiskaci-suruyor-aydinda-yeni-jes-istenmiyor-463790-45aec485474b0e7dee257b572fa646ec.jpg

Alınan karara tepki gösteren CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, “Aydın halkının jeotermal çilesi bitmiyor!” dedi. Aydın’da halihazırda 35 JES santrali bulunduğuna dikkati çeken Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili ise Aydın Hedef Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, “Şimdiye kadar Aydın’da 90’a yakın dava kazanıldı ancak bu işlerden bir türlü vazgeçmediler. Biz bu haliyle bölgede yeni santrallerin açılmasına karşı çıkıyoruz” dedi.

aydina-jes-kiskaci-suruyor-aydinda-yeni-jes-istenmiyor-463790-e970ef1f217958c60d5bf6de6ecd8b52.jpg

ALANA BORU HATLARI DÖŞENECEK

Acele kamulaştırma kararına ilişkin Resmi Gazete’de yer alan ‘Cumhurbaşkanı Kararı’ ile ilgili olarak, “Aydın ili sınırları içerisinde yer alan. J-451 numaralı jeotermal kaynak işletme ruhsat sahasında açılan kuyulardan elde edilen akışkanı taşıyacak boru hatlarının inşası ve bu suretle jeotermal elektrik enerjisi yatırımının devamının sağlanması amacıyla ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaları belirtilen taşınmazların Aydın Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına 2942 sayılı kamulaştırma kararının 27. Maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi. Alınan kararla Çelikler Holding’e ait JES yatırımı için yaklaşık 4 bin metrekarelik alanı kapsayacak şekilde boru hatlarının inşasının da önü açılmış oldu.

aydina-jes-kiskaci-suruyor-aydinda-yeni-jes-istenmiyor-463790-43ae02ebeaaba907deb8f9d7aff18307.jpg

“TARIM ALANLARI KUŞATILMAK İSTENİYOR!”

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada, karara tepki gösteren CHP Aydın Milletvekili Bülbül, “Resmi Gazete’de yayımlanan acele kamulaştırma kararı doğrultusunda Aydın’ın Kuyucak ilçesinde yine tarım alanları JES ile kuşatılmak isteniyor! Aydın halkının jeotermal çilesi bitmiyor! Aydın, jeotermal enerji üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer alıyor ve tükettiğinin iki katı elektrik üretiyor.

aydina-jes-kiskaci-suruyor-aydinda-yeni-jes-istenmiyor-463790-f0377fec0b589591ca5e2b71943a5aac.jpg

Bölge halkı; JES’lerden havaya, suya, toprağa karışan zehirler nedeniyle kronik hastalıklarla mücadele ediyor, ortalama ömürleri kısalıyor. İnsan sağlığı hiçe sayılırken köylünün geçim kaynağı olan zeytin, pamuk, incir üretilen tarım alanlarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına yetkililer tepkisiz kalıyor. Köylüler, JES’leri yaşam alanlarında istemiyor ancak halkın tepkisi vahşi kapitalizmi durduramıyor! Anayasa ile güvence altına alınan yaşam ve çevre hakkını rant uğruna yandaş patronlara, sermayeye teslim eden iktidar ile mücadeleye devam!” dedi.

aydina-jes-kiskaci-suruyor-aydinda-yeni-jes-istenmiyor-463790-fc02c50470c41076032291e4a99ce5b8.png

“YASAL DEĞİL”
Konuyla ilgili yaptığı açıklamada yeni açılmak istenen santrale karşı çıkan AYÇEP Başkanı Vergili, “Zaten şu anda Kuyucak Kurtuluş-Horsunlu tarafına başka bir şirket giriyor, Çobanisa Mahallesi’ni de de başka bir şirket ele almış durumda. Bu şekilde işlenen süreç öncelikle şunu belirteyim ki yasal değil. Acele kamulaştırma kararlarına karşı açılan bütün davaları da şirketler kaybediyor. Çünkü yerleşim yerlerine yatırımın geçeceği alan arasında 3 kilometre mesafe şartı var. Yine zeytinlik, su kaynağı, çay, dere gibi alanlara da 3 kilometrelik mesafe şartı aranıyor. Birinci sınıf verimli toprakla birlikte havaya ve suya salınım yapmayacaklar. Bu yatırımların hepsi kirletici sanayi sınıfındadır. Çıkardıkları kükürt ve karbondioksitle verdileri zararlar da ortadadır. Aydın’da şu anda 35 tane JES santrali var. Bunları yetmiyormuş gibi yenilerinin açılması demek bölgenin tamamen yaşam alanının bitmesi demektir” diye konuştu.

aydina-jes-kiskaci-suruyor-aydinda-yeni-jes-istenmiyor-463790-f6bac3aefe77a83c6e2e218bd3e16f93.jpg

“HALKIMIZIN YANINDAYIZ”

İnsan sağlığı açısından JES’lerin kanser yaptığı, kalp, dolaşım sistemi hastalıklarına neden olduğunun da belgelendiğine değinen Vergili, “Kuyucak Pamukören’deki bir avuç yerde şu anda 5-6 santral var. Pamukören halkının yüzde 80’i kanser ve kalp, dolaşım sistemi hastalıklarından dolayı hayatını kaybediyor. Kuyucak Çobanisa’da yeni açılacak JES de bölgedeki tüm yerleşim yerlerine, zeytinlik ve tarım alanlarına zarar verir. Biz AYÇEP olarak halkımızın yanındayız. Hukuksal zeminde ne gerekiyorsa yapacağız. Şimdiye kadar Aydın’a 90’a yakın dava kazanıldı ancak bu işlerden bir türlü vazgeçmediler. Mevcutları zaten bölgeye yeterince zarar veriyor. Biz bu haliyle bölgede yeni santrallerin açılmasına karşı çıkıyoruz. Halkımızı da aydınlatmaya sonuna kadar devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

aydina-jes-kiskaci-suruyor-aydinda-yeni-jes-istenmiyor-463790-7f314815484ef060d59f000593015cdd.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.