• 14 Kasım 2017, Salı 13:09

Pazarın gözdelerinden: İstiridye mantarı

Aydın’da, bir süre önce mesleğini bırakan Efkan Canan, istiridye mantarı üreticisi oldu. 12 dönümlük alanın 100 metre karesinde üretim yapan Canan, ilgiden memnun olduğunu belirtti.

Aydın’da, bir süre önce mesleğini bırakan Efkan Canan, istiridye mantarı üreticisi oldu. 12 dönümlük alanın 100 metre karesinde üretim yapan Canan, ilgiden memnun olduğunu belirtti.

 

Halk pazarı tezgâhlarındaki yerini alan istiridye mantarı, 12 TL’den satışa sunuldu. Vatandaşlar, tezgâhlardaki kültür mantarına ilgi gösterirken, son yılların gözdesi haline gelen kültür mantarı çeşitlerinden biri olan istiridye mantarı da pazarcı esnafını memnun ediyor.

"HİBE ALDIM"

Tarım Bakanlığı’ndan Genç Çiftçi Projesi kapsamında hibe alan ve istiridye mantarı üretmeye başlayan Efkan Canan, “Koçarlı’da üretim yapıyorum. İstiridye mantarının yazın kültür ortamında yapılması çok sağlıklı olmuyor, kaldı ki zaten talepte olmuyor” diyerek bilgiler verdi.

Canan, istiridye mantarlarını kapalı 100 metre kare bir alanda ürettiğini belirterek, “İçinde klima, havalandırma, nemölçer gibi birtakım cihazlar var. Onları istinaden komposto yetişiyor. Onunda içeriği çeperli pamuktur. Yaklaşık 25-30 gün sürelik bir zaman sonra üretimini görmeye başlıyoruz. Bunun kütükte üretimi de var, üretim stardı 2-3 ayı buluyor. Bu aylar tam bu mantarın yenebileceği aylar” dedi.

"TURŞUSU DA YAPILIYOR"

İstiridye mantarının kullanım alanlarını da dile getiren Efkan Canan, “Bu mantar yağda kızartılabilir, mesela ben kavuruyorum ayrıca ızgarada da yapıyorum. Izgarada yaptıktan sonra direkt kuru biçimde yiyebiliyorsunuz, ben ekşileyip yiyorum. Kavurması da yapılabilir ayrıca turşusu da yapılıyor” şeklinde konuştu. Kilosu 12 lira olan istiridye mantarı, 400 gramlık paketler halinde 5 TL’den de satışa sunuluyor. (ŞERMİN ÇOLAK)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.

Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.
12 / 0 Açık
Yarın: 17/2 Güneşli