Kadınlara 'sessiz katil' uyarısı! "Bu belirtiler varsa mutlaka doktora gidin"

Kadınlara 'sessiz katil' uyarısı! "Bu belirtiler varsa mutlaka doktora gidin"
Kadınlarda hayati risk oluşturan ve geç belirti vermesi nedeniyle 'sessiz katil' olarak adlandırılan 'yumurtalık kanseri' hakkında açıklamalarda bulunan Jinekolog Kağan Açıkgözoğlu, erken teşhiste tedavi şansının yüzde 80-90'larda olduğunu kaydetti. Bu şansı elde edebilmek için kadınların mutlaka yıllık muayenelerini yaptırması gerektiğini aktaran Açıkgözoğlu, yumurtalık kanserinden şüphe duyulması gereken 6 belirtiye de parmak bastı.

"SESSİZ KATİL" OLARAK NİTELENDİRİLİYOR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kağan Açıkgözoğlu, geç belirti vermesi nedeniyle yumurtalık kanserinin “sessiz katil” şeklinde nitelendirildiğini anlattı. Yumurtalık kanserinde erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirten Açıkgözoğlu, her 80 kadından 1’inde görüldüğünü, Türkiye’de her yıl yaklaşık 4 bin kadında rastlandığını aktardı.

ERKEN TEŞHİSTE TEDAVİSİ MÜMKÜN

“Yumurtalık kanseri jinekolojik kanserler arasında rahim kanserinden sonra en sık gördüğümüz 2. kanser türü" diyen Açıkgözoğlu, "Hastaların büyük bölümünün ileri evrede tanı alması nedeniyle tedavideki gecikme neticesinde bu kanser en ölümcül kanserler arasında yer alıyor. Oysa erken teşhis edildiğinde tedavisinde yüzde 90’lara varan başarılı sonuçlar elde edilebiliyoruz. Erken teşhis bu hastalıkla mücadelede çok büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

aw171049-01.jpg

ERKEN TEŞHİS İÇİN YILLIK MUAYENE ŞART

Açıkgözoğlu, erken teşhis için yıllık muayenenin şart olduğunu belirtti. Yıllık yapılan rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografinin büyük önem taşıdığını dile getiren Açıkgözoğlu, "Bu kontrollerde hastanın diğer genital organları ile birlikte yumurtalıklarını da kontrol ettiğimiz için semptomlar henüz ortaya çıkmadan varsa yumurtalık kitlelerini de yakalayabilmekteyiz. Tabii erken teşhis için dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta ise yumurtalık kanserinin belirtilerinde zaman kaybetmeden hekime başvurmak" sözlerini kaydetti.

YUMURTALIK KANSERİ BELİRTİLERİ

Açıkgözoğlu, yumurtalık kanserinde hekime başvurulması gereken belirtilerin ise şunlar olduğunu ifade etti: "Uzun süreli olarak meydana gelen hazımsızlık ve gaz problemleri, mesane alışkanlıklarında yani idrar alışkanlıklarında meydana gelen değişikler, karın bölgesinde devamlı meydana gelen bir şişlik hali ve basınç hali, kasık bölgesinde bir dolgunluk hali ve kasıklarda meydana gelen ağrı durumu, iştah kaybı ve çok hızlı bir şekilde meydana gelen tokluk hissi, bu duruma bağlı olarak da meydana gelen kilo kaybı, aşırı veya düzensiz vajinal kanama durumu."

YAKALANMA RİSKİNİ ARTTIRAN FAKTÖRLER

Açıkgözoğlu, yumurtalık kanserine yakalanma riskini artıran ve tıbben ispat edilmiş faktörler hakkında da bilgiler verdi. Açıkgözoğlu, bu faktörleri, “Menopozda ya da 50 yaşın üzerinde olmak, erken adet görmek, menopoza geç girmek, doğum yapmamış olmak, ailede yumurtalık ya da meme kanseri öyküsünün olması, BRCA1 ya da BRCA2 gen mutasyonları taşımak, çikolata kisti varlığı” olarak aktardı.

YAKALANMA RİSKİNİ AZALTAN DURUMLAR

Yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltan durumlar hakkında ise Açıkgözoğlu, şu bilgileri verdi: “Genç yaş da en az 1 yıl süre ile devamlı veya aralıklı doğum kontrol hapı kullanmış olan kadınların hayat boyu yumurtalık kanserine yakalanma riski yüzde 50 daha az, kullanma süresi uzadıkça risk azalıyor ve ilaç kesilse dahi koruma uzun yıllar devam ediyor. Sezaryen sırasında veya doğum sonrası bir zamanda tüp ligasyonu (tüplerin bağlanması) yapılması veya tüplerin alınması yumurtalık kanseri riskini yarı yarıya azaltıyor. Birden fazla doğum yapmak, özellikle erken yaşta gebelik yaşamak ve uzun süre emzirmek kadınlarda yumurtalık kanseri riski azalıyor. Az kırmızı et tüketmek ve düşük yağlı diyet, taze meyve tüketimi, zencefil, domates suyu, yeşil çay, biberlerin bitki türleri, kuruyemişler, marul ve keten tohumu tüketilmesi yumurtalık kanseri riskini çeşitli oranlarda azaltıyor."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.