• 9 Haziran 2017, Cuma

Zeytin üretimindeki payımız

Zeytin bahçeleri, bir başka söylem ile zeytinliklerin geleceği bu günlerde kamu yararı tehdidi altında. Komisyonun kararına göre ‘Kamu yararı söz konusu’ olduğunda zeytinlerin sökülebileceği, zeytinlik alanların imara açılabileceği ve sanayi tesisi yapılabileceği ifade ediliyor.

Zeytinliklerin yok edilmesine yönelik bu girişimleri savunurken de Türkiye’nin zeytin üretiminin son on beş yılda arttığı ve Türkiye’yi dünya üretiminde ikinci sıraya çıkardıklarını söylemekten çekinmiyorlar.

Peki Türkiye zeytin üretiminde gerçekten son on beş yılda dünya ikinciliği seviyesine mi geldi, yoksa gerçek daha başkamı? Bu konudaki gerçeği ‘Doğruluk Payı’ adlı sitenin çalışmasında görebiliyor. Gerçekten Türkiye’nin son on beş yılda söylendiği gibi ikinciliğe mi yükseldi, yoksa durum bunun tersi mi?

“Değişik geçerse, uygulamada ne gibi sonuçlara yol açacağı ileride görülecek. Sadece ihracat getirisi bakımından dahi yabana atılmaması gereken bir tarım ürünü olan zeytin üretiminde dünyada kaçıncı sırada olduğumuz ise güncel verilerle incelenebilir.

Sofralık Zeytin Üretiminde 1990’larda İkinciydik

Dünya çapında zeytin üretimi istatistiklerine Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. Zeytincilik alanında dünya çapındaki tek hükümetler arası organizasyon olan IOC, 1959’da Madrid’de kuruldu. Türkiye’nin 2016’dan bu yana üyesi olduğu oluşum zeytincilik sektörünün gelişmesi adına uluslararası iş birliğine yönelik proje ve faaliyetleri destekliyor. IOC’nin üyeleri, dünya zeytin üretiminin %98’inden sorumlu ülkeler ve kuruma üretim değerleri konusunda direkt veri temin ediyorlar.

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin AK Parti döneminde zeytin üretiminde dünyada ikinci sıraya geldiğini ileri sürmüştü. IOC sitesi 1990’dan günümüze dünyada sofralık zeytin üretim istatistiklerini sunuyor. Bu dönemde sofralık zeytinde en çok üretim yapan ülkeler arasında Türkiye, İspanya ve Mısır yer alıyor. Ancak kaynaklar Türkiye’nin 1990-2001 arasında ikinci ülke olduğunu, sonraki yıllarda ise Mısır’da zeytin üretimine ağırlık verilmesi ile bu dengenin değişmeye başladığını gösteriyor. 2002’den bu yana Türkiye dönem dönem üçüncü, dönem dönem ise ikinci sırada yer alıyor. Ortalamaya bakıldığında 2002’den bu yana yılda ortalama 306 bin ton sofralık zeytin üreten Türkiye’nin 525 bin ton üretim yapan İspanya ve 360 bin ton üreten Mısır’ın gerisinde kaldığını görüyoruz.”

Bu araştırma sonucu da gösteriyor ki, 2002’den bu yana zeytin üretiminde ikincilikten üçüncülüğe düştüğü gerçeği ortada. Bu da zeytin ihracatı bakımından da gerilemeye gittiğimiz gerçeğini doğurmaktadır. Bunun yanında bir de ‘kamu yararı’ savının arkasına saklanarak zeytinliklerin yok edilmesi üçüncülüğün de kaybedilmesi tehlikesini gündeme getirmektedir. Zeytin ihracatının da bir kamu yararı oluşturduğu gerçeğini de göz ardı etmemek gerek. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.


Bugün için kayıtlı nöbetçi eczane bilgisi bulunamadı.
17 / 2 Açık
Yarın: 18/5 Güneşli