Yetişkin son noktayı koydu

Yetişkin son noktayı koydu
 Muhabir
Efeler Belediyesi ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında 7 Mart 2024’te toplu iş sözleşmesi imzalandı. Efeler Belediyesi'nde çalışan işçiler sözleşmeye uyulmadığını iddia ederek iş bırakma eylemi düzenledi. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin, Menderes Park’ta düzenlediği halkla buluşma etkinliğinde konuyla ilgili açıklama yaparak, “Bu sözleşmeyle belediyeye iğne dahi alamayız” dedi.

Efeler Belediyesi ile DİSK Genel İş Sendikası arasında 7 Mart 2024'te Mehmet Fatih Atay döneminde davul-zurna eşliğinde toplu iş sözleşmesi imzalandı. Efeler Belediyesi işçileri, Disk Genel-İş’in aldığı kararla birlikte uyarı eylemi yaparak iş bıraktı. İş bırakma eylemine Efeler Belediyesi’nde çalışan çoğu işçi katılmazken sendika içinde de tartışma yaşandı. Efeler Belediye Başkanı Anıl Yetişkin sözleşmeyi ve belediyenin gelir-gider tablosunu hazırladı. Yaklaşık bir aydır sendikayla görüşerek gelir-gider tablosunun izahını yapmak üzere konunun tatlıya bağlanması ve işçinin hak ettiği emeği alması açısından mücadele veren Yetişkin, gelinen noktayla ilgili açıklama yaptı.
Bir aylık süreçte yaklaşık 6 kere Disk Genel İş sendikasıyla masaya oturan Yetişkin, geçtiğimiz salı günü kendilerinden hafta sonuna kadar düşünmelerini istedi. Hafta sonunu beklemeyen sendikalılar eylem kararı alınca konuya hızla el atıldı. Yetişkin, Efeler Belediyesi işçilerinin maaşıyla ilgili iki gündür süren polemik hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunarak Türkiye’de hiçbir belediyenin böyle bir maaşın altından kalkamayacağını söyledi.

“İŞÇİ ARKADAŞLARIMIZIN MAAŞINDA GÖZÜMÜZ YOK”

Süreci olduğu gibi anlatan Yetişkin, “Sözleşmeyi gördükten sonra görüşme çabası içerisine girdik. Yaklaşık bir aylık süreçte ise 5 ya da 6 toplantı yaptık. Belediyemizin ve sözleşmemizin durumunu aktardım. Hakem kararı beklenmeden süreç içerisinde hakeme giden bir dosyayı burada iki taraf anlaşmaymış gibi göstererek imza altına almış. İki gündür işçi arkadaşlarımızın maaşıyla ilgili bir polemik söz konusu. Bizim işçi arkadaşlarımızın maaşlarında gözümüz yok” dedi.

DUDAK UÇUKLATAN SÖZLEŞME

İşçilere daha fazla ücret vermek istediklerini ancak belediye bütçesinin kısıtlı olduğunu bildiren Yetişkin, “Bu bütçe 310 bin kişinin bütçesidir. İller bankasından gelen paralar ve harçlarla bütçe oluşturulmuş durumda. Şu anda 2024 yılı mali bütçemiz 1 milyar 765 milyon 952 bin liradır. İmza altına alınan toplu iş sözleşmesinin tamamını ödediğimizde 1 milyar 991 milyon 534 bin lira sadece bin 375 işçimize ödenecek olan maaşların toplamıdır” diye konuştu.

SÖZLEŞMENİN ARKA YÜZÜ

Beyanlarda 25 bin lira olan maaşın açılımını söyleyen Yetişkin, “25 bin lira taban ücret. Ancak giydirilmiş asgari ücret, yemek, yakacak, sosyal prim bayram ikramiyesi gibi ücretlerle beraber aylık ödenecek para 65 bin lira. Yani 25 bin lira olarak anlatılan rakamın sadece net olarak ödeyeceğimiz ücret 65 bin lira. Bunun belediyeye kişi başı maliyeti 102 bin 517 lira. Bunu kaldırabilecek bir bütçe Türkiye’de yok. İşçinin eline geçen 65 bin lira net para, belediyenin de kişi başı maliyeti 102 bin lira yapıyor. Sendika temsilcisi arkadaşlarımıza bunun ödenilebilirliğinin olmadığını ilettik” ifadelerini kullandı.

“ORTADA İMKANSIZ TALEP VE SÖZLEŞME VAR”

Bunlar ödendiğinde belediye bütçesinde 62 milyon Türk Lirası kalacağını paylaşan Yetişkin, “Bununla diğer işçilerimizin maaşını da ödeyeceğiz ki ödemek imkansız. Anlayacağınız ortada imkansız bir talep ve sözleşme var. Biz anlaşma zeminine oturduğunda her ay maaşınızı düzenli olarak ödeyelim dedik. Ama bunun ödenme ihtimali yok. İşçi arkadaşlarımızla para konusunda hiçbir konuşma yapmadım. Sadece iki tarafın da anlaşmasını istedim. Bir aydır bunun görüşmelerini sürdürüyoruz. Salı günü kendilerine bu hafta sonuna kadar siz de düşünün biz de dedim fakat hafta sonunu beklemediler. Dün akşam böyle bir karar almışlar kendilerince. Saygıyla karşılıyorum” dedi.

“DIŞARIDAN TAŞIMA EYLEMCİ GETİRİLMİŞ”

Çok sayıda işçinin o eyleme katılmadığını hatırlatan Yetişkin, “Hatta dışarıdan taşıma eylemci getirildiğini öğrendik. Bunu da ilerleyen günlerde sizlerle paylaşacağım. Biz bu sözleşmeyle belediyeye iğne dahi alamayız” sözlerini kaydetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum