Türkiye'de Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Ege Bölgesi Graben Sistemi olmak üzere 3 ana fay hattı ile 485 aktif fay bulunuyor. Aktif fayların, Türkiye'nin neredeyse her noktasında deprem riski oluştururken hepsinin 5 ve üzeri büyüklükte deprem üretme potansiyeli olduğu bildirildi.

Türkiye'de yılda ortalama 24 bin deprem olduğunu belirten AFAD Başkanı Sezer, "2022'de, bugüne kadar 17 bin civarında ve son bir ayda 2 binin üzerinde deprem ölçümlemesi yapıldı. Bu da depreme ne kadar maruz kaldığımızı gözler önüne seriyor” dedi.

Türkiye’de bin 443 deprem istasyonun olduğunu dile getiren Sezer, bu istasyonlarda görev yapanların haftanın 7 günü 24 saat ölçümler yaptığını kaydetti. AFAD'dan edinilen bilgiye göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6'şar, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin doğrudan kent merkezinden aktif fay geçiyor. Ayrıca 80'den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde bulunuyor.

Bu iller Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Muğla, Osmaniye, Sakarya ve Tokat.

Kaynak: HABER MERKEZİ