100 yılın bitkisi çiçek açtı

UNESCO tarafından dünya mirası listesine alınan ve koruma altında bulunan, 50 ile 100 yıl arasında yaşayan ve ömürleri boyunca bir kez çiçek açan Agave bitkisi Germencik'teki bir jeotermal firmasının önünde açtı.

Anavatanı Orta Amerika olan ve Meksika çöllerinin doğal bitki örtüsünü oluşturan Agave bitkisi, Germencik İlçesi Ömerbeyli Mahallesinde 2009 yılında faaliyete geçen jeotermal enerji santrali önünde çiçek açtı. Halk arasında “Sabır otu” ve “Yüzyıl bitkisi” olarak adlandırılan Agave kaktüsü, tüm ömrü boyunca bir defa çiçek açmasıyla biliniyor. Çiçeği açtıktan kısa bir süre sonra kuruyarak ölen Agave bitkisi, yeni yaşantısını çiçekteki tohumların toprağa düşmesiyle devam ettiriyor. Yüzyıl bitkisi Agave Türkiye’nin çeşitli illerinde farklı yerlerde görüldü. 

“BİTKİYİ KORUMA ALTINA ALDIK”

İşletmenin İdari İşler Amiri İbrahim Lazaoğlu, bitkiyi, 2009 yılında diktiklerini ifade ederek, "Çiçek açan bitki ilk dikilenlerden bir tanesidir. Dikildiği günden beri en iyi şekilde temizliği ve bakımını yapıldı. Bir ay önce bitkinin sürekli uzayarak büyüdüğünü fark ettik. Önce gövdesi büyüdü daha sonra ise üzerinde çiçek açmaya başladı. Yaptığımız araştırmalarda bitkinin 100 yıl çiçeği olduğunu ve bitkinin 50 ile 100 yıl arasında bir kez çiçek açtığını öğrendik. Bizde bu bitkiyi korumaya aldık. Elimizden geldiği kadar bakımını yapıyoruz. Tesisimizin önünde böyle bir bitkinin oluşması çok hoşumuza gitti. Bununla bitlikte yanında yeni yeni aynı bitkilerde yetişiyor. Bunlarda şimdi ufak ama zamanı gelince aynı çiçeği açacak diye düşünüyoruz. İnşallah onu da göreceğim” dedi.

İzlenme: 708
VİDEOYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar