15 milyon lira destek verilecek 

15 milyon lira destek verilecek 
ABONE OL
Türkiye’de sürdürülen balon balığı avcılığına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından üç yıl boyunca toplam 15 milyon lira destek verilecek.  

Türkiye’de istilacı tür olan balon balığına karşı geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı ilk defa benekli balon balığının bertarafı için destekleme alımı yapmıştı. Ülke balıkçılığının ve ekonomisinin uğrayacağı zararların azaltılması, sucul biyolojik çeşitliliğin korunması, kaynakların sürdürülebilir ve rasyonel kullanımının sağlanması amacıyla yapılan çalışmaya destek devam ediyor. Bakanlık, balon balığı avcılığına 3 yıl boyunca toplamda 15 milyon lira destek sağlanacağını açıkladı. Sucul istilacı ve yabancı türlerle mücadele kapsamında Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine İlişkin Tebliğ de Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.


KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Yayınlanan düzenleme ile çalışmanın kapsamı da genişletildi. Buna göre yoğunluklarının artması, ekositem üzerinde oluşturduğu riskler ve balıkçıların av araçlarına verdikleri zarar nedeniyle, geçen yıl tek tür için verilen destekleme kapsamının Türkiye karasularında bulunan bütün balon balığı türlerini kapsayacağı ifade edildi. Bu düzenlemenin 2023 yılı sonuna kadar geçerli olacağı da ifade edildi. 


HEDEF 16 MİLYON 500 BİN BALIK 

Çalışma kapsamında Akdeniz ve Ege denizi kıyılarını kapsayan illerde, Su Ürünleri Bilgi Sistemine kayıtlı, geçerli ruhsata sahip balıkçı gemileriyle yapılacak balon balığı avcılığına destekleme gerçekleştirilecek. Benekli balon balığı adedine 5 lira, diğer türlere ise 50 kuruş ödeme yapılması planlandı. Bu sayede 1 milyon 500 bin adet benekli balon balığı ile 15 milyon adet diğer balon balığı türleri olmak üzere toplamda 16 milyon 500 bin balon balığının bertaraf edilmesi amaçlanıyor. 


ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK 

Yayınlanan tebliğ ile balon balıklarının, gıda/yem dışındaki farklı sanayi dallarında kullanımının teşvik edilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda hem ülke ekonomisine katkı sağlanması hem de balon balıklarıyla mücadelenin daha etkin ve sürdürülebilir hale getirilmesinin planlandığı açıklandı. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.