300 yıllık çömleğin tanıtımı için ilk kez çalıştay yapılacak

300 yıllık çömleğin tanıtımı için ilk kez çalıştay yapılacak
ABONE OL
Aydın’ın Karacasu ilçesinde yaklaşık 300 yıl önce yapılmaya başlandığı tahmin edilen çömlek sanatı için ilk kez çalıştay düzenlenecek.

GÖKHAN DÜZYOL - 38 çömlek atölyesinin gelecek nesillere aktarılması ve mesleğin devam etmesi için yapılacak çalıştay, ilçede heyecan yarattı.
Karacasu’da 300 yıldan beri devam eden kırmızı topraktan elle yapılan çömlek sanatının gelecek nesillere aktarılması için Karacasu Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü desteği ile ilçede ilk kez bir festival düzeyinde çalıştay yapılacak. Karacasu ‘Kırmızı Eller’ Uluslararası Karacasu Çömlek ve Sanat Çalıştayı 29 Haziran salı günü başlayıp, 4 Temmuz’da sona erecek. Kortej yürüyüşü ile başlayacak çalıştay ustaların hünerlerini sergilemesiyle devam edecek. Karacasu’da yaşayan 38 çömlek ustası da çalıştay nedeniyle heyecan yaşıyor. Belediye Başkanı Zeki İnal ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Dr. Umut Tuncer çalıştay öncesinde bir araya gelerek bilgi verdi. İnal ve Tuncer de önlük giyerek çömlek yaptı. 

ÇÖMLEKLER GÖRÜCÜYE ÇIKACAK
Karacasu çömleğinin tüm dünyada duyulması için çalıştay gerçekleştirdiklerini ifade eden Belediye Başkanı Zeki İnal, “Karacasu’da ilk kez şenlik havasında bir çalıştay yapılacak. Karacasu toprağının rengiyle ünlü olduğu için ‘Kırmızı Eller’ ibaresini koyduk. Karacasu çömleğinin ilçe sınırları içerisinde kalmasın istedik. Bitmek üzere olan bu meslekteki çalışmalar artık ülkemizde ve dünyada duyulsun. Biz kısacası çömleği yapacağımız festivalle görücüye çıkarmak istedik. Amacımız bu mesleğin bitmesini önleyerek ileriki nesillere taşımaktır. Tüm herkesi Karacasu’da ilk kez yapılacak çömlek festivaline bekliyoruz.” diye konuştu.

“CAZİBE MERKEZİNE DÖNÜŞECEK”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Doç. Umut Tuncer de, “Bilindiği gibi Afrodisias Antik Kenti 1000 yıl boyunca bölgenin heykelcilik ve heykel tıraşçılık anlamında bir cazibe merkezi olmuştur. Karacasu’da çömlekçilik konusunda dünyanın en iyi ustalarına sahip olduğunu görmekteyiz. Karacasu ve Afrodisias Antik Kentimizin birlikte bir sinerji oluşturup kültürel bir cazibe merkezine dönüşeceğini düşünüyoruz. Karacasu Çömlek Festivali çok önemli bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aydın Valiliğimiz olarak bu projeye destek veriyoruz” diye konuştu.

“DÜNYADA SADECE SİCİLYA VE KARACASU’DA VAR”
Dedesinden kalan mesleği sürdüren Ali Bardak ise, Karacasu’nun, çömlek imalatında bir merkez olduğunu ifade etti. Dünya’da iki yerde benzer özellikte toprak olduğunu kaydeden Bardak, “Birisi İtalya’nın Sicilya bölgesi biriside Karacasu’dadır.  Toprak ve çömlek yapım bakımından dünyada bir numarayız. Bizim kullandığımız toprak ise adeta benzersizdir. Türkiye’de tek işletme ruhsatı olan toprak Karacasu’dadır. Bu işletme Karacasu Belediyesine ait ve bizde toprağı oradan traktör römorklarıyla satın alarak çömlek imalatını yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

300-yillik-comlegin-tanitimi-icin-ilk-kez-calistay-yapilacak-222982-6a3bd7c800d1aa78403ce84f9dacf6da.jpg300-yillik-comlegin-tanitimi-icin-ilk-kez-calistay-yapilacak-222982-6c0b53aaeef39c37292c34f5619e80ed.jpeg300-yillik-comlegin-tanitimi-icin-ilk-kez-calistay-yapilacak-222982-7b66c536f0c91363b1b6ea5970f06e1b.jpeg300-yillik-comlegin-tanitimi-icin-ilk-kez-calistay-yapilacak-222982-8407f83445446d15dbc23dc1123ba4eb.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.