400 bin yıllık konserve bulundu

400 bin yıllık konserve bulundu
ABONE OL
Binlerce yıl önce yaşamış insanların yaptıkları kemik iliği konserveleri bilim insanları tarafından bulundu.

Bizden yıllarca evvel önce yaşamış olan insanların avladıkları hayvanların kemiklerini 9 haftaya kadar mağaralarında konserve halinde sakladıklarına dair yeni bulgular ortaya çıktı.

Daha önce yapılan araştırmalar nezdinde bilim insanları Paleolitik çağda yaşamış insanların avladıkları yiyecekleri günübirlik tükettiklerini düşünüyorlardı. Öyle ki etin çürüme riski çok fazlaydı. Hatta bazı araştırmalarda bu insanların belirli dönemlerde yiyecek bir şeyler bulmakta bile zorlandıkları biliniyordu.

Yapılan yeni araştırma ile Paleolitik çağda yaşayan insanların avladıkları hayvanlardan elde ettikleri etleri saklamak için kemikleri kullandıkları keşfedildi.

Yapılan çalışmalar gösteriyordu ki, günümüzde İsrail sınırları içerisinde bulunan Tel Aviv şehri yakınlarındaki Qesem mağarasında 420 bin ile 200 bin yıl önce yaşamış insanlar kemikleri konserve yapmak için kullanıyorlardı.

Bilim insanları yapılan bu keşfin Dünya üzerinde şimdiye kadar bilinen en eski konserve yapımını açığa çıkarttığıni belirttiler.

Mağarada yaşayanlar, avladıkları hayvan gövdelerinden seçtikleri vücut parçalarını içeri götürüyordu.

O devirlerde yaşayan insanların en çok avladıkları hayvanların Alageyik olduğunu düşünen uzmanlar avlanan hayvanların uzuv ve kafataslarının mağaralarda götürüldüğünü söylediler.

Araştırmacılar geyiklerin bacak kemiklerinin üzerinde belirli kesme izleri keşfetti ve bunlar taze derinin soyulmasından kalan izlere benzemiyordu

Ekip, kemiklerin deriyle kaplı halde kaldığını ve bunun da ete ihtiyaç duyulana kadar kemik iliğinin korunmasına yardım ettiğini belirledi. Ayrıca Qesem mağarasında yaşayanların ateşi keşfettikleri ve düzenli olarak yemek pişirmekte kullandıkları da ortaya çıkarıldı.

Mağara, 15 yıl önce Tel Aviv’e giden yeni bir kara yolu inşa edilirken keşfedilmişti.

Bıraktıkları izleri araştıran 2010’daki bir çalışma Homo Sapiens’lerin Afrika kökenli olduğu teorisini sorgulamış ve arkeoloji dünyasında tartışmalara yol açmış ancak arkeologlar kanıtlardan kesin bir yargıya varmakta zorlanmıştı.

400-bin-yillik-konserve-bulundu-131375-1e69e51b119bda2c2b86b28fe10d49fc.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum