45 yıllık ideali Karacasu'da gerçekleştirdi

45 yıllık ideali Karacasu'da gerçekleştirdi
ABONE OL
Karacasu’da 10 öğrencisiyle birleştirilmiş sınıfta eğitim veren Palamutçuk İlkokulunun hem öğretmeni hem de müdürü olan Sevim Cengiz, 65 yaşında 45 yıllık meslek hayatını noktalıyor.

GÜLAY ÖZTEKİN- Karacasu’da 10 öğrencisiyle birleştirilmiş sınıfta eğitim veren Palamutçuk İlkokulunun hem öğretmeni hem de müdürü olan Sevim Cengiz, 65 yaşında 45 yıllık meslek hayatını “En büyük idealimdi” dediği küçücük bir köy okulunda noktalamanın onurunu yaşarken çok sevdiği çocuklarına ve mesleğine veda edecek olmanın da burukluğunu yaşıyor.

Muğla Köyceğizli ilkokul öğretmeni Sevim Cengiz, mesleğinin 45 yılında Karacasu’nun Palamutçuk İlkokulunda sonlandırmaya hazırlanıyor. Palamutçuk İlkokuluna 2018-2019 eğitim öğretim yılı başında kendi isteğiyle atanan Cengiz, mesleğinin son yıllarını sobalı bir köy okulunda hizmet vererek en büyük idealini gerçekleştirdiğini söyledi. 

MAHALLELİNİN GÖNLÜNÜ FETHETTİ
Muğla Kız Enstitüsü ardından Ortaklar Öğretmen Okulundan 1975 yılında mezun olan Sevim Öğretmen, okul müdürü olan eşinden ayrılması nedeniyle kendi isteğiyle Karacasu’nun Palamutçuk ilkokuluna tayin oldu. Kısa sürede çocuklarla kaynaşıp kendini sevdirmekle kalmayan Sevim öğretmen, velilerin yardımına koşarak mahalle sakinlerinin gönlünü fethetti.  

EN BÜYÜK İDEALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Kırçiçeği Restoranlar zincirini sahibi iş adamı Kemal İpbaş’ın mezun olduğu, LGS sınavında Türkiye birincisi olup şu anda özel Koç Lisesinde burslu okuyan Çilem Özel’in de okuduğu küçük bir köy okulunda öğretmenlik yapan Sevim Cengiz, “En büyük idealim mesleğimin son yıllarını bir köy okulunda tamamlamaktı. Mesleğimi idealimdeki bir köy okulunda tamamladığım için çok mutluyum. Meslek hayatımın son aylarını yaşıyorum. Beni en çok duygulandıran burası oldu.Velilerle işbirliği içinde öğrencilerim imla kurallarını kusursuz öğrendi. Yazılarını düzeltti. Veliler de çok memnun. Mesleğime burada veda edecek olmamdan dolayı üzülüyor beni de göndermek istemiyorlar. Ben de çok sevdiğim mesleğimi ve çocuklarıma veda edecek olmanın burukluğunu yaşıyorum. Bu meslekte 45 yılımı idealim olan bir köy okulunda noktaladığım için de onur duyuyorum. Görev yaptığım her yerden iyi izlenimlerle ayrıldım. Emekli olduktan sonra hepsini ziyaret edeceğim” dedi.

KENDİ TERCİHİYLE GELDİ
Çoğu öğretmen şehirlerde öğretmenlik yapmak için sıraya girerken köy okulundan yana tercih kullanan Cengiz, “Ben lisede okurken sırf köy öğretmeni olabilmek için liseyi bırakıp öğretmen okuluna geçiş yaptım. İlk görev yerim Afyon’du. Orada hep matematik ve İngilizce derslerine giriyordum. Bodrum Çiftlikyalısı'nda daha sonra Köyceğiz’de görev yaptım. Meslek hayatımın çoğu Köyceğiz’de geçti. Buraya kendi isteğimle geldim. Daha önce bu okulda görev yapmış olan müdürüm önerdi” dedi. 

KÖYLÜNÜN HER İŞİNE KOŞUYOR
Sevim Öğretmen, birleştirilmiş sınıfta birden 4.'üncü sınıfa kadar her birine ayrı ayrı ders anlatıp Türkçeyi ve matematiği çocuklara sevdirdi. Velilerle kurduğu yakın diyalog nedeniyle çocukların başarı grafiğini yükselten Cengiz, hafta içinde bir hizmetli gibi hiç gocunmadan okulun sobasını yakıp çocuklara sıcacık bir ortam sağlaması da takdir topladı. Hafta  sonunu da köylülerle birlikte zeytin toplayıp kadınlarla ekmek yaparak her işlerinde yardımcı olan Sevim Öğretmen, “Ben nasıl onların sofrasına gidip oturuyorsam işlerine de yardımcı oluyorum. Birbirimizden çok şey öğreniyoruz. İş yapana yardım edilir, biz atalarımızdan böyle gördük. O nedenle her konuda bende yardım ediyorum” diye konuştu. 

İLK ALFABEYİ ÖĞRETEN DEDESİ
Mahalle sakinlerinin iyi gününde kötü gününde de yanında olan Sevim Cengiz, mesleğini çok sevdiğini söyledi. Osmanlı muallimlerinden dedesi Rasim Yılmaz’ın da Cumhuriyetin ilk yıllarında Atatürk’ün harf devrimini gerçekleştirmesinin ardından 70 yaşından sonra köyüne okul yaptırıp öğretmenlik yaptığını gururla anlatan Sevim Cengiz, “Dedem Raşi Yılmaz Mısır ve Rodos’ta okumuş. Daha sonra Fethiye’nin Kaya köyünde yaşayan Yunanlılara Osmanlıca öğretmiş. Yunanlılar Osmanlıca öğretirken onlardan da Latin harflerini öğrenmiş. Atatürk Cumhuriyeti kurup harf devrimini yapıp eğitim öğretime başlıyor. Latin harfine aşina olan dedem bunu duyunca atına binip Muğla’da 29 Latin harfini arıyor. Milas’ta bir adam biliyormuş diyorlar. Atını Milas’a sürüyor. 29 harfi yazıp geliyor. Sonra Çöymen köyünde kendi arazine okul yaptırıyor ve bugünkü Latin harfleriyle 70 yaşından sonra eğitim öğretime başlatıyor. Köyün bütün insanlarının kültürel anlamda gelişmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı. 

45-yillik-ideali-kucuk-bir-koy-okulunda-gerceklesti-144729-42d17142b9c5fdbc29f687470426349b.jpg45-yillik-ideali-kucuk-bir-koy-okulunda-gerceklesti-144729-82ffab31747342f8ab9955427cee3c31.jpg45-yillik-ideali-kucuk-bir-koy-okulunda-gerceklesti-144729-311e2f0aed0b5deaf3b7967427b5dcd2.jpg45-yillik-ideali-kucuk-bir-koy-okulunda-gerceklesti-144729-2960008f80d6c8f293fbf7ad6d31640e.jpg

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.