8 ilçe 44 mahalle tehlikede

8 ilçe 44 mahalle tehlikede
ABONE OL
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, fay üzerinde yaşayan iller listesinde bulunan Aydın’ın fay raporunu yayınladı.

TUĞBA AYDIN - Buna göre Aydın'ın Efeler ilçesi de dahil olmak üzere 8 ilçe ve 44 mahallenin doğrudan diri fay hattı üzerinde olduğu belirtildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, Oda Genel Merkezi nezdinde Deprem Danışma Kurulunun kurulduğunu söyledi. Kurulda; Türkiye’nin deprem gerçeğinin topluma ve ilgililere doğru anlatılması, iller için birer tehlike kaynağı olan fayların konumu ile hangi yerleşim birimlerini doğrudan etkilediği de dikkate alınarak, içinden diri fay geçen kentlerden başlamak üzere bilgilendirme raporları hazırlanarak ilgili kurum ve kişilere bildirme kararı alındı. Bu kapsamda Aydın’ın fay raporu kamuoyu ile paylaşılarak riskli ilçeler haritalar üzerinden gösterildi. 

“8 İLÇE 44 MAHALLE DOĞRUDAN DİRİ FAY ÜZERİNDE” 
Aydın'ın Efeler, Kuşadası, Söke, Germencik, Köşk, Sultanhisar, Nazilli ve Bozdoğan ilçe merkezleri ile eskiden köy veya belde statüsünde bulunan yaklaşık 44 mahallesinin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturduğu belirtildi. Raporda, korkutucu tablo gözler önüne serildi. Tarihsel dönemde çok sayıda yıkıcı depremle karşı karşıya kalan Aydın’ın deprem zararlarından etkilenmesinin önlenmesi amacıyla bir dizi çalışmayı acilen başlatması gerektiğinin altı çizildi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Hasan Kuru, Aydın’da depreme karşı alınması gereken önlemleri sıraladı. İlgili kurumlar tarafından kent ölçeğinde uluslararası uygulama örnekleri de baz alınarak Mikrobölgeleme çalışmalarının yapılması, yapılmış yerleşim birimleri için ise yenilenmesi gerektiğini vurgulayan İl Temsilcisi Kuru, paleosismoloji çalışmalarının yapılmasının aciliyet arz ettiğini söyledi. 
Kuru, atılması gereken adımları ise şöyle sıraladı; “Mikrobölgeleme çalışmalar kapsamında diri fayların yerinin yerleşime uygunluk açısından hassas olarak belirlenmesi ve deprem üretme potansiyellerinin etüdü için üzerlerinde paleosismoloji çalışmalarının yapılması, Mikorobölgeleme çalışmaları kapsamında, Ege Denizi’nde meydana gelebilecek depremlerin oluşturacağı olası tsunami etkileri de dikkate alınarak Aydın ili kıyı yerleşim alanları planlarının yeniden yapılması. Bu çalışma sonuçlarından elde edilecek bilgiler ve diğer disiplinlerden (jeofizik, jeodezi, inşaat, mimarlık, şehir plancıları vd.) edinilecek bilgiler ve diğer afet olasılıkları ışığında Deprem Master Planının hazırlanması, Deprem Master planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejilerinin yeniden belirlenmesi, gerekmektedir” dedi. 

“ACİLEN YASALAŞMALI”
 Fay yasasının TBMM’de acilen görüşülerek yasalaşması gerektiğini belirten Kuru; “TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası olarak deprem üretme potansiyeli yüksek olan çok sayıda fay hattı ve zonu üzerine yerleşmiş bulunan Aydın’da, olası bir depremde büyük acılara sebebiyet verebilecek sonuçlarla karşılaşılmaması için bugünden gerekli hazırlık ve çalışmaların başlatılması gerektiği düşünülmektedir. Kamu yararı çerçevesinde yapılacak bu çalışmalara Odamız her türlü desteği vermeye hazırdır” diyerek sözlerine son verdi.

7-ilce-44-mahalle-dogrudan-diri-fay-uzerinde-200170-327e94a8ca1ef3da386cd2be3e28297b-kopya.jpg7-ilce-44-mahalle-dogrudan-diri-fay-uzerinde-200170-3eb3d3b9105ea1c010c0b174e7a3149e.jpg7-ilce-44-mahalle-dogrudan-diri-fay-uzerinde-200170-423b3642fd2f417bbb34ddc7bf6faae5.jpg7-ilce-44-mahalle-dogrudan-diri-fay-uzerinde-200170-a6c878fe05b7ff34eca491c1e3af872a.png

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum