850 bin esnafı ilgilendiren Vergi Paketi yayımlandı! Cumhurbaşkanı'na ÖTV yetkisi

850 bin esnafı ilgilendiren Vergi Paketi yayımlandı! Cumhurbaşkanı'na ÖTV yetkisi
ABONE OL
Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Paketi düzenlemesiyle; 850 bin esnafa gelir vergisi muafiyeti ve sosyal medya fenomenlerine vergi düzenlemesi geldi. Cumhurbaşkanı'na da tütün ürünleri ve otomotivde ÖTV'yi 3 kat artırma yetkisi verildi.

Meclis’te kabul edilen ve 850 bin esnafa gelir vergisi muafiyeti getiren Vergi Yöntem Kanunu Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemeye nazaran; konaklama vergisinin yürürlük zamanı, 1 Ocak 2023’e erteleniyor. Çiftçilerin desteklenmesi için kamu kurum ve kuruluşları tarafınca meydana getirilen destekleme ödemeleri, gelir vergisinden kural dışı tutulacak. Dijital ortamda vergi takiplerinin araştırma ve kontrollerinin alt yapısı oluşturulacak.

Toplumun bir fazlaca kesitini yakından ilgilendiren Vergi Paketi, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Maddede minik esnaf, ziraatçi ve toplumsal medya üstünden çıkar sağlayanlara yönelik vergi düzenlemeleri var.

Düzenlemeyle, 850 bin civarı minik esnaf gelir vergisi ödemeyecek. Ziraatçi ödemeleri de gelir vergisinden muaf tutulacak.

FENOMENLERE 640 BİN LİRA SONU

Kanunla, toplumsal medya fenomenleri ile taşınabilir aygıt uygulaması geliştirenlere yönelik de vergi düzenlemesi yapılmış oldu.

Düzenlemeyle, toplumsal medya paylaşım ve içerikleriyle yarar elde eden bireyler 640 bin liraya kadar olan gelirlerinde yüzde 15 stopaj ödeyecek.

Stopaj kesintileri bankalar tarafınca yapılacak, senelik bildirge verilmesi gerekmeyecek. 640 bin lirayı geçen gelirler ise gelir vergisi kapsamında alınacak.

CUMHURBAŞKANI’NA ÖTV YETKİSİ

Cumhurbaşkanı tütün mamulleri ile otomotiv bölümünde uygulanan ÖTV oranlarını 3 katına kadar artırabilecek. 

Yasanın getirmiş olduğu diğer yenilikler şöyleki:

– Senelik süreksiz vergi beyannamesi verme sayısı 4’ten 3’e indirilecek. Gelir vergisi ve kurumlar vergisi bildirge tarihleri 1 ay öne çekilecek. Elektronik ortamda vergi daireleri kurulacak.

– Konaklama vergisinin yürürlülük zamanı 1 Ocak 2023’e ertelenecek.

 ATV ve UTV olarak isimlendirilen dört tekerli arazi araçlarından yüzde 25 oranında ÖTV alınacak.

 

– Mevcutta motor silindir hacmi ve matrahına nazaran vergilendirilen karavanlardan durağan(durgun) yüzde 45 ÖTV alınacak.

– Varlık yönetim şirketlerine kuruldukları takvim yılı ve bu yılı izleyen 5 yıl mühletince uygulanan damga vergisi, harç ve kaynak kullanımı destekleme fonu istisnası daima hale getirilecek.

– Söz mevzusu şirketlere tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin kural dışı kaldırılacak.

KAYNAK: NTV

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.