Tam adıyla gastroözofageal reflü toplumumuzda sık görülen sindirim sistemi sorunlarından biridir. Reflü, midenizdeki içeriklerin yemek borunuza doğru hareket etmesiyle meydana gelir. Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Ulusal Enstitüsü (NIDDK)’ne göre, Mide ABD'de insanların yüzde 20’sini etkileyen bir hastalıktır. Tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Asit reflü, göğsünüzde boynunuza doğru yayılabilen rahatsız edici bir yanma hissine neden olabilir. Bu duygu halk arasında genellikle mide ekşimesi olarak bilinir. Asit reflünüz varsa, ağzınızın arkasında ekşi veya acı bir tat gelişebilir. Ayrıca midenizden ağzınıza yiyecek veya sıvı geri getirmenize neden olabilir. Bazı durumlarda reflü, yutma güçlüğüne neden olabilir. Bazen kronik öksürük veya astım gibi solunum problemlerine de yol açabilir.
Alt özofagus sfinkteri, özofagusunuzun sonundaki dairesel bir kas bandıdır. Düzgün çalıştığında yutkunduğunuzda gevşer ve açılır daha sonra kasılıp tekrar kapanır. Asit reflü, bu sfinkterin düzgün bir şekilde kasılmadığında veya kapanmadığında meydana gelir. Bu durum, midenizdeki sindirim sıvılarının ve diğer içeriğin yemek borunuza yükselmesine izin verir.
1- Beslenmenizde yüksek yağlı yiyecekler, baharatlı yiyecekler, çikolata, narenciye, ananas, domates, soğan, sarımsak, nane, alkol, kahve ve çay gibi besinleri kısıtlayın.
2- Sigarayı bırakmak
3- İdeal kilo aralığınızda olmayı hedefleyin.
4- Tek seferde çok yemek yerine küçük öğünler halinde beslenin.
5- Yemek yedikten sonra uzanmaktan kaçının
6- Dar giysiler giymekten kaçının. Özellikle mide kısmını sıkıştıran dar ve kemerli kıyafetlerden kaçının.
7- Uyurken yastığınızı yükseltmeyi deneyin.
8- 2015’te yapılan bir araştırmaya göre anksiyete reflünün bazı semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Anksiyetenin semptomlarınızı daha da kötüleştirdiğinden şüpheleniyorsanız, meditasyon veya derin nefes alma egzersizleri gibi gevşeme teknikleri uygulayın.
9- Uyku alışkanlıklarınızı, egzersiz rutininizi veya diğer yaşam tarzı davranışlarınızı düzenleyin.

Mide ekşimesi, reflünün yaygın bir belirtisidir. Çoğu zaman mide ekşimesi ile reflü karıştırılabilir. Ara sıra olan mide ekşimesi normal bir durum olabilirken bu semptomu sık sık yaşıyorsanız doktora görünmekte fayda var. Beslenme, semptomların giderilmesi ve hastalığın tedavisinde oldukça önemli rol oynamaktadır. Gerektiğinde doktorunuzdan ve diyetisyeninizden destek almayı ihmal etmeyin.
Sağlıkla ve sevgiyle kalın ...