Acil değilse dişçiye gitmeyin

Acil değilse dişçiye gitmeyin
ABONE OL
Koronavirüs salgını nedeniyle diş hekimleri acil değilse dişçiye gitmeyin uyarısında bulundu.

AYŞE AKTAŞ - Koronavirüs salgını açsından en riskli meslek gruplarından biri olan diş hekimleri, bu süreçte zorunlu olmadıkça vatandaşların diş tedavisi yaptırmamaları konusunda uyardı. 

Nazilli İnci Diş Polikliniği kurucu ortaklarından Diş Hekimi  Ali Serkan Metin, koronavirüs nedeniyle vatandaşların çok korktuğu diş tedavisine bu süreçte gidip gitmeyeceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diş tedavisi acil olmadıkça yaptırılmaması gerektiğinin altını çizen Diş Hekimi Metin, "Devlet hastanesinde çalışan bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına virüs bulaşma riski neyse diş hekimliğinde bence ondan daha yüksek çünkü tükürükle bulaşan bir virüs. Bizde tükürükle çalıştığımız bir alanda hasta ile 1,5 metre mesafesini koruyamadığımız için tedavilerde özel kıyafetler karavanlar tedbirler alıyoruz. Kendi tedbirlerimiz alarak acil tedavileri gidermeye devam ediyoruz “ diye konuştu.

‘ACİL DURUMLARDA HASTA BAKIYORUZ’
Salgının görülmeye başladığı ilk anlardan başlayarak uygulamaları gereken işlemleri tamamladıklarını ve şuanda sadece acil diş problemi yaşayan vatandaşların tedavilerini yaptıklarını söyleyen Metin, "Şuan sadece  acil diş ağrısı yaşayan, ilaç kullanmasına rağmen tedaviye cevap vermeyen, ağrısı geçmeyen hastalarımıza acil müdahalelerini koruyucu tedbirleri alarak tedavilerini yapıyoruz. Diş tedavilerinde normalde zaten siterilasyon şartlarının üst seviyede tutulması gerekiyor. Tüm cihazlarımızı başka bir hastada kullanılmadan önce siterilize ediyorduk tabi bu salgın sonrası klinikte yoğun hasta sayısını azaltıp tedaviler yapıyoruz. 6 tane kliniğimiz var burada aynı anda birçok hastaya bakabilecek durumdayız ancak temasın sıklaşmaması adına çalışma saatlerimizi azalttık. Dişlerimi temizletmek istiyorum yada dişlerime estetik olarak protez yaptırmak istiyorum gibi işlemler için gelen hastalara şu dönem hizmet vermiyoruz. Mümkün olduğunca su ve hava püskürten diş çürüklerini temizlediğimiz cihazları kullanmamaya çalışıyoruz. Çünkü virüsün belirle sürede havada kalmasının sonucu başka hastalara bulaşma riski var. O yüzden çok mecbur kalmadıkça kullanmıyoruz. Kliniklerimiz her hasta sonrası 1 saat havalandırıyoruz dezenfekte etme şansımız oluyor” dedi.

‘EVDE DİŞ SAĞLIĞIMIZI KONTROL ALTINA ALABİLİRİZ’
Virüs salgını dolasıyla evde kendini izole eden ve evden çıkma yasağı olanlar için ağız ve diş sağlığı açısından önemli konulara değinen Metin, "Ağız bakımı normal şartlarda zaten dikkat edilmesi gerekilen bir konu. Günde 2 kere dişleri fırçalama, ağız gargarası kullanma ve fırçalama yaparken ulaşılmayan yerleri diş ipi ile temizleme, rutinde yapılması gerekiyor. Bizi bu dönemde arayan ve diş ağrısı çekiyorum diyen hastalarımıza diş fırçalama ile geçen bir ağrınız var mı, diş ipi kullanımı ile geçen bir ağrınız var mı, gargara kullanımıyla geçtiğini düşündüğünüz ağrınız var mı diyerek soruyoruz ilk etapta. Bunları kademe kademe deneyen herkes diş sağlığını salgın sürecince kontrol  altında tutabilir. Dişteki ağrı mutlaka bir diş hekimi tarafından bakılması gerekiyor ancak en azından salgın sürecinde bunları yapabilirler. Bunları yapmanıza rağmen ağrı kesici içmenize rağmen ağrılar giderilmiyorsa uygun bir planlama yapılarak diş hekimine başvurmaları gerekiyor” diye konuştu.

Dışarı çıkma yasağı bulunan 65 yaş üstü hastaların olduğunu ve bu hastaların kaymakamlıktan ve emniyet müdürlüğünden izin dilekçesi alarak tedavilerini yaptıklarını belirten Metin,”Bizi arayan ve diş sorunu yaşayan 65 yaş üstü vatandaşlarımız oluyor. Bizlerde kendilerine izin dilekçesi almalarını söylüyoruz ve tedavilerini yapıyoruz” dedi.

acil-degilse-disciye-gitmeyin-157147-121778e02b95c724ba57e5a027701a9c.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.