(SİMGE ATA) Ege'yi terk etmek istemeyen 22 yaşındaki gencin tek isteği, edebiyat değeri yüksek kitapların yazılması.

Aydın'a üniversite okumak için gelen 22 yaşındaki Mesut Yücedağ'ın, Ege'ye ve kitaplara olan tutkusu mezuniyetinin ardından ailesinin yanına dönmesine müsaade etmedi. Girişimci genç, ailesinin de desteğiyle üniversite memleketi Nazilli'de kalarak Yeni Mahallede bulunan 25 metrekarelik bir dükkan kiraladı ve sahaflık yapmaya başladı.

"İNSAN SEVDİĞİ İŞİ YAPTIĞI SÜRECE MUTLUDUR"

ADÜ Uluslararası İlişkiler bölümünden 2018 yılında mezun olan Mesut Yücedağ, aynı yıl 'Hürkuş Kitapevi ve Sahaf Dükkanı'nı açtı. Kitap okuma sevgisinin küçüklükten bu yana devam ettiğini ifade eden genç, "Üniversiteyi hobi amaçlı okudum. Bilgi edinebileceğim bir bölüm olduğunu düşünerek Uluslararası İlişkileri tercih ettim. Bitirdiğim zaman da özel sektörü tercih edecektim. Ama Nazilli'yi ve kitapları o kadar çok seviyorum ki. Bu yüzden okulu bitirdikten sonra kalmaya karar verdim ve sevdiğim işin peşine düştüm. İnsan sevdiği işi yaptığı sürece mutludur. Evet para kazanmak güzel bir şey ama ikinci, üçüncü aydan sonra ister istemez detone eder. Ben de paranın peşinde olmadığım ve kitap okumayı çok sevdiğim için bu işe giriştim" diye konuştu.

"5 TL'YE KİTAP BULAN SEVİNİYOR"

Kendi okuduğu ve biriktirdiği kitaplarla yola çıkan Yücedağ'ın dükkanında bugün yaklaşık 6 bin kitap bulunuyor. Kapıya astığı 'İkinci el kitap alınır' yazısı ile kitapların kısa sürede çoğaldığını söyleyen genç, Nazillililerin kitaba olan ilgisinden son derece memnun. İnsanların son dönemlerde artan kitap ücretleriyle de sahaflara yöneldiğinin altını çizen genç, "Nazilli'de bu zamana kadar bir tane sahaf vardı. İnsanlar orada bulamadıklarını burada arıyor. Çeşitliliğin olması insanların hoşuna gidiyor. Bir de günümüzde sıfır bir kitap almak isteyen kişinin cebinden en az 30-40 TL çıkıyor. Bu yüzden 5 TL'ye bir kitap gördükleri zaman mutlu oluyorlar. Daha çok kitap okuyabileceklerini söylüyorlar ve genelde takas yolunu tercih ediyorlar" dedi.

"İNSANLARIN KİTAP OKUMADIĞI ALGISI YANLIŞ"

Toplumda 'İnsanlar kitap okumuyor' şeklinde bir aldı olduğunu söyleyen Yücedağ, "İnsanlar aslında kitap okuyor. Bu algının yanlış olduğunu düşünüyorum. En azından sahafların ziyaretçileri oldukça iyi durumda. Özellikle yöre halkı öğrencilere göre daha çok geliyor" dedi.
Mesut Yücedağ'ın sahaf dükkanında bulunan en değerli ve paha biçemediği kitap Cemal Kutay'ın, Nahit Menteşe'ye imzalamış olduğu 'Şehit Sadrazam Talat Paşa'nın Gurbet Hatıraları' kitabı. En ucuz kitabı sorduğumuzda da 1 TL'ye bile kitapların bulunduğunu söylüyor. Dünya klasiklerinden ve en çok okunanlar listesinde yer alan kitaplarsa 5 ila 10 TL arasında. Dükkandaki en eski kitap da Cumhuriyet Dönemi öncesine ait olduğunu bilinen, koleksiyon niteliğinde Osmanlıca yazılı bir kitap.

"KALİTELİ KİTAPLAR YAZILSIN"

Genç sahaf, günümüzde bazı uygulamaların kitapların yerini almasını da doğru bulmuyor. Bu tür uygulamaları "Yayın evlerinin cambazlığı" olarak nitelendiren Mesut Yücedağ, "En büyük isteğim tekrardan kaliteli kitapların yazılması. Sadece para için yazılmış kitapları satmaktan da görmekten de çok sıkıldım. Edebiyat değeri olan kitapları görmek mutlu ederdi" diye konuştu.

adanali-genc-nazillide-kalip-sahaf-oldu-88851-68f8f01c60ea26ab68322d58bfe89ef1.jpgadanali-genc-nazillide-kalip-sahaf-oldu-88851-b5cf6d615b8ebd40017f9d80329cf6e8.jpgadanali-genc-nazillide-kalip-sahaf-oldu-88851-190d099b323514071b36ba44a2737fe6.jpgadanali-genc-nazillide-kalip-sahaf-oldu-88851-74177d7f5feab422e9ab1a04f8e8da3a.jpg

Kaynak: SİMGE ATA