ADÜ’den AYM’nin kararına tepki

ADÜ’den AYM’nin kararına tepki
ABONE OL
Adnan Menderes Üniversitesi Rektörlüğü, Anayasa Mahkemesi’nin kademisyenlerin 'barış bildirisi' adı altından kamuoyuna duyurduğu ve teröre destek verdiği basın bildirisini fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirmesiyle ilgili yazılı açıklamada bulundu

(MURAT TAN) AYM’nin 10 Ocak 2016’da bazı akademisyenlerin sözde barış adı altında ve 'bu suça ortak olmuyoruz' başlığıyla duyurduğu bildiri hakkında ceza almalarıyla ilgili ‘Hak İhlali’ kararı, bazı tepkileri de beraberinde getirdi. ADÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamada ise, alınan kararın zamanlanması dikkat çekici bulunurken, bildiriye imza atan akademisyenlerle ilgili olarak, “Bu tür eylemlerde bulunanların, 100. yılını kutladığımız milli mücadele destanımızın karşısında duran zararlı cemiyetlerin yerli işbirlikçilerinden hiç bir farkı yoktur” ifadelerine yer verildi.
 
“KARAR BİZLERİ DERİNDEN YARALAMIŞTIR” 

Barış bildirisi adı altında açıklanan bildiriyi AYM’nin fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirmesine tepki gösteren ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinde görev yapan 1071 akademisyen, sözde barış bildirisine imza atan akademisyenlere karşı bildiri yayınladı. Konuyla ilgili olarak ADÜ Rektörlüğünden yapılan yazılı açıklamadaysa, “Kamuoyunda daha önce sözde 'Barış Bildirisi' olarak bilinen bildiriye imza atarak,  eli kanlı bölücü terör örgütünün propagandasını yapan bazı akademisyenlerin ceza almalarını hak ihlali olarak değerlendiren Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karar, üzülerek ifade etmeliyiz ki bizleri derinden yaralamıştır. Kahraman güvenlik güçlerimizce ülkemizde ve sınır ötesinde terör örgütüyle etkin bir mücadelenin yürütüldüğü, önemli başarıların sağlandığı ve örgütün insan kaynaklarının önemli ölçüde azaltıldığı bir dönemde alınan bu kararın zamanlaması oldukça dikkat çekicidir. Her fırsatta bize demokrasi dersi vermeye kalkan Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere dünyanın hiçbir ülkesi;  bu tür bölücü eylemlerde bulunan terör örgütlerini savunmayı, onlara psikolojik destek vermeyi ifade özgürlüğü kapsamında kabul etmez” denildi.  

“BENZERİ ADIMLARIN KARŞISINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ” 

“Bu tür eylemlerde bulunanların, 100. yılını kutladığımız milli mücadele destanımızın karşısında duran zararlı cemiyetlerin yerli işbirlikçilerinden hiç bir farkı yoktur” ifadesine yer verilen yazılı açıklama, “Türk Milleti bu tür oluşumlara karşı dün nasıl bir refleks göstermişse bugün de aynı tutum ve milliyetçi duruşla elif gibi dik durmaktadır. Unutulmamalıdır ki devlet ve millet var oldukça  geri kalan mekanizmalar bu sistemin içinde hayat bulacaktır. Devletin bütünlüğünü, milletin birlik ve beraberliğini korumak, anayasayı korumaktır. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin toplumsal huzuruna ve refahına karşı atılmış bu ve benzeri adımların karşısında olduğumuzu, olmaya da devam edeceğimizi saygıyla duyururuz” cümleleriyle noktalandı. 

ADÜ ESKİ REKTÖRÜ BOYLU İHRAÇ EDİLMİŞTİ 

Geçtiğimiz süreçte sözde barış bildirisinde imzası bulunan ADÜ Eski Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu ile bir akademisyen üniversiteden ihraç edilmişti. Söz konusu bildirinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzacı akademisyenler için sert ifadeler kullanarak ilgili kurumları gereğini yapmaya çağırmıştı. Erdoğan'ın bu çağrısının ardından ülke genelinde imzacı akademisyenlerden bazıları bölücü terör örgütü propagandasından gözaltına alınmış, gözaltına alınan akademisyenler ifadelerinin ardından serbest bırakılmıştı. 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.