ADÜ’den Türkiye’de bir ilk! 

ADÜ’den Türkiye’de bir ilk! 
ABONE OL
Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Türkiye’de bir ilki daha başardı.

(ABDURRAHMAN FIRAT) ADÜ acil tıp kliniklerinde ilk kez uygulanmaya başlanan Ekstrakorporeal Membran Oksijenizasyonu (ECMO) yöntemi ile kalbi duran hastalar hayata döndürülüyor. Doçent Doktor Mücahit Avcil ve Doktor Öğretim Üyesi Yunus Emre Özlüer liderliğinde kurulan ekip ile 7 gün 24 saat boyunca çeşitli nedenlerle kalbi duran hastaları hayatta tutmak için bilinen kalp masajına ek olarak hastalar modern bir kalp akciğer cihazına bağlanıyor. 
Hedef Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Dr. Avcil “ECMO dünyada son yıllarda her geçen gün daha sık kullanılmaya başlayan bir yöntem. Bu yöntemde hastaların kasık damarlarına yerleştirilen geniş borularla (kanül) vücutlarındaki kan dışarı alınarak bir cihazdan geçiriliyor. Bu esnada kandaki zehirli gazlar temizlenerek oksijen düzeyi yükseltiliyor ve temizlenmiş kan hastaya yine bu geniş borular yardımıyla geri veriliyor. ECMO’nun acillerde ana kullanım alanı kalbi durmuş hastalarda kalbin tekrar çalışmasına destek olmak.  Bununla birlikte biz ECMO’yu sadece kalbi duran hastalarda değil aynı zamanda ağır zatürreeli ve özellikle de ölümcül dozlarda olan zehirlenme vakalarında da kullanıyoruz.  Bu hastaların tüm cihaza bağlanma işlemleri, cihaza bağlı kaldığı sürede gereken takibi ve zamanı geldiğinde cihazdan ayırma süreci Acil Servis içinde yer alan Yoğun Bakım Ünite’mizde, acil ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Vermeye çalıştığımız bu üst düzeydeki  hasta bakımı Türkiye’de sadece ADÜ  acil kliniğinde verilebiliyor. Amacımız insanların hayatına dokunabilmek, onları iyileştirebilmek ve hayatta tutabilmek. Bunun için gerekli eğitim programlarını yurtdışında tamamladık. 7 gün 24 saat hazırız.” şeklinde konuştu.
Dr. Özlüer ise yaptığı çalışmaları şöyle anlattı: “Yaptığımız bu ek yaşam desteği işlemini Türkiye’de diğer acil kliniklerine gerek kurslarda gerek sempozyumlarda anlatıyoruz ve bu işlemi ülkemizin tüm acil kliniklerine yaymayı amaçlıyoruz. Bu açıdan camiamızda bir nevi öncülük görevi üstlenmiş olduk. Bir yaşamı hayatta tuttuğumuzda, bu bizim mesleki anlamda yaşayabileceğimiz en büyük mutluluk oluyor.” 

aduden-turkiyede-bir-ilk-96349-c194c08adaa00025a2f283eebc71b341.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.