ADÜ’ye kardeş geliyor

ADÜ’ye kardeş geliyor
ABONE OL
Aydın Ticaret Odası tarafından kurulacak vakıf üniversitesinin fizibilite etüdü ile ilgili proje tanıtım toplantısı düzenlendi.

(MURAT TAN) Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın 9 Ağustos 2018'de onayladığı projeyle ilk adımları atılan vakıf üniversitesi kurulduğunda, Aydın yıllarca özlemini çektiğini ikinci bir üniversiteye kavuşacak.

Yaklaşık 3 ay önce GEKA’nın çıktığı ihaleyi kazanan Progem Danışmanlık adlı firma tarafından proje çalışmalarına başlanılan AYTO Vakıf Üniversitesi’nin fizibilite etüdü, AYTO Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı ile kamuoyuna paylaşıldı. Fizibilite etüdünün paylaşılması ile önemli bir eşiğin daha aşıldığı AYTO Vakıf Üniversitesi hayata geçtiğinde Aydın, Adnan Menderes Üniversitesi ile birlikte yıllardır hayalini kurduğu ikinci bir üniversiteye daha kavuşmuş olacak. 

Proje tanıtım toplantısına, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Ökdem, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Kırlıoğlu, GEKA temsilcileri, oda ve borsa temsilcileriyle davetliler katıldı. 

“SAHA ANALİZİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Toplantının açılış konuşmasını yapan AYTO Başkanı Ülken, “Bugün Aydınımıza bir vakıf üniversitesi kurulması adına fizibilite raporunun hazırlanması için çalıştayımızla birlikte ortak akıl yürütmek için bir aradayız. Aydın’da bir vakıf üniversitesinde hangi bölümler olmalı, neye odaklanmalı, nereye kurulmalı, kaç dönüm arsada olmalı, ne kadar öğrenci kapasitesi ya da genişleme alanının nasıl olması gerektiği, öğrenciler ne kadar fiyata burada okumalı, yurt, sosyal imkanlar ne durumda olmalı gibi soru formatlarının hepimiz de birer karşılığı var. Bu sorulara hepimiz aynı cevaplar da verebiliriz ancak bu cevap doğru bir cevap olmayabilir. Doğruyu ancak bilimsel bir veriyle raporla bulabiliriz. GEKA projemizi onaylandı ve ülke genelinde ihaleye çıktı. İhaleyi alan firma üniversite kurulumu için saha çalışmalarına başladı. Firma, anket çalışmaları, Aydın’ın sosyolojik durumu ve ülkedeki vakıf üniversitelerinin durumunu kapsayan geniş ölçekte bir çalışma yapıyor” dedi. 

“İLK ADIMI BUGÜN ATIYORUZ” 

Projeyle ilgili toplantı vesilesiyle aynı zamanda bir çalıştay yapacaklarının altını çizen Ülken, “Ortak akıl oluşturarak, bu süreci başından sonuna yürütecek olan firmayla yapılacak mutat toplantılarla çalışmalarımızı fikir birliği içinde sürdüreceğiz. Bunun ardından ortaya çıkacak olan fizibilite raporu AYTO’nun kuracağı üniversite için değil Aydınımız için bir rapor olmuş olacak. Bu raporu Aydın’ın erkleri eline aldığında onlarda da bilimsel veri olarak bulunacak. Vakıf üniversitelerinin özel üniversiteye dönüştüğü bir yasama çalışmalarının bulunduğu bir ortamda bizim hayalimiz, Aydın’daki AYTO üyelerinin hissedar olabilecekleri bir şirket üzerinden o şirketin en az yüzde 51 hissesinin oda ve borsalarımızın olduğu bir yapıda olmasıdır. Yani Aydın’a ait olacak bu vakıf üniversitesi ile ADÜ’ye bir kardeş gelsin istiyoruz. Aydın’a bir üniversite kazandırılması adına bugün ilk adımı atıyoruz” diye konuştu. ,

“ÜZERİMİZE DÜŞENİ SONUNA KADAR YAPACAĞIZ” 

Ülken’den sonra davetlilere hitap eden ADÜ Rektörü Prof. Dr. Aldemir, “Eğitim, bilim denilince bizim olmamamız mümkün değil. Aydın’da yıllardır Vakıf üniversitesi kurulması herkesin bir hayalidir. Başkanımız Hakan Ülken, benim yıllar öncesinden tanıdığım çok yakın bir arkadaşımdır. Bu konuyu da sürekli gündemde tutardı. Rektörlük olarak elimizden gelen ve üzerimize düşen her şeyi sonuna kadar yapacağız. Ben bir naçizane birkaç uyarıda bulunmak isterim. Eğer vakıf üniversitesi ile işe başlayacaksak master planı profesyonelce bilimsel ölçekte yapılmalıdır. Bir banka, ana okulu açar gibi vakıf üniversitesi dizayn edilemez. Biz vakıf üniversitesi olarak çok kötü örnekler gördük. Dolayısıyla Aydın’a yakışan bir vakıf üniversitesi gerçekten ihtiyaç var. Biz ADÜ olarak tam destek olacağız. Bunda hiç kimsenin tereddütü olmasın. Kuruluş aşamasında ve işleyiş noktasında ADÜ, vakıf üniversitesi ile birebir bir uyum içinde çalışma sergileyecektir. Açıklarını kapatacak ve birbirlerine her anlamda yön vereceklerdir” dedi. 

“MİNİMUM 3 FAKÜLTE AÇILMASI GEREKİYOR”

Vakıf üniversitesinde hangi fakültelerin olacağının da önemli olduğunu altını çizen Rektör Aldemir, “Vakıf üniversitesinin kurulması için minimum 3 fakültenin açılması gerekiyor. Bu fakültelerin hangilerinin olacağını kesinlikle kişisel olarak bizler karar veremeyiz. Bu bilimsel bir takım anketlerle ilin önem ve öncelikleri dikkate alınarak karar verilmelidir. Bu bağlamda gereken hassasiyeti herkesin göstereceğine de yüzde yüz eminim. Tekrar ifade etmek istiyorum. Biz Aydın’da bir vakıf üniversitesi açılmasına tam destek oluyoruz. Başkanımız isteyecek biz yapmayacağız, böyle bir şey olamaz. Biz ekmeğini yediğimiz, suyunu içtiğimiz Aydın’a hizmet noktasında sadece ADÜ olarak gayret göstermeyiz. Vakıf üniversitesi için de üzerimize düşen neyse Aydın’a hizmet için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu.  

Yapılan konuşmaların ardından Progem Danışmanlık firma temsilcisi Özge Maden proje tanıtımıyla ilgili olarak slayt gösterisi eşliğinde açıklamalarda bulundu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.