Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı 

Ahilik Haftası coşkuyla kutlandı 
ABONE OL
Aydın’da Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen törende yılın ahisi olarak 92 yaşındaki Terzi Yaşar Emre seçildi. 

MURAT TAN - Ahilik Haftası kutlamaları tüm yurtta olduğu gibi Aydın’da da renkli görüntülere sahne olurken kortej yürüyüşünün ardından Aydın Atatürk Kent Meydanı’ndaki Aydın Büyükşehir Belediyesi Kadın Mehteran Takımı’nın konseriyle halk oyunu gösterileri büyük beğeni topladı. 

Aydın’da Ahilik Haftası kutlamaları, İl Kutlama Komitesi’nin Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu makamında ziyaret etmesiyle başladı. Komitenin Vali Yavuz Selim Köşger’i makamında ziyaret etmesinin ardından Atatürk Anıtı’na Ticaret İl Müdürlüğü, Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB), Aydın Ticaret Odası (AYTO) ve Aydın Sanayi Odası (AYSO) çelenk sundu. Kortej yürüyüşünün ardından Atatürk Kent Meydanı’nda yapılan kutlamalarda, Ahilik kültürünün önemini anlatan dövizler taşındı. AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan ile bazı esnaf odası başkanlarının ahiliğin motiflerini taşıyan geleneksel kıyafetler giydiği kutlama töreninde, yılın ahisi, ilin kalfası, ilin çırağı seçilen kişilere de ödülleri takdim edildi.

“AHİLİK ÖNEMLİ MİRASTIR”

Törende konuşmada bulunan AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, Ahilik Haftası’nın 1987’den 2008’e kadar Ahiliğin beşiği olan Kırşehir’de kutlandığını, 2008’den beri de kutlama etkinliklerinin ülke geneline yayıldığını belirtti. Aydın’da 2008’den bu yana Ahilik geleneklerine yakışır bir şekilde, Ahiliği gelecek nesillere aktarabilmek için kutlamalar yapıldığını söyleyen Çetindoğan, “Ahiliği esnaf ve sanatkârlarımız dışında tüm vatandaşlara anlatabilmek için törenler düzenlenmekte ve çeşitli etkinlikler yapmaktayız. Ahilik, tarihimize Anadolu Selçukluları döneminde girmiş ve Osmanlı döneminde de devam etmiş önemli bir mirastır. Ahilik, mistik bir yol veya tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen, siyasal, kültürel ve askeri yönleri bulunan toplum düzenidir. Ahlâk ve sanatın, cömertlikle, dayanışmayla uyumlu birleşmesinden oluşan Ahilik, Anadolu’da Ahi Evran tarafından kurularak günümüze kadar gelmiştir. Kelime anlamı ‘kardeşim’ demektir. Ahilik, ahlakın, edebin, sanatın yoğrulduğu, cömertliğin, vefanın ön planda tutulduğu bir gelenektir” ifadelerini kullandı.

“ESNAF YOKSA DEVLET OLMAZ”

Çetindoğan’dan sonra konuşma yapan AYTO Başkanı Hakan Ülken ise Ahi Evran’ın kurduğu sistemin günümüzün çağdaş ‘oda’ sistemi olduğunu söyledi. Oda sistemini Avrupa’dan ithal etmediğimizi belirten Ülken,  “Esnaf, önce esnaf odalarında bulunur. Biraz kazanır. Sermayesini biraz daha kazandı mı yatırımla büyük ve tüccar olur. Esnaf odalarından gelir ticaret odasına kaydolur. Ticaret odasında olur, sanayi odasında olur, iş adamı olur, tüccar olur, sanayici olur. Esnaf yoksa tüccar yoktur. Ben bu noktada AYESOB Başkanımızın şahsında, birlikteki tüm oda başkanlarımızı tek tek kutluyorum. Onlar yoksa biz olamayız. Bu devlet olamaz. Bu ülkede ekonomi olamaz” dedi. 

VALİ KÖŞGER YILIN AHİSİ’NE ŞED KUŞATTI 

Yapılan konuşmaların ardından ‘Yılın Ahisi’ seçilen Koçarlılı terzi 92 yaşındaki Yaşar Emre, kürsüye çağrıldı. Yılın Ahisi seçilmesi nedeniyle heyecanlı olduğu gözlenen Emre, “Programı düzenleyenlere teşekkür ederim. Ahilik Haftası cümlemize kutlu olsun. Mesleğime 71 yıldır devam ediyorum. 70 senelik vergi mükellefiyim. Çok heyecanlıyım” dedi. Vali Köşger, Emre’ye ödülünü takdim etmesinin ardından şed kuşatma töreni gerçekleştirildi. Kent Meydanı’nda kutlama kapsamında açılan stantların açılış kurdelesini kesen Vali Köşger ve protokol üyeleri, stantları da gezdi.
 
Kutlama programına, Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanvekili Evrim Karakoz, Efeler Kaymakamı Cemal Şahin, Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Seyfullah Okumuş, İl Emniyet Müdürü Dr. Rahmi Baştuğ, İl Jandarma Komutanı Albay Mesut İnan ile bazı ilçe belediye başkanları, Aydın’daki tüm esnaf odalarının başkanlarıyla siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

ahilik-haftasi-coskuyla-kutlandi-127276-5e9b3a16a748ef167e0fe3c3dd1ef07d.jpgahilik-haftasi-coskuyla-kutlandi-127276-090388af31ae3a5f68080e26916afd0f.jpgahilik-haftasi-coskuyla-kutlandi-127276-251399d5770e8fdb6009c7cfa223321e.jpgahilik-haftasi-coskuyla-kutlandi-127276-c93310f1e82fce9e5fe0e1fcc265c592.jpg
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.