Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Türker Kocakahya'nın haberine göre; Otuz yılı aşkın süredir Türkiye, Türk Dünyası ve Türk Demokrasisi merkezindeki çalışmalara geniş bir yer açan YTSAM tarafında yayınlanan Yeni Türkiye Dergisi’nin 138 numaralı Temmuz- Ağustos 2024 tarihli sayısında hayatın her alanına egemen olan yapay zeka hususlarında akademik ve fikri değerlendirmeler yer aldı. Kırk sekiz bilim insanı, araştırmacı ve uzman tarafından oluşturulan dosyaya Aydın Adnan Menderes Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema Anabilim Dalı Başkanı, Ulusal ve Uluslararası Projeler Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Akkoyun da “Sinema Filmi Projelerinde Yapay Zekâ Faktörü” başlıklı araştırmasıyla destek sundu.

Whatsapp Image 2024 08 26 At 09.17.39

ADÜ'de başarılı operasyon: Ameliyatsız sağlığına kavuştu ADÜ'de başarılı operasyon: Ameliyatsız sağlığına kavuştu

Gazete, dergi, sinema, radyo, televizyon, video, internet ve dijital platformlar şeklinde sıralanan gelişme çizgisinde genel adıyla kitle iletişim araçları veyahut medyanın her zaman bilimsel ve teknolojik gelişmeleri hem ilgililere iletmek, hem de bizzat kendisi uygulayabilme adına takip ettiğini ifade eden Akkoyun, “Sade bir anlatımla “eşref-i mahlukat” telakki edilen insan zekasını taklit eden, erişilen bilgiye göre de “yinemeli olarak kendini geliştirebilen sistemler ve makinalar” anlamında yapay zeka hemen her alana hakim olmuş, uzanamadığı mıntıka bırakmamıştır. Hayatın her alanında kullanılması muhtemel bir konunun insanla ilgili her şey anlamındaki iletişim sektörünün büyülü kolu sinemada da kullanımı son derece normal bir durum arz etmektedir” ifadelerine yer verdi. 

Sinema endüstrisiyle özdeşleşen küresel üretim merkezi Hollywood’un araştırma konusunun hemen her aşamasını özgür ve hudutsuz bir şekilde uyguladığını, üretimden tüketime onunla dünyanın farklı noktalarındaki hedef kitlesine aktarmaya devam ettiğini belirten Akkoyun, “Stüdyolar devasa bütçesinin üçte birinden fazlasını pazarlama cephesinde harcamaktadırlar. Her şey pazarlama cephesiyle sınırlı değildir. “Film Senaryosu Yazabilen Akıllı Makineler Yapay Zekâ Teknolojileri” film projelerinin senaryo aşamasında kullanılmaya başlanmıştır. Yapay Zekâ ilgili ilgisiz herkesin doğru ya da yanlış bir fikre sahip olduğu önemli bir gelişim ve değişim oldu. Hemen her alanda olduğu gibi hatta daha fazla zahmetli bir sektör olan sinemada kendini gösterdi. Kapsamlı bir ekip ile prodüksiyon gerektiren, senaryo, oyunculuk, makyaj, kostüm, reji, kurgu, ışık, ses, gibi farklı alanda geniş ve yetenekli bir ekibe ihtiyaç duyulan yedinci sanat dalında büyük bir değişimin eşiğine gelindi” ifadelerini kullandı. 

Her türlü gelişimin beraberinde tasfiye de getirdiğini aktaran Akkoyun, “Heyecan verici yapay zekânın sinemada uyarlanması insan unsurunu geriye itmesi, iş sahasını daraltması, hatta bazı meslek dallarını tamamen ortadan kaldırması endişesi açıkça kendini ortaya koyuyor. İktisadi endişeler yanında insanın tekelinden kaçıyor olması karşısında arka plana itiliyor. Yapımcıların daha önce gerçekleştiremeyeceği görsel efektler ve temalar artık mümkün görünüyor. Böylesi bir durumun sinemanın kendine has dilinde de ciddi bir değişimi beraberinde getirmektedir. Her türlü bilimsel ve teknolojik gelişimde insan faktörünün geri düşmesi endişesi bugüne kadar en üst sınıra ulaşmışsa da gelinen noktadan geriye dönüş bireysel, toplumsal, sektörel ya da sanatsal mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Türker Kocakahya