Altıncılar dikkat!

Altıncılar dikkat!
ABONE OL
Nazilli'deki kuyumcularda sahte altın var mı?

(SİMGE ATA) İstanbul'daki kuyumcuları isyan ettiren ve piyasayı kasıp kavuran bakır karışımı sahte altınlar, Nazilli'deki güven ortamını etkilemedi.
Geçtiğimiz günlerde İstanbul merkezli 11 ilde sahte altın imal eden çeteye yönelik operasyon düzenlenmiş, 125 kişi gözaltına alınmıştı. Organize çalışan çete binlerce sahte altını piyasaya sürmüş, kuyumcuları ve vatandaşları mağdur etmişti. Kamuoyunda korkuya neden olan olay, Nazilli'yi teğet geçti. Nazilli Uzun Çarşıda 36 yıldır kuyumculuk yapan Nazilli Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı İbrahim Ünal, bu gibi durumların belli yıl aralıklarıyla tekrarlandığını ancak Nazilli'deki güven ortamını etkileyen herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını söyledi. 
"GRAMI GRAMINA GERÇEĞİYLE AYNI"
Piyasaya sürülen bakır karışımı sahte altınların gerçeklerinden ayırt edilemediğini ifade eden Ünal, bu gibi durumların önüne geçmek için imal eden kişilere ulaşılması gerektiğini belirtti. Sahte altının ancak makasla kesilip tartıldığında ve bazı özel tekniklerle anlaşıldığını kaydeden Ünal, "94'lü yıllarda bu iş çok yapılmış. 22 ayar olması gereken altın 14 ayar çıkıyordu. Biz onları piyasadan hala topluyoruz. Dolaşıma sunulmaması lazım. Müşterinin gözü önünde makasla kesip atıyoruz. Biz bile elimize aldığımız ya da tartıya koyduğumuz zaman anlamıyoruz. Sahte altınlar gramı gramına gerçeğiyle aynı oluyor ancak makasla kesip ayar makinesine koyduğumuz zaman anlayabiliyoruz. Vatandaşın anlaması çok daha zor" dedi.
"PATENTSİZ ÜRÜN SATMIYORUZ"
En son gündeme gelen olayın ardından Nazilli'deki altın yatırımcılarında güvensizlik söz konusu olmadığını, kuyumcuların da durumdan etkilenmediğini kaydeden Ünal, "Nazilli'de 43 faal esnaf var. Yıllardır alışveriş yaptığımız firmalar var. Mal getir götür de hiçbir sorun yaşamadık. İstanbul'da bazı büyük firmalar ile İzmir ve Denizli'deki firmalarla çalışıyoruz. Bize verdikleri altını aynı patentle biz onlara verdiğimizde kabul edebiliyorlar" diyerek patentin önemine dikkati çekti. Nazilli'deki kuyumcuların patenti olmayan firmalardan asla alışveriş yapmadığını dile getiren Ünal, "Patentsiz ürünü sattığımızda tekrar bize dönme ihtimali var. Biz sadece malı satmıyoruz. Sattığımız malı geri alıyoruz. O bakımdan her zaman dikkatli olmamız gerekiyor ve böyle bir sorun yaşarsak, güvensizlik oluşturursak bu işi yapamayız" şeklinde konuştu.
"ALTIN ÜZERİNE KAREKOD BASILIYOR"
İstanbul'daki kuyumcuların ve altın yatırımcıların piyasaya sürülen sahte altınlarla mağduriyet yaşamaması için firmalar tarafından geliştirilen kare kod uygulamasını değerlendiren Ünal, "Bu uygulamayı Nazilli'de şimdiye dek sadece gram altınlarda gördük. Küçük paketler içine konan gram altınlar, paket üzerine basılan karekodlarla satışa sunuluyordu. Pakete değil de altının üzerine kare kod uygulaması yeni başladı. Onu da buralarda göremedik, bilgi sahibi değiliz ama bu harika bir şey. İnsanlara güven telaki edebilmek kadar zor bir şey yok. Zaten güvenmemiş olsa gelmez ama 'devlet garantilidir ya da bizim garantimiz altındadır' diyebilmek çok güzel" ifadelerini kullandı.

sahte-altin-nazillideki-kuyumculari-teget-gecti-95318-efd067901eb014ccc42fef2b333124a6.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.