İzmir Menemen'de yaşanan olayda bina yöneticisi, çatının yenilenmesi için özel bir şirket ile anlaştı ancak kat malikleri yenileme bedelini ödemek istemedi. Bunun üzerine yönetici tarafından icra takibi başlatılırken, apartman sakinleri ise buna itiraz edip mahkemeye başvurdu. Mahkeme davayı reddetti, Yargıtay da bu kararı onayladı.
Proje Değişikliği Gerekiyor
Yargıtay 20. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 2071c maddesine dikkat çekildi. Çatının yenilenmesi için yapılan masrafların tüm kat maliklerinin onayıyla karşılanması, bu tür projelerin oy birliği ile kabul edilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, çatının yenilenmesinin proje değişikliği gerektirdiği de ifade edilirken, bu değişiklik için tüm kat maliklerinin onayının alınması gerektiğine parmak basıldı.
Oy Birliğiyle Alınacak Kararla Yapılabilir
Kararda, çatı yapım projesinin belediye tarafından onaylanmadığı aktarıldı. Proje dışı yapılan değişikliklerin maliyetinden, bu değişikliklere onay vermeyen kat maliklerinin sorumlu tutulamayacağına dikkat çekildi.
Yargıtay kararında, "Dava konusu taşınmazın mimari projesine göre, ana taşınmazda çatı bulunmadığı tespit edilmiştir. Davacının kendi dairesini kapsayacak şekilde yaptırdığı çatı, proje değişikliği gerektirmekte olup bu ancak kat maliklerinin oy birliği ile alınacak bir kararla yapılabilir" ifadeleri yer aldı.
Kat Malikleri Sorumlu Tutulamaz
Kararda, şunlar kaydedildi: "Bu konuda kat maliklerinin oy birliğiyle alınmış bir karar olmadığı için, projenin tüm maliklerin onayı ile değiştirilmesi ve belediyenin onayını alması gerektiği, aksi takdirde projeye uygun olarak yapılması gerektiği ifade edilmiştir. Yasaya aykırı ve projede yer almayan biçimde yapılan çatı masrafından, bu duruma onay vermeyen maliklerin sorumlu tutulamayacağına karar verilmiştir."