Ara Güler, Afrodisias'ta anıldı

Ara Güler, Afrodisias'ta anıldı
ABONE OL
 Yolu Kemer Barajına düşen Ara Güler dönüşte bir gece vakti yolunu kaybedip kendisini Afrodisias Antik Kentinin bulunduğu Geyre Köyünde bulur.

GÜLAY ÖZTEKİN- Afrodisias Antik Kentinde Ara Güler salonu önünde düzenlenen Anma törenine, Kaymakam Ahmet Soley, Belediye Başkanı Zeki İnal, Ara Güler’in asistanı Fatih Arslan, kendisi gibi ülke çapında ün yapmış meslektaşları Coşkun Aral, İbrahim Zaman, İzzet Keribar, Tahir Özgür, Prof. Dr. Emre İkizler’in de aralarında olduğu çok sayıda fotoğraf sanatçısı, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı. 
 Yolu Kemer Barajına düşen Ara Güler dönüşte bir gece vakti yolunu kaybedip kendisini Afrodisias Antik Kentinin bulunduğu Geyre Köyünde bulur. M.Ö. 200 yıllarına dayanan Roma tarihinin izlerini taşıyan Afrodisias Antik Kentinde insanların tarihle iç içe yaşadığını görüp fotoğraflaması ile başlayan Ara Güler’in Afrodiias’ı keşif hikayesi belgesellere konu oldu. Afrodisias Antik Kentiyle birlikte Nemrut Dağı ve Nuh’un gemisini keşfedip dünyaya tanıtmasıyla adını tarihe altın harflerle yazdıran ünlü sanatçı Ara Güler’in asistanı Fatih Arslan, meslektaşları Coşkun Aral, İbrahim Zaman, İzzet Keribar, efsane foto muhabiri Ara Güler ile olan anılarını anlattı. 

İzzet Keribar, “Efsane fotoğrafçı Ara Güler, Türk fotoğrafına yön vermiş bir kişidir. İstanbul fotoğrafçısıdır. İstanbul’u onun döneminde bu kadar güzel fotoğraflayan başka birini tanımıyorum. Türk fotoğrafına göstermiş olduğu bu yol için kendisine hepimiz minnettarız. Hiçbir zaman unutmayacağız, her zaman aramızda yaşayacak” sözleriyle bir kez daha yad etti. 
FOTOĞRAFLAR ÇOK DEĞERLİ
Kaymakam Ahmet Soley tarafından belgeselci Coşkun Aral'a, Belediye Başkanı Zeki İnal da Ara Güler'in asistanı Fatih Arslan'a birer plaket takdim etti. 
Kaymakam Soley, İstanbul'dan getirttiği bir depoda bulunan 35 adet siyah beyaz fotoğrafların negatiflerinin temizlenmesi için büyük uğraş verdiklerini ve her birinin çok değerli fotoğraflar olduğunu söyledi. Kaymakam Soley, “Ara Güler Müzesinin destekleri ile salonu yeniden düzenleyip hizmete açıyoruz. Karacasu olarak vefamızın göstergesi olacağına inanıyoruz” dedi.
 
ORİJİNAL FOTOĞRAFLARI GÖRÜCÜYE ÇIKTI
Ardından Coşkun Aral’ın hazırladığı “Bu dünya böyle olmaz” adlı Ara Güler belgeseli izleyen konuklar daha sonra Ara Güler’in kendi imzasını taşıyan orijinal fotoğraflarından oluşan sergiyi gezdi. Fotoğraf sergisini gezen ziyaretçiler, Ara Güler’in objektifi ve kendi banyosuyla günümüze ulaşan fotoğraflarından çok etkilendiklerini ifade etti. Usta fotoğrafçılar ise Roma kıyafetleri ile sergiyi gezen üniversiteli gençleri de fotoğraflayarak arşivlerine yeni enstantaneler ekledi. 

ara-guler-birinci-olum-yildonumunde-afrodisiasta-anildi-131927-5db1474e40f7fc78b8b95fe5799ffc54.jpgara-guler-birinci-olum-yildonumunde-afrodisiasta-anildi-131927-5fa50581796ead8715acd52205c0cf62.jpgara-guler-birinci-olum-yildonumunde-afrodisiasta-anildi-131927-ad5e332907cbb284897b2c9a04b2d1a7.jpgara-guler-birinci-olum-yildonumunde-afrodisiasta-anildi-131927-dcddf44e4308788d33aac89023921579.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.