Oruç, İslam, Hıristiyanlık, Yahudilik ve Budizm de dahil olmak üzere genellikle dini veya manevi nedenlerle yapılır. Bu dini beslenme döneminin modifiyeli hali aralıklı oruç olarak bilinmektedir. Aralıklı oruç (IF) son zamanlarda dünyanın en popüler sağlık ve fitness trendlerinden biridir. Aralıklı oruç (IF), oruç tutma ve yeme periyotları arasında geçiş yapan bir yeme düzenidir. Bu beslenme tipi hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini değil, onları ne zaman yemeniz gerektiğini belirtir. Bu açıdan geleneksel anlamda bir diyet değil, daha doğru bir şekilde bir yeme düzeni olarak tanımlanır.
En Popüler Tipleri
16/8 yöntemi:
Leangains protokolü olarak da adlandırılır, kahvaltıyı atlamayı ve günlük yemek yeme sürenizi 8 saatle sınırlamayı içerir. Ardından 16 saat oruç tutarsınız.
Ye-Dur-Ye: Bu, örneğin bir gün akşam yemeğinden ertesi gün akşam yemeğine kadar yemek yememek gibidir. Haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutmayı içerir.
5:2 Diyeti: Bu yöntemle, haftanın ardışık olmayan iki gününde yalnızca 500-600 kalori tüketirsiniz, ancak diğer 5 gün normal şekilde yersiniz.
Aralıklı oruç tutmanın başlıca sağlık yararları şunlardır:
Kilo kaybı: Yukarıda bahsedildiği gibi, aralıklı oruç, kalorileri bilinçli olarak kısıtlamanıza gerek kalmadan kilo vermenize yardımcı olabilir.
Enflamasyon: Bazı araştırmalar, birçok kronik hastalığın temel itici gücü olan inflamasyon belirteçlerinde azalma olduğunu göstermektedir.
Kanser: Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, aralıklı orucun kanseri önleyebileceğini düşündürmektedir.
Beyin sağlığı: Alzheimer hastalığına karşı da koruma sağlayabilir.
Yaşlanma karşıtı: Aralıklı oruç, sıçanların ömrünü uzatabilir. Araştırmalar, aç bırakılan farelerin %36-83 daha uzun yaşadığını göstermiştir.
Yan etkiler
Açlık, aralıklı orucun ana yan etkisidir. Ayrıca kendinizi zayıf hissedebilirsiniz ve beyniniz alıştığınız kadar iyi çalışmayabilir.
Şeker hastalığı olanlar , kan şekeri regülasyonu ile ilgili sorunu olanlar, düşük tansiyonu olanlar, ilaçları kullananlar, yeme bozuklukları öyküsü olanlar, gebe kalmaya çalışan kadınlar, Amenore öyküsü olan bir kadınlar ve hamile veya emziren kadınlar özellikle dikkat etmeli ve diyetisyene danışmadan hareket etmemelilerdir.
Sağlıkla kalın…
Diyetisyen Rana Alkanalka

DİĞER YAZILARI