Arılı kovanlarda plakalama sistemi değişti 

Arılı kovanlarda plakalama sistemi değişti 
ABONE OL
Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Federasyonu (TAHAB) Başkanı Mustafa Sarıoğlu daha önce Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkezi tarafından yapılan kovanların plakalama işinin Tarım ve Orman İl Müdürlüklerine verildiğini bildirdi.


Tarım ve Orman Bakanlığının verilerine göre, 8 milyon arılı kovan ve 114 bin 471 ton bal üretimiyle dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye’de, arılı kovanların plakalama işi şimdiye kadar Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkezi tarafından yapılıyordu.

İddiaya göre plakaların 3 ile 9 lira arasında fiyatlarla arıcılara satılması bilgisi üzerine Tarım Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Federasyonu (TAHAB) Başkanı Mustafa Sarıoğlu da Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte saha çalışması yaptı. 

KARARNAMEYLE DUYURULDU
Çeşitli bölgelerden alınan çalışmalar neticesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla arılı kovan plaka işlemleri küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda olduğu gibi Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine devredildiği duyuruldu.

Gerekli resmi yazışmaların yapılmasından sonra Ramazan bayramı sonrası plakası olmayan arılı kovanların plaka işlemlerini Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğüne bağlı görevliler yapacak.

Arılı kovanların birlikten Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine verilmesi arıcıları da sevindirdi. 

“TAKİBİ DAHA KOLAY OLACAKTIR”
TAHAB Başkanı Sarıoğlu, “2006 yılında dönemin Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanıyken Tarım ve Orman Bakanlığı ile imzaladığımız protokolle arılı kovan kayıt sistemi arıcılar birliğindeydi. Ancak Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle arılı kovan kayıt sistemi Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüklerine geçti. Doğrusu da oldu çünkü emsal küçükbaş koyun keçi küpeleri 25 kuruş büyükbaşta ise 50 kuruş olarak ayağına gidilerek çakılıyor. Kovan plakaları ise kredi kullanmada, silah ruhsatında sayısı belli olmadan denetim yapılmadan veriliyordu. Arıcılıkla ilgili prosedürü tamamlayan herkes alabiliyordu. Türkiye’de daha önce arı kovanına 3 lira ila 9 lira arasında plakalar satıldı. Halbuki talimatta şart aranmadan birlik üyelerine verilen fiyattan tüm arıcılara verilmesi diye bir talimat vardır. Ancak bunu dinlemediler dolayısıyla devlet saha araştırmasını yaptı. Bunu da diğer emsallerinde olduğu gibi devlet kendi bünyesine aldı. Kendi içerisinde belirlenecek fiyatla koyun keçi ve büyükbaş hayvanlar gibi 25 veya 50 kuruş arası üreticiye vereceğini düşünüyoruz. Takibi daha kolay olacaktır.” diye konuştu.

“GERÇEK ARICILIK YAPAN SAYISI ORTAYA ÇIKACAK”
Yapılacak çalışmayla gerçek arıcılık yapanların da ortaya çıkacağını belirten Sarıoğlu, “Türkiye’de artık gerçek üretenlerin sayısını göre daha doğru destekler yapmak zorundayız. Aydın’da 2 bin 500 ila 3 bin arasında üye olduğu söyleniyor. Bunların incelenerek gerçek üretim yapan geçimini arıcılıktan yapan arıcılara şu an olduğu gibi kovan başına 15 lira değil, hortumlar kesildiği zaman kovan başına 60-70 lira gibi bir destek düşer ve gerçek arıcılar destek almış olur. Arı tarımın sigortası olduğu için önemli, sadece bal verimi ve polen için değildir. İnsektisit yüksek ilaçlar acilen kullanımı yasaklanmalıdır. Tarımın bileşenlerinin tamamında özellikle bitkisel üretimde de ilaçları devletin yetkilileri yazmalıdır. Merdiven altı ilaçlar var bu ilaçlar sadece arıyı öldürmüyor. İnsektisit tesirli ilaçlar rüzgarla birlikte bir ay boyunca etkili oluyor” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.