Artan sebze fiyatlarına Aydın’da çözüm bulundu

Artan sebze fiyatlarına Aydın’da çözüm bulundu
ABONE OL
Gıda fiyatlarındaki spekülasyonları önlemeye çalışan hükumet, ihtisas sera bölgelerinin yaygınlaşması için kolları sıvadı.

(ABDURRAHMAN FIRAT) Üreticinin maliyetlerini düşüren tarıma dayalı jeotermal sera bölgesinin Aydın’da kurulacağı açıklandı.
Seralarla verimi arttıracak proje sayesinde çiftçinin en büyük üretim maliyetleri arasında yer alan ısınma giderleri, önemli ölçüde düşecek. İhtisas sera bölgeleri üretici maliyetlerinin düşmesine yol açarken, ürün fiyatlarının da paralel olarak aşağı çekilmesini sağlayacak. 
SERACILIKTA YENİ DÖNEM
Tarım ve Orman Bakanlığı, seralarda jeotermal ısıtma sisteminin aktif kullanılması için çalışma başlattı. İlk etapta Denizli ve Manisa’da jeotermal sera bölgelerini hayata geçiren bakanlık, Aydın’da ise tarıma dayalı ihtisas jeotermal ısıtmalı seraların kurulacağını duyurdu. Çevre dostu uygulamayla üretim artarken, maliyetler düşecek. Uzmanlar, jeotermal ısının, doğal gaz maliyetinden yüzde 90 daha düşük olduğunu belirtiyor. 
ÇALIŞMAYA SEKTÖR TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK 
Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Başkanı Ali Kındap, Manisa, Aydın ve Denizli’de bin 650 dönüm üzerine üç sera bölgesi kurulacağını açıkladı.
Türkiye’de topraktan alınan verimi artırmak, özellikle kış aylarında ısıtma maliyetlerini düşürmek ve modern tarıma geçişi hızlandırarak 12 ay üretimi yaygınlaştırmak için hayata geçirilen 3 Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi, birçok alanda ülkenin gelişimine katkıda bulunacak.
JESDER Başkanı Ali Kındap “Türkiye, fay yapısı sebebiyle jeotermal kaynak açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Isıtmada kullanmak üzere devletle birlikte Denizli, Manisa ve Aydın’da 3 Jeotermal İhtisas Sera Bölgesi geliştirdik. Efeler’de  650 dönümlük bir alanda kurulacak ihtisas bölgesi için faaliyetler sürüyor. Aydın, Manisa ve Denizli’de, toplamda 3 bin kişi istihdam edilecek” diye konuştu.

“AYDIN GENELİNE JEOTERMAL SERALAR KURULMALI”
Jeotermal seracılığın Aydın’da yaygınlaştırılması gerektiğini belirten Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Aydın Valiliği önderliğinde Efeler Ziraat Odası, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası olarak yüzde 18 hisseyle Organize Sera Bölgesi oluşturmak için çalışmalarımız sürüyor. En kısa zamanda Aydın çiftçisine örnek olması hasebiyle bunu oluşturacağız. Bu alan takriben 700 dönüm. Hem çiftçimize örnek oluşturma hem de maliyetleri en aza düşürmeyi hedefliyoruz. Çiftçilerimiz en az maliyetle yüksek verim elde edecek. Son günlerde ülkemizde sebze ve meyve fiyatları çok yüksek seyrediyor. Aydın’da jeotermal ile ısınan sera sayısını arttırırsak hem çiftçilerimizin en büyük gideri ısıtma maliyetini düşürür hem de ürün fiyatlarının düşmesine katkıda bulunuruz. İlimizdeki çiftçilerin kalkınması ve ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunmak amacıyla kent geneline jeotermal seraların kurulması gerekiyor” dedi. 
ISITMA MALİYETLERİ YÜZDE 40’I BULUYOR
Seralarda en büyük maliyetin ısıtma olduğunu vurgulayan Kendirlioğlu, “Isıtma maliyetleri üreticiler için, yüzde 40 kadar yükseliyor. Jeotermallerle seraların ısıtılması durumunda üreticinin ısıtma maliyeti yüzde 10’un altına düşecektir. Jeotermal seralarda hem daha kaliteli hem daha lezzetli ürün elde etmek mümkün.” diye konuştu. 
JEOTERMAL SERALARDA YILIN 12 AYI ÜRETİM YAPILACAK
Çiftçilerin sesi Kendirlioğlu, “Biliyorsunuz Aydın, Akdeniz iklimine sahip bir ilimiz. Yazın üretilen sebze ve meyveleri kışın da üretmek mümkün. Bunu da ancak serayla yapabiliriz. Jeotermal seralarda yılın 12 ayı üretim yaparak hem üreticimizin gelirini hem de tüketicinin daha ucuz fiyata kaliteli ürün tüketmesini sağlarız. Aydınlı üreticiler olarak il genelinde jeotermal seraların kurulmasını hükümetten talep ediyoruz. Biz ülke ekonomisine katkıda bulunmak ve tarım kenti Aydın’ın yılın 12 ayı üretim yapan bir şehir olmasını istiyoruz” dedi. 
ISITMA MALİYETLERİ ÜRETİCİNİN BELİNİ KAMBURLAŞTIRDI
Efeler İlçesine bağlı Armutlu mahallesinde sobayla serasını ısıtan Faruk Çetin, serasını ısıtabilmek için günde 400 kilo odun yakmak zorunda kaldıklarını söyledi. Aydın’ın altı fokur fokur kaynamasına rağmen üreticinin jeotermal kaynaklardan yararlanamadığından yakınan Çetin, “Jeotermal olursa maliyetimiz düşer. Sobayla ısıtıyoruz. 6-7 tane seram var ve her seranın içinde üç soba var. Her serada günde 400 kilo odun yakıyorum. Naylonları her yıl değiştirdiğimiz gibi iki üç katlı yaptırıyoruz. Isı maliyetleri belimizi kamburlaştırdı.  Jeotermal olursa daha iyi olur bizim için. Hem sobadan hem naylon maliyetlerinden kurtulmuş oluruz. Daha kaliteli ve yılın 12 ayı üretim yapıp tüketicinin de daha ucuz ürün tüketmesini sağlamış oluruz” diye konuştu.

aydinda-seralar-jeotermalle-isinacakmanset-94207-6dc4742effeedcb033706109833698bd.jpgaydinda-seralar-jeotermalle-isinacakmanset-94207-85a5b9fdbd1f28682879138452c96387.jpgaydinda-seralar-jeotermalle-isinacakmanset-94207-786c94470f1dcd8bdbbc0f3b84bdecde.jpg
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum