“Artçı depremler 2,5 yıl sürecektir”

“Artçı depremler 2,5 yıl sürecektir”
ABONE OL
Jeofizik Yüksek Mühendisi, Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, son dönemde yaşanan depremlerle ilgili açıklamada bulundu.

KIYMET SARIYILDIZ - Ercan, Ege Denizi’nde deprem üretebilecek dört yer olduğunu ve İzmir depremi sonrasında yaşanan artçıların 2-2,5 yıl süreceğini kaydetti.

Jeofizik Yüksek Mühendisi, Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Türkiye genelinde yaşanan depremlerin nedenlerini açıkladı. Midilli’de yaşanan deprem sonrasında boşalmayan enerjinin olduğunu söyleyen Ercan, ilerleyen zamanlar 6,7 ile 7,2 arasında bir deprem ile boşalabileceğini belirtti. İzmir'in özellikle kuzeyinde bulunan yerleşim yerlerinde bulunan yapıların yorgun olduğunu kaydeden Ercan, Ege Denizinde deprem üretebilecek dört yer var.  Midilli Güneyi, Karaburun karşısı, Sisam-Kuşadası, İncirli Adası, Güney Ege Dalma Batma Kuşağı(Mora-Girit-Rodos). Bir kaç yıl önce Midilli güneyinde Vrisa köyünde 6,2'lik bir deprem olmuş, Midilli'de önemli hasar yapmış, İzmir'de güçlü olarak duyulmuştu. Burada beklediğim deprem büyüklüğü 6,9 ile 7,2 arasındaydı. O nedenle burada boşalmayan gerginlik ileride 6,7 ile 7,2 arasında bir deprem ile boşalabilir. Böyle bir deprem de İzmir'in özellikle kuzeyinde eski Gediz Çatalağzı üzerinde kurulu Menemen, Sasalı, Seyrek, Menemen, Bağarası, Çiğli, Mavişehir, Bostanlı, Karşıyaka, Alayebey, özellikle de Bayraklı ile Bornova ovasındaki Melas Çatalağzı üzerindeki yerleşimleri etkileyecektir. Bu kesimlerde, yer ile yapılar yorgundur. Yorgunlukları sanki 8 ile 9. raunttan çıkmış boksör yorgunluğundadır” dedi. 

“ARTÇILARDAN TEDİRGİN OLMAK YERSİZDİR”
2020 yılında İzmir’de 115 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan depremin ardından artçıların devam edeceğini vurgulayan Ercan, artçı depremlerde tedirgin olunmaması gerektiğini vurguladı. Sahil mahallerinde oturanların gönül rahatlığı ile yazlarını geçirebileceğini ifade eden Ercan, “Sisam-Kuşadası 30 Ekim 2020 depremi 7,0 olarak gerçekleşmiştir. Bu bölgede yeniden bu büyüklükte deprem olursa şaşarım. Ancak küçülen boyutta artçı depremler 2-2,5 yıl sürecektir. Bunlardan tedirgin olmak yersizdir. Dolayısıyla Çeşme, Doğanbey, Sığacık, Seferhisar, Gümüldür, Ürkmez, Pamucak, Kuşadası, Kadıkalesi, Karaova, Davutlar, Güzelçamlı kesiminde yazlıklarda oturanlar erinç içinde yazlarını geçirebilirler” diye konuştu. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.