Asgari Ücret Belirleme Komisyonunda Kim Ne Kadar Önerdi? 

Asgari Ücret Belirleme Komisyonunda Kim Ne Kadar Önerdi? 
ABONE OL
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren 2020 asgari ücret miktarının belirlenmesi için ilk toplantı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapıldı.

ALPER ŞENDERE- Toplantıda işveren tarafı TİSK 2 bin 200 TL önerirken işçiyi temsil eden Türk-İş asgari ücretin en az 2 bin 578 olması gerektiğini belirtti.

Asgari ücretin belirlenmesi için görüşmelere başlandı. Görüşmelerde işveren tarafını temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçiyi temsilen Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda taraflar 2020 yılı asgari ücret miktarının belirlenmesi için beklentilerini dile getirirken iki taraf da düşündükleri miktarları sundu.

GENÇ İŞSİZ ORANI YÜZDE 27,4
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında bir araya gelen işçi ve işveren temsilcileri beklentilerini dile getirirken asgari ücretteki artışın işsizliğin artışına da neden olacağı algısı oluştu. İşveren temsilcisi TİSK tarafından yapılan açıklamada genç işsiz oranı öne çıkarılırken TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, yüzde 27,4 olarak açıklanan genç işsiz sayısının daha fazla artmaması için asgari ücretteki artışın makul seviyede kalması gerektiğini belirtti. Koç, toplantıda yaptığı açıklamada, işverene yansıyacak yükün çalışanları da etkileyeceği ifade edildi. 

BAKAN SELÇUK TARAFSIZ OLMAMAKLA SUÇLANDI
Asgari ücreti belirlemek için gerçekleştirilen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da işveren temsilcilerinin görüşlerine paralel açıklamalarda bulundu ve asgari ücretteki artış belirlenirken istihdamın korunması ve artması için tarafların öneride bulunması gerektiğini belirtti. Bakan Selçuk’un açıklamalarına işçi kesiminden ise tepki geldi. Türk-İş Genel Sekreteri Nazmi Irgat, toplantıdaki ifadeleri sebebiyle Bakan Selçuk’u tarafsız olmakla suçlarken, hükümetin daha çok işveren temsilcilerinin açıklamalarına destekte bulunduğunu ifade etti. Irgat, asgari ücret belirlenirken işsizliği ve insanların çaresizliğini ortaya atmanın asgari ücretteki artışın düşük olmasına sebep olarak gösterilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

EN AZ 2 BİN 578 LİRA
Toplantıda işçi kesimini temsilen masada bulunan Türk-İş de beklentilerini dile getirdi. Yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğunu ifade eden Türk-İş dolayısıyla asgari ücretin bu miktarın altında olmaması gerektiğini belirtti. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, kesin bir miktar ifade etmese de yaşam maliyetinin mutlaka göz önüne alınmasını dile getirdi. 

2 BİN 200 LİRA ÖNERDİ
Öte yandan toplantıda işveren temsilcisi TİSK 200 liralık bir artış beklentisi içinde olduklarını, devletin sağladığı işveren desteğinin yüzde 5’ten yüzde 6’ya çıkarılması önerisinde bulundu. Toplantıda işçi kesimini temsilen masada bulunan Türk-İş de beklentilerini dile getirdi. Yaşam maliyetinin 2 bin 578 lira olduğunu ifade eden Türk-İş dolayısıyla asgari ücretin bu miktarın altında olmaması gerektiğini belirtti. Türk-İş Genel Başkanı Ergun Atalay, kesin bir miktar ifade etmese de yaşam maliyetinin mutlaka göz önüne alınmasını dile getirdi. 

CHP VE MHP’DEN ASGARİ ÜCRET ÖNERİSİ
Toplantının ardından siyasi parti temsilcileri de açıklamalarda bulunarak 2020 yılı asgari ücret miktarı konusunda beklentilerini dile getirdiler. CHP’li Faik Öztrak yaptığı açıklamada yüzde 27,5 oranında zam yapılması gerektiğini belirterek asgari ücretin en az 2 bin 575 olması gerektiğini aktardı. MHP tarafından Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt da yaptığı açıklamada asgari ücretin en az 2 bin 850 TL olması gerektiğini, sigorta primlerinin 2 yıl boyunca yarıya indirilmesi gerektiğini ve asgari icretliden daha az vergi alınması gerektiğini belirtti.

GÖZLER 10 ARALIK’A ÇEVRİLDİ
Asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda henüz net bir miktar ortaya konulmazken gözler diğer toplantılara çevrilecek. Asgari Ücret Belirleme Komisyonunun ikinci toplantısı ise 10 Aralık Salı günü yapılacak.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.