Atletizm pistlerinin hızlı sprinteri: Burcu Erdemir

Atletizm pistlerinin hızlı sprinteri: Burcu Erdemir
ABONE OL
Milli Takım formasıyla ülkemizi atletizm pistlerinde temsil eden Burcu Erdemir, yakaladığı başarılarıyla şu an Aydın’ın en iyi kadın sprinteri olma unvanını elinde bulunduruyor.

TÜRKER KOCAKAHYA- Ay Yıldızlı Bayrağı uluslar arası arenada temsil eden Erdemir, kariyerinin dönüm noktalarını paylaşıyor. Bazı başarıların arkasında uzun hikayeleri vardır. İçinde emek, alın teri ve hatta göz yaşı barındırır. Yaşanan hüsranlara rağmen pes etmeden, vaz geçmeden en önemlisi de inatla verilen mücadele sonunda illaki meyvesini verir. Bugün ülkemizi ve Aydın’ı atletizmde Milli forma altında temsil eden Burcu Erdemir’in hikayesi de oldukça uzun. Siz onu Aydın’ın en iyi kadın sprinteri olarak birçok kez haberlerde zaten okudunuz.  Şimdi ise lisede kuaförlük eğitimi aldıktan sonra belki esnaflık yapması beklenen birinin, hayallerine ‘koşar’ adım ilerlemesini öyküsüne tanıklık edeceksiniz. Başlangıç ve bitiş çizgisi arasındaki saniyeler çok kısa olsa da 9 yıllık kariyeri uzun uzun Burcu’dan dinliyoruz… 

Kendini tanıtır mısın?
23 yaşındayım.7 kardeşli bir aileyiz. Tüm aile bireylerimiz bir dönem sporla uğraştı. Sporcu bir aileden geliyorum ama şu an sadece ben varım. Ağabeyim, erkek ikiz kardeşlerim futbolcuydu, ablalarım da genç yaşlarında atletizm ilgilenmiş. Yine annemde zamanında atletizmle uğraşmış. 

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-4c00d2e5651ea65752c13f70bd8e6deb.jpg

Eğitim hayatın nasıl gelişti?
Kız Meslek lisesinde okudum. Kuaförlük bölümünde eğitim aldım. Bir meslek sahibi olmak amacıyla bu bölümü okudum. Ama içimde hep spora karşı sevgi vardı. Sonrasında okulu ve sporu beraber yürüttüm. Şu an Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) BESYO Antrenörlük Bölümü 4’üncü sınıftayım. İki puanla öğretmenliği kaçırdım. Devam etmek istiyorum.  

Spora nasıl başladın?
Spora küçük yaşta severek başladım. Futbol, hentbol ve voleybol oynadım. Ama atletizmde kendimi daha iyi ve olumlu hissettim. Ve sonrasında atletizm hayatım başladı. 

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-0e4ec8efba75d998ba16f97e5e35a191.jpg

Atletizm serüvenine ne zaman girdin?
14 yaşında atletizmle tanıştım. İlk antrenörüm Süleyman Burdurlu ile başladık. O beni keşfetti diyebilirim. Öyle devam ettik. Lise boyunca Nazilli’de beraber çalıştık ve sonrasında üniversiteyi kazandım. Üniversitede ise Burak Uygun hocamla çalışmaya başladım. Aslında atletizme kısa mesafeyle değil krosla başladım. Ama sonrasında Süleyman hocamı ikna ettim ve kısa mesafe koşularına başladım. 

Ailenin spor yapmana tepkisi nasıl oldu?
İlk başlarda izin vermediler. İkna etmeye çalıştım ama yine de izin vermediler. Çünkü antrenmanlarım uzun sürüyordu. Akşamları geç geldiğim için ve bayan olduğum için bu problemleri yaşıyordum. Ama sonra bir baktılar Burcu ilde dereceler yapıyor. Öyle olunca ailemde izin verdi. Onların görüşü de iyi oldu. 

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-5c05a5153812139742e28597ec93410e.jpg

İlk madalyanı ne zaman kazandın?
İlk madalya sevincimi 17 yaşında, lise 3’te iken yaşadım. Kısa mesafe ilk koşumda başarılı oldum. 100 metre ve 200 metre koştum. İl 2’ncisi oldum. Hocam da çok sevindi. İlk madalyamı Adnan Menderes Stadı’nda düzenlenen o yarışta aldım. 

Eğitimin de spor üzerine, üniversite hayatın nasıl geçiyor?
Çoğu zaman antrenmanlarla geçiyor. Tabi okulla birlikte çok yoğun bir tempo var. Okuldaki hocalarımız izin konusunda yardımcı oluyorlar. Okulumun sporuma etkisi iyi anlamda oluyor. BESYO’da olmam büyük avantaj. Çünkü uzun süren antrenmanların başka bir okulda anlaşılması zor. Hocalarımız beni tanıyor.

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-45c57a7e654d6ee1e5406626125a8f28.jpg

Milli Takım sürecini anlatır mısın ?
Seçilme sürecim geçen sene Temmuz ayında oldu. İlk başta kampa davet ediliyoruz. Türkiye’de ilk 3’e girince kampa davet geliyor. Önce bir yarışmada derece aldım ve sonrasında Türkiye Şampiyonası’na katıldım. 20 günlük bir kampa girdik. Milli Takım’a girmiş oldum. 200 metrede Milli Takıma kabul edildim. Orada Balkan Şampiyonası’na katıldım. 

Milli Takım’da aldığın dereceler neler?
Balkan Şampiyonası’nda 200 metrede Türkiye’yi temsil ettim. Avusturya’da düzenlenen uluslar arası yarışmada 3’üncülük yaşadım. Orada 60 metre yarışında üçüncü oldum. Sonrasında Sırbistan’da yine uluslar arası bir şampiyonada üçüncülük elde ettim. Balkan Şampiyonası’nda beşinciliğim de var. 

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-2158a25f89b4d9701f9ab808c88b1868.jpg

Milli Takım kampları nasıl geçiyor?
Kamplar yorucu ama güzel geçiyor. Kampta sürekli antrenmanlarımız oluyor. Günlük uyku düzeni, beslenme düzenine giriyoruz. Sadece hedefe ilerlemeye yönelik çalışmalar yapılıyor. Evet, antrenman konusunda çok yorucu bir antrenman süreci geçiriyoruz ama bu olması gereken bir şey. Kampları gördükçe derecemizi üst seviyeler çıkarmaya çalışıyoruz. Bu nedenle kamplar gerekli. 

Aydın’ın en başarılı kadın sprinteri olmak nasıl bir duygu?
Çok mutluyum. Elde etmek istediğim şeylerin bir kısmına ulaştım. Zor bir süreç.  Zor şartlarda buraya geldim. Ama ülkemi ve Aydın’ı temsil ettiğim için mutluyum. Milli Takım’da yer almak güzel bir duygu. 

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-a3939df81418bb78dbb2b0992198c44d.jpg

Enka Spor Kulübü maceran nasıl başladı?
Enka Spor Kulübü’ne Ocak 2019 yılında başladım. Orada kariyerime devam ediyorum. Kulüpte 4x100 metre bayrak takımında mücadele ediyorum. Takım arkadaşlarımla iletişimim çok güzel. Hepsiyle bazen rakip oluyoruz. 4x100 deyince tabi ki hepimiz bir birimize kenetleniyoruz. Hata yapmamak ve bayrağı iyi vermek önemli. Düşündüğümüz tek nokta yarışmayı iyi şekilde tamamlamak. Kulüpte kariyerim devam ediyor. 

Atletizm dışında yapabilirim dediğin bir branş var mı ?
Ben demedim ama çok antrenörler dedi (Gülüyoruz). Atletizm yapma, savunma sporlarıyla uğraş dediler. Kick-Boks yada boksa git dediler. Vücudun bu sporlara el verişli. Yapabilirsin, sana inanıyoruz, Milli Takım’da da yer alabilirsin dediler. Ama ben koşmak istediğimi söyledim. Çünkü koştuğum zaman her şeyi unutuyorum ben. Üzüntümü, duygularımı unutuyorum. 

Koşarken ve finiş çizgisine yaklaşırken ne düşünüyorsun?
O an hiçbir şey düşünemiyorsun. Yarış sanki başladığı gibi bitiyor. Tek düşündüğüm şey, son 20 metrede antrenörümün bana söylediği şeyler. Çabuk, hızlan, kollar çabuklaşsın gibi sözler aklıma geliyor. Teknik olarak ne yapmam gerekiyorsa onu düşünüyorum. Çünkü Burak hoca hep bunları söyler. Sadece antrenörümün sesini duyarım. Çünkü nerde ne yapmam gerektiğini o belirliyor.


9 Yıllık kariyerinde unutmadığın anı var mı?
Atletizmde unutmadığım anı ilk yaptığım derecem ve Türkiye Şampiyonası’ndaki başarım. Ben orada yapamayacağımı düşünüyordum. Milli Takıma giremeyeceğimi düşünmüştüm. Burak hocam benim şampiyon olacağıma inanmamı söyledi. Ben de derece elde ettim ve Milli Takıma girdim. Dönüm noktası diyebilirim. İlk iki içinde yer aldım. 

Bu sezon nasıl geçti?
Bu sezon uluslar arası yarışmalarda çok kez yer aldım. Yoğun ve yorucu bir sezonu geride bıraktım. Ve iki haftalık bir tatili de hak ettim (gülüyoruz).  Tatili tamamladıktan sonra yeni sezon içi çalışmalarla devam edeceğiz. 

İdol olarak gördüğün sporcu var mı?
Şu an Enka Spor Kulübü’nde İvet Lalova var. Bulgar bir atlet. 100 ve 200 metrede çok iyi dereceleri var. Olimpiyat görmüş bir sporcu.  Hem fizik hem de koşu biçiminden dolayı çok hoşuma gidiyor. O yüzden onu idol olarak görebilirim. Çok seviyorum. Enka’da 4x100 metre bayrak yarışında her zaman beraber yer alıyoruz. Çok güzel bir kulüp arkadaşım. 

Spora başlamak isteyen kadın sporculara ne önerirsin?
Küçük yaşlarda bazen ailelerden kaynaklı spora başlayamayabiliyorlar. Pes etmesinler. Ben pes etmedim ve kazandım. Pes ederlerse kaybederler. Pes etmeye başladıklarında ileriyi düşünsünler. İleriyi düşündükten sonra her şey güzel oluyor. Ben kendi kararlarımı kendim vereceğimi söyledim. Küçük yaşlardaki çocuklara spor için izin versinler. Aileler biraz destek olursa çocukların yapamayacakları hiçbir şey yok. Aydın’da çok yetenekli çocuklar var. Benim yardımcı olduğum sporcular da var. Küçük yaş grubundaki çocuklara tecrübelerimi aktarıyorum. 

Son olarak ne söylemek istersin?
Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Cenap Fillikçioğlu’na çok teşekkür ediyorum. Bu imkanları bize sağlıyor. Örneğin Kardeşköy Atletizm Pisti çok güzel ama uzak.  Ama oraya da servis imkanı sağlanıyor. Yine beni keşfeden Süleyman hocama çok teşekkür ediyorum. En son Burak hocama çok teşekkür ediyorum. Çünkü babamı kaybettikten sonra bana hem baba hem abi hem de antrenör oldu. Onun emeği bende çok fazla. O yüzden onun hakkını ödeyemem. Allah ondan razı olsun. Onu çok seviyorum.

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-c4e15156bd244e6483913dea438afc9d.jpg

“BURCU ÇOK HIRSLI BİR SPORCU”

Burcu Erdemir ile uzun süredir beraber çalışan Atletizm Antrenörü Burak Uygun, başarılı sporcunun gelişim süreci ve hedefleri konusunda bilgiler veriyor. Burcu’yu çok hırslı olarak nitelendiren Uygun, zor zamanlardan geçtikten sonra başarıların geldiğini de sözlerine ekliyor. 

Burcu ile ne zamandır çalışıyorsunuz?
Üniversiteye başladığından bu yana beraber çalışıyoruz. Kendini ispatlamaya başladı. İki yıldan beri milli sporcu. Gayet iyi gidiyor. 

Çalışmalarınız nasıl gidiyor?
İlk etapta alt yapıya önem verdik. Boyu kısa olduğu için adım fulesi çok kısaydı. Fulesini  büyütmeye çalıştık. 2 senede koşmayı yeniden keşfetti. Sonra çok yarış koştu. Günümüz aletlerin aksine başarısız olacağımızı bilmemize rağmen her yarışa katıldık. Ben çok sporcu yetiştirdim. Milli Sporcular çıkardım. Burcu’nun bir üstünlüğü var. Çok hırslı. Burcu ondan kazanıyor. Tuttuğunu kopartıyor. Burcu hiçbir zaman yılmadı. Hırsı ile başarılara ulaşıyor.

İlk katıldığınız yarışma hangisiydi?
İstanbul’da salon Türkiye Şampiyonası vardı. Orada 60 metre koştu. Derece aldı. Öncesinde yaşadığı hüsranlar var. Bir sporcunun gelişme evresi vardır. Zor zamanlardan geçti. Ben onun başarabileceğini söyledim. Bunun da antrenmandan geçtiğini belirttim. O günden itibaren ciddi antrenmanlar yaptık. O zor zamanlardan sonra şu an yanına yaklaşabilen yok. O rakiplerinin hepsini geçti. Şu an Aydın’ın gelmiş geçmiş en iyi bayan sprinteri. 

Hedefleriniz neler?
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz maddi ve manevi hep yanımızda, Kardeşköy de bulunan atletizm pistine her gün öğrencilerimizi taşıyor, il dışına yarışlara giderken maddi ve manevi hep yanımızda, güçlü olmak için bir bütün olmak zorundayız burada sizin nezdinizde Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Cenap Fillikçioğlu’na ve ekibini teşekkür ederim. Yine ADÜ spor salonunu da kullanıyoruz. Daha profesyonel çalışıyoruz. Sporcu da bir şeyleri anlamaya başlıyor. Sadece koşmakla bu işin olmadığını, farklı çalışmalar gerektiğini görüyor. Malzeme kalitesi bile çok önemli. Burcu’nun kullandığı malzemeler hep birinci sınıf. Çünkü bizdeki esas, antrenmanda geri dönüşü hızlandırabilmek. Doğru antrenman yapıyorsun ve geri dönüşü ne kadar erken olursa ona göre ikinci yükleme yapabilirsiniz. 

Bugünden sonrası için nasıl hareket etmeli?
Bundan sonra Burcu kendine daha çok dikkat edecek. Daha profesyonel yaşayacak. Sadece o yaşamayacak ailesi de yaşayacak. Bazen çevresi anlayamayabilir. Normal zamanında çok iyi dinlenmesi lazım. Riskli hareketlerden kaçınması lazım. Burcu’ya ben 4 yılda bunu aşıladım. Mesela kimsenin suyunu içmemesi konusunda bilgi verdim. Çünkü dopingli madde olabilir. Bunlar üst üste koyunca profesyonel oluyorsunuz. 

Son olarak ne söylemek istersiniz?
Burcu’ya artık ikinci yada üçüncülük yetmemeye başlıyor. İleride olimpiyatları hedefliyoruz. Bunlar kolay olmuyor. Alt yapısında çok zaman geçiyor. Süre istiyor. Bir sporcunun o hedefe ulaşması en az 10 yıl oluyor. Tabi o seviyeyi yakalayıp kalmak da önemli.

atletizm-pistlerinin-hizli-sprinteri-burcu-erdemir-126362-c1804eed921aac34fe8690b229c51e99.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.