Avrupalı çevreci gençler Karacasu'yu pedalladı

Avrupalı çevreci gençler Karacasu'yu pedalladı
ABONE OL
Karacasu sokaklarını pedallayan Avrupalı gençler, seramik ocaklarında tezgahın başına geçip çömlek yapması dikkat çekti. 

GÜLAY ÖZTEKİN- Ankara’da faaliyet gösteren Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan ve Erasmus+ Programı Gençlik Değişimleri bileşeni kapsamında desteklenen “Geri Dönüşüm için Bisikleti Pedalla”  konulu proje kapsamında Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen ve Aydın’dan projeye katkı veren toplam 30 çevreci genç, Karacasu’da pedal çevirerek farkındalık yarattı. Karacasu sokaklarını pedallayan Avrupalı gençler, seramik ocaklarında tezgahın başına geçip çömlek yapması dikkat çekti. 

Estonya, Romanya, Slovakya, Polonya, İspanya ve Türkiye olmak üzere 6 farklı Avruğpa ülkesinden 18-30 yaş arası 30 genç Karacasu’da geri dönüşüm için geri dönüşüm malzemeleri ile donattıkları bisikletlerini pedalladı. Aydınlılar Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Halil Apaydın ve yabancı gençlerin tercümanlığını yapan Dış İşleri Bakanlığı AB İşler Başkanlığında AB uzmanı başkan yardımcısı Arzu Akar’ında aralarında olduğu 21’i yabancı 6’sı Türk olmak üzere 30 kişilik gençlik gurubu ilk Aydın Valiliğinde start alan projenin ilk ayağını Karacasu’dan başlattı. Programlarına Karacasu Belediyesi ve Kaymakamlığı ziyaret ederek başlayan çevreci gençler, Cumhuriyet Meydanında kendi ülkelerindeki geri dönüşüm çalışmalarını anlatan resim sergisi açtı.

Kaymakam Ahmet Soley ev sahibi olarak Belediye Başkan Yardımcısı Erdinç Büyükgümüş ile birlikte gençlerin sergisini gezip Avrupalı gençlerden ülkeleri hakkında bilgi aldı. Projeye Karacasulu öğrencilerde bisikletleriyle katılarak destek verdi. 
AFRODİSİAS GEZİSİYLE PROGRAMLARINI NOKTALADI
Bölge trafik ve emniyet güçlerinin çevre güvenliğini sağladığı etkinlikte gençler bisikletlerini pedallayarak  şehir turu attı. Cumhuriyet meydanında başlayan bisiklet turu, üniversite oradan da çömlek ocaklarına devam etti. Öğle yemeğini Kadıneli restoranda yöresel ev yemekleri yiyen gençler, Karacasu’daki programlarını Afrodisias Antik kentine yaptıkları gezi ile noktaladı. 
KAYMAKAM GENÇLERLE İNGİLİZCE KONUŞTU
Tarihi çömlek ocaklarını gezen yabancılar, otantik çömlek ocağında tezgah başına geçip çömlek yapmayı denedi. Karacasu’da gördükleri ilgiden çok memnun ayrılan gençler, daha sonra geldikleri yoldan Nazilli’ye döndü. Yabancılarla yaptığı İngilizce konuşma ile dikkat çeken Kaymakam Ahmet Soley, “Bizim şehrimizi ziyaret ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Burada güzel bir gün geçirmeniz ve güzel bir anı olmasını,  Karacasu’yu unutmamanızı diliyoruz” diyerek güzel bir gün geçirmelerini diledi. 

DOĞUSUNDAN BATISINI PEDALLAYACAKLAR
Dernek Başkanı Halil Apaydın, proje kapsamında Aydınlı gençlerin Avrupalı akranlarıyla birlikte 6 günlük süre zarfında Aydının doğusundan batısına bisikletle yol alacak ve sürdürülebilir ve sağlıklı yaşam için farkındalık oluşturmaya çalışacaklarını söyledi. 

AMAÇLARI FARKINDALIK YARATMAK
Projemizin amacının ise Aydınlıların ve yerel yönetimlerin dikkatini geri dönüşüm uygulamalarına, bisiklet kullanımı ve bisiklet yollarının önemine dikkat çekerek gençlerin perspektifinden sürdürülebilir yaşam ve kentlerin oluşturulması için farkındalık yaratmak olduğunu belirten Apaydın, “Karacasu, Nazilli, Bozdoğan, Yenipazar, Çine, Didim ve Efeler ilçelerinde geri dönüşümle bisiklet yollarının yapılması konusunda neler yapılabilir. Gittiğimiz kentlerde bunu yapacağız. Belediye başkanları ve ilçe kaymakamlarını ziyaret ediyoruz. Amacımız sağlıklı yaşanabilir sürdürülebilir, kentlerin oluşmasını sağlamak, toplumda bilinç oluşturmak. Dışarıya atılan çoğu malzemelerin geri dönüşüm malzemesi olup hem çevre kirliliği yaratıyor hem de kullanılabilecek durumda olanların kullanılmasını engelliyor. Aynı zamanda israf konusuna dikkat çekiyoruz” dedi. 
BİLGİ PAYLAŞIMI OLACAK
Apaydın, “Proje kapsamında Avrupa ülkelerinden katılım sağlayan gençler, kendi ülkelerindeki bisiklet kullanımı ve geri dönüşüm uygulamalarını gençlerimizle ve yerel yönetimlerimizle paylaşacak, ülkemizdeki uygulamalar da Avrupa ülkelerinden gençlere anlatılarak bilgi paylaşımı sağlanacaktır. Avrupa ülkelerinden gelen gençler, gençlik kulüpler, genç sivil toplum üyeleri ve Aydınlı gençler ile sürdürülebilir yaşam konusunda görüş alışverişinde bulunup nasıl bir yaşam tahayyül ettiklerine ilişkin beyanda bulunacaklar. Kentlerde sürdürülebilir yaşam uygulamalarının hayata geçirilmesinin önemini vurgulayacaklar” diye konuştu.

avrupali-cevreci-gencler-karacasuyu-pedalladi-128384-40afe8c4e6854e058b1759774b658128.jpgavrupali-cevreci-gencler-karacasuyu-pedalladi-128384-58fcb7e3c5a6d018fb94ef45cd5ea1ad.jpgavrupali-cevreci-gencler-karacasuyu-pedalladi-128384-aa318d4293535ce18c0172dd164eca48.jpgavrupali-cevreci-gencler-karacasuyu-pedalladi-128384-c95d8c83f8a422886c272701ac62a71b.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.