Aydın AYSER ile marka şehir olacak

Aydın AYSER ile marka şehir olacak
ABONE OL
Hayata geçtiğinde Türkiye'deki 22'inci serbest bölge olacak olan Aydın Gıda Serbest Bölgesi çalışmalarında iki yıl geride kalırken projenin fizibilitesinin hazırlık çalışmalarında nihai sona geliniyor. 

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu Başkanı Mustafa Savaş, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından fizibilite raporu çalışmaları devam eden Aydın Gıda Serbest Bölgesi çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. AK Parti Aydın Milletvekili Savaş, Aydın ekonomisinin geleceğine yön verecek olan 'Gıda Serbest Bölgesi' projesinin fizibilite hazırlık çalışmalarında sona gelinmek üzere olduğunu söyledi. Savaş, faaliyete geçtiği ilk 5 yılda, 5 bin istihdam, 1 milyar dolar ilave ihracat, ikinci 5 yıl sonunda ise 10 bin istihdam ve 2 milyar dolar ilave ihracat sağlaması planlanan AYSER’in Aydın’ın üretim, istihdam ve ihracat kapasitesine doğrudan faydalar sunacağını belirtti. 

“AYSER OLMAZSA OLMAZIMIZDIR”

Bölgedeki birçok firmanın kurulmasını beklediği "Aydın Gıda İhtisas Serbest Bölgesi’nin (AYSER) bin 500 dönüm alan üzerine kurulmasının hedeflendiğini ve Efeler’de lokasyon olarak ulaşım ana arterlerine yakınlıkla birlikte uygun marjinal arazi arayışının devam ettiğini söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili Savaş, “Yakın zamanda Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından projenin fizibilitesi hazırlanacak. AYSER bizim üzerinde durduğumuz olmazsa olmazlarımızdan bir konudur. Bir an önce hayata geçmesi noktasında Ankara’daki girişimlerimizi sürdürüyoruz. AYSER’in kurulacağı lokasyon olarak otoyola, demiryoluna ve limanlara yakınlık,serbest bölge için önem arzediyor Yer arayışımız devam ediyor. Aradığımız özellikte ve istenilen büyüklükte arazi bulunmuş olsaydı şimdiye kadar kurulmuş olacaktı. AYSER, ilimizin üretim, istihdam ve ihracat kapasitesini doğrudan katkı sağlayacak önemli bir projedir. Bürokratik işlemlerin hızlandırılması için çaba sarfediyoruz. AYSER ile ilgili önümüzdeki süreçte fizibilite raporunun da hazırlanmasıyla birlikte düğmeye basılacak. Halihazırda Efeler’de AYSER için ulaşım ana arterlerine yakın lokasyonda uygun marjinal arazi bütünlülüğüne sahip iki üç yer var. Tam olarak neresi olacağına fizibilite raporunun ardından karar verilecek” dedi. 

“YABANCI YATIRIMCILAR PROJEYE İLGİ GÖSTERİYOR” 

AYSER’in kurulmasıyla ilgili müspet sonuca en kısa zamanda kavuşmayı umduklarını söyleyen Savaş, “AYSER, Aydın’ın marka şehir olabilmesi açısından hayati önem taşıyor. Özellikle Hollanda, Çin, Macaristan ve Hindistan gibi ülkeler de bu projeye ciddi ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl yaptığımız AYSER projesi tanıtım ve bilgilendirme toplantısına, Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü ve teknik ekibi, ülkemizde başarılı ve örnek olarak gösterilen Mersin serbest bölgesinin kurum yöneticileriyle birlikte Hollandalı yatırımcı firma yetkilileri de katılım sağlamıştı. Aydın son zamanlarda ithalat ettiği ürünlere bakıldığında örneğin mor incirde bir hakimiyet kurmaya başladı. Bursa’dan turfanda fiyatına gidiyor. Hal böyleyken bizim ilimiz ihracatındaki olumlu göstergelere karşın gerek soğuk hava deposu gerekse kargo taşımacılığı konusunda da atılım ortaya koymamız gerekiyor. Başta AYSER’in hayata geçmesini sağlamalıyız. AYSER’de kestane, kuru incir, çilek gibi ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi adına işletmelerin kurulması sağlanacak.AYSER’in bir an önce ilimize kazandırılması için de var gücümüzle çalışıyoruz. En kısa zamanda fizibilite raporu çıkar çıkmaz uygun yer bulunmasıyla birlikte AYSER ile ilgili düğmeye basılacaktır” diye konuştu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum