Aydın BŞB ve organize sanayi bölgelerini göreve çağırdı

Aydın BŞB ve organize sanayi bölgelerini göreve çağırdı
ABONE OL
AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, Büyük Menderes Nehri’ndeki kirliliğin önüne geçilmesi adına Aydın’daki ilçelerde arıtma tesisi kurulumunun şart olduğunu söyledi.

(MURAT TAN) Büyük Menderes’i korumak için Aydın Büyükşehir Belediyesi ile organize sanayi bölgelerini göreve davet eden Posacı, temiz çevrenin önemine dikkati çekerek, “Başka Aydın yok” diye konuştu.  

Yeni dönemde Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin öncelikli işinin Büyük Menderes Nehri'ndeki kirliliğin önüne geçilmesi adına, ilçelerde arıtma tesislerinin kurulması gerektiğini söyleyen AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Rıza Posacı, çevreci sağduyu konusunda yerel yönetimleri göreve çağırdı. 

“BELEDİYELERİN ÇOĞUNUN ARITMASI YOK” 

Aydın’da kimi zaman jeotermal kaynaklı olduğu ileri sürülen çevresel zararların siyasi bir popülizmle gündeme getirildiğini ancak Büyük Menderes Nehiri’ndeki kirliliğin önüne geçilmesi adına öncelikli olarak ilçelerdeki altyapıların güçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Milletvekili Posacı, “Bizim milletvekili olarak önümüzde görev yapacağımız 4.5 yıllık bir süreç var. Bu süreçte birinci önceliğimiz çevredir. Jeotermalden olduğu ileri sürülen çevresel zararlar da gündemimizdedir ancak Büyük Menderes Nehri’ndeki kirlilik de bizleri derinden üzmektedir. Büyük Menderes’i kirlenmesi konusunda en önde gelen iki ana unsur bellidir. Bunlar arıtma tesisi yetersiz ya da hiç olmayan Organize Sanayi Bölgeleri ile belediyelerdir. Belediyelerin bir çoğunun arıtması yok ya da çalıştırılmıyor. Kapanan Umurlu Belediyesi’nin ardından o mahallemizde örneğin halen ben görevi bıraktıktan sonra bir tek çivi dahi çakılmadı. Ömrümüz olsaydı ve biz başkanlığı sürdürebilseydik arıtma tesisini çoktan hayata geçirmiş olacaktık. Bu bizim o dönem dahi öncelikli ve asli olarak ana gündemimizdeydi” diye konuştu. 

“ASKİ’YE DE DESKİ’YE DE İŞ DÜŞÜYOR”  

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin ilçelerde arıtma tesisi kurulumu konusunda üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizen Posacı, “Büyük Menderes’i hep birlikte korumamız gerekiyor. Aklın yolu birdir. Bu anlamda Aydın Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) olduğu gibi Denizli Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’ne (DESKİ) de iş düşüyor. Yine OSB’ler ve Büyük Menderes’in içinden geçtiği illerin tamamı da bu anlamda sorumludur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde de arıtma tesislerinin kurulması için takipçisi olacağız. Şu anda Büyük Menderes Nehri’nden zehir akıyor. Sadece jeotermalden kaynaklı olduğu ileri sürülen zararları değil arıtma olmamasından kaynaklı zararları da görmemiz gerekiyor. Ben muhalefet milletvekillerimizin bu pencereden de konuya samimiyetle bakmalarını istiyorum. Jeotermalciler de elbette bizim babamızın oğlu değil. Onlar da eğer çevreye zarar veriyorlarsa sonuna kadar karşılarındayız. Ben TBMM’de yaptığım konuşmada, ‘Çocuklarımıza bırakacağımız en iyi gelecek temiz bir çevredir’ demiştim. O bakımından yeni dönemde çevreyi koruyup kollayan bir çalışma içerisinde olacağız. Bu anlamda büyükşehir belediyelerinden de hassasiyet bekliyoruz” dedi. 

“JEOTERMAL ÜZERİNDEN SİYASİ PRİM YAPILMAYA ÇALIŞILIYOR” 

Jeotermal enerji santralleri Dünya şartlarında nasıl çevre faktörü göz önünde bulundurularak çalıştırılıyorsa ülkemizde ve ilimizde de bu standartlarda işletilmesi için de takipçisi olacaklarını kaydeden Posacı, “Jeotermalin nimetlerinden de yararlanmamız gerekiyor. Kadıköy’de kurmayı planladığımız jeotermal kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi, Aydın’da seracılığın da önünü açacaktır. Bu zenginlikten istifade etmeliyiz. Jeotermalden her alanda faydalanmamız gerekiyor. Bunları konuşmalıyız. Jeotermale hayır deyip kesip atmak da doğru bir yaklaşım değildir. Biz seçim döneminde her gelen bakanımıza da çevreci hassasiyet anlamında gerekli ikazları yapmalarını da sağladık. Aydın’da ne yazık ki arıtma tesisi kurulumu konusundaki vurdumduymazlık ortada. İlimizde jeotermal üzerinden siyasi prim yapmaya çalışıp asli görevini gözardı eden bir bakış açısı var. Çalışmayan, yarım çalışan ya da hiç olmayan arıtmalar nedeniyle Büyük Menderes Nehri’ndeki kirlilik hat safhaya ulaştı. Bu kirliliği daha fazla görmezden gelemeyiz” diye konuştu. 

“ARITMA İÇİN NEDEN MÜSPET ADIM ATILAMIYOR?” 

Gerek Aydın Büyükşehir Belediyesi gerekse de Denizli Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Türkiye’deki tüm büyükşehirlerin çevre konusunda gerekli önlemlerin alınması konusunda sorumlu olduğunu belirten Posacı, “Sosyal belediyecilik anlamında olsun ya da festival yapıp çiçek dikmede, devletin yaptığı evde bakım gibi işler büyükşehir belediyelerinin de görevin olsun ama bu arıtma tesislerini kuracak olan da büyükşehir belediyeleridir ve asli görevleridir. Altyapıyı yapmıyorsun, yağmur suyu sistemleri kurmuyorsun sonra en son Kuşadası’nda Davutlar Sahili’nde de gördüğümüz gibi rögardan atık su fışkırıyor. Soruyorum; Bu Aydın’a yakışır mı? Hem katı atık hem de kullanılan su faturasını vatandaştan tahsil ediyorsun ama bu paraları çiçekte böcekte kullanıyorsun. Bu paralar arıtma tesisi kurulumu için de harcanmalıdır. Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin Büyük Menderes Nehri’ni kirlettiği için 1.5 milyon liralık ceza yediği de ortada. Hal böyleyken arıtma tesisi kurulumu için neden halen müspet adım atılamıyor? Şaşırıyorum” dedi. 

“BAŞKA AYDIN YOK BİRLİKTE SAHİP ÇIKMALIYIZ” 

Seçim döneminde Aydın’a gelen Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın çevresel zararlara neden olan jeotermal enerji santrallerinin kapatılması konusunda Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger’e bizzat talimat verdiğini de hatırlatan Posacı, “Bakanımız Berat Albayrak, çevreye zararı olan ve kuralına uygun çalıştırılmayan jeotermal enerji santralleri için ‘Kapatın gitsin’ dedi. Bundan daha açık ne olacak? Biz jeotermalcilerin filan da avukatı değiliz. Bu konuda da tavrımız ve çizgimiz nettir. Her zaman doğru bildiğimiz söylüyoruz. Biz işin laf değil icraat tarafındayız. Kadıköy’de kurulacak olan organize seracılık bölgesi de ilimizde tarımsal gelişmeler yaşanmasına katkı sağlanması anlamındaki samimiyetimizin bir ispatıdır. İnşallah Aydın Büyükşehir Belediyesi oranın da önünü açar. Orası 1/25.000’lik nazım imar planında yeşil alan ve spor alanı olarak geçiyor. Bu anlamda imar revizyonu gerekiyor. Umarız Şehir Hastanesi’nde yapıldığı gibi önümüze engel çıkartılmaz. Çıkartılırsa da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sorunu da çözer ama Biz Aydınlıyız. Doğduğumuz, doyduğumuz, yaşadığımız yer burası. Başka Aydın yok. Hep birlikte ilimizdeki güzel gelişmelere birlikte sahip çıkmalıyız” diye konuştu. 

posacidan-buyuksehire-cagri-102648-6c5db01fd0b6fb4f593be87b5b705663.jpegposacidan-buyuksehire-cagri-102648-8553a39afa28b45f92c7e589ae32ee17.jpgposacidan-buyuksehire-cagri-102648-a310f3c8d7908215548d439dc366800c.jpgposacidan-buyuksehire-cagri-102648-b9fc6a29f7a7d267d65bac324ce03d52.png

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.