15 Temmuz darbe girişiminin perde arkasını ve o gece yaşananları anlatan “Asırlık Gece” belgeselinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’dan Marmaris’e geçiş sürecinde yaşananlar ayrıntılarıyla anlatıldı. Belgeselde, Aydın’ın o gece kritik bir noktaya dönüşen rolü dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’e gitme kararının ardından gerekli görevlendirmelerin yapıldığını belirten Cumhurbaşkanlığı Korum Başkanı Muhsin Köse, İstanbul’dan Marmaris’e geçiş süreçlerinde Aydın Çıldır Havaalanı’nın rolünü anlattı.
“En Güvenli Nokta Aydın”
Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanı Muhsin Köse ise Aydın-İzmir civarına yaklaşıldığı sırada Cumhurbaşkanlığı Helikopter Pilotu Çetin Orhan’ın kendisini helikopterin ön tarafına çağırdığını söyledi. Pilotun helikopterde arıza olduğunu ve kokpitte bir uyarı ışığının yandığını aktardığını belirten Köse, ne yapılması gerektiğini sorduklarında ise ‘En yakın yere inmemiz gerekiyor, ne olduğunu bilemiyoruz’ şeklinde bilgi aldıklarını ifade etti. Durumun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a aktarıldığını belirten Köse, Erdoğan’ın sakinliğini koruyarak müsait olan en yakın yere inilmesi talimatını verdiğini söyledi. Yapılan değerlendirme sonucunda en yakın güvenli noktanın Aydın Çıldır Havaalanı olduğu belirlendi. Ekip, dağ sırasının arasından geçerek Aydın Ovası’na ulaştı ve Çıldır Havaalanı’na iniş yaptı.

Çıldır’da Kritik Karar
Çıldır Havaalanı’na inişin ardından yeni bir planlama yapılması gerekti. Burada alternatif bir seçenek aradıklarını belirten Köse, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Serkan Yazıcı’ya ait helikopterin kullanılabileceğini söylediğini aktardı. Köse’nin anlatımına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, Serkan Yazıcı ile görüştü. Bunun üzerine Yazıcı, pilotuyla birlikte Çıldır Havaalanı’na geldi. Serkan Yazıcı’ya ait helikopterin iniş yapmasının ardından yolculuğun devamı için gerekli planlama gerçekleştirildi. Yaşananların kimsenin haberi olmadan ve gizlilik içerisinde çözüme kavuşturulduğu belirtildi. Bu gelişmeler darbe girişimcilerinde yanlış algı oluşturarak 15 Temmuz'un seyrini değiştirdi.
Helikopter pilotu Çetin Orhan, 12 Temmuz sabahı saat 10.00 sıralarında bakımların tamamlandığını ve test uçuşlarının ardından Çıldır’dan kalkarak Okluk Koyu’na geçtiklerini anlattı. Helikopterin Okluk Koyu’nda bırakıldığını belirten Orhan, bölgede başka bir helikopter bulunduğu için kendi helikopterlerini orada konuşlandırdıklarını ifade etti. 14 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Okluk Koyu’na gideceğinin belirtilmesi üzerine helikopteri yeniden getirmeyi düşündüklerini aktaran Orhan, planların değiştiğini ve Serkan Yazıcı’nın özel helikopteriyle Okluk Koyu’na geçiş sağlandığını söyledi.
Darbecileri Yanıltan Detay Aydın’dan Başladı
Belgeselde anlatılanlara göre, yaşanan bu gelişmeler 15 Temmuz gecesinde darbecilerin hesaplarını da etkileyen önemli bir sürece dönüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kaldığı otelden Okluk Koyu’na geçtiği sırada bölgede bulunan helikopterin görüntülenmesi, darbeciler açısından farklı bir değerlendirmeye neden oldu. Belgeselde, bölgede bulunan helikopterin fotoğraflarının çekildiği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Okluk Koyu’nda olabileceği yönünde bir kanaat oluştuğu aktarıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir süre sonra yeniden otele dönmesine rağmen helikopterin Okluk Koyu’nda kalması da darbecilerin planlarını etkileyen unsurlardan biri oldu.

Geçiş Noktası
15 Temmuz gecesinde yaşanan bu gelişmeler, belgeselde “kaderin üstünde kader vardır” sözüyle değerlendirildi. İstanbul’dan Marmaris’e giderken yaşanan helikopter arızası, Aydın Çıldır Havaalanı’na yapılan zorunlu iniş, burada gerçekleştirilen helikopter değişikliği ve ardından helikopterin Okluk Koyu’nda kalması, darbecilerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bulunduğu yere ilişkin hesaplarını şaşırtan gelişmeler zincirinin önemli halkalarından biri oldu. Aydın, 15 Temmuz gecesinde doğrudan çatışmaların yaşandığı noktalardan biri olmasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenli şekilde Marmaris’e ulaşmasında ve darbecilerin planlarının bozulmasında kritik bir geçiş noktası olarak tarihe geçti.




