Aydın ekonomisine ABD darbesi

Aydın ekonomisine ABD darbesi
ABONE OL
Geçtiğimiz yıl ABD’nin askeri ve mali konularda Türkiye’ye yönelik yaptırım kararları ekonomide derin yaralar açarken, yaptırımların ekonomideki olumsuz etkileri Aydın’da da hissedildi. 

(MURAT TAN) ABD’nin yaptırım kararları sonrasında yükselen döviz kuruyla birlikte ekonomik sarsıntı yaşayan Türkiye, tasarruf tedbirleri kapsamında mali disiplin ve revizyona girerken, yurt genelinde olduğu gibi Aydın’daki bazı firmalar da konkordato ilan etti. ABD yaptırımları sonra yükselen döviz kuru nedeniyle 10 firmanın konkordato ilan ettiği Aydın’da, Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarından alınarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından derlenen bilgilere göreyse, 2018 yılında kurulan şahıs işletmesi sayısı 578 olurken, kapanan şahıs işletmesi sayısıysa 416 oldu.

“AYDIN KRİZDEN ÇOK FAZLA ETKİLENDİ”

Aydın’da 2017 yılında kurulan 817 şahıs işletmesine karşın 2018 yılında 578 şahıs işletmesinin kurulması ekonomik göstergelerde olumsuzluk olarak değerlendirildi. TOBB’un derlediği verilere göre, Aydın’da geçtiğimiz yıl kurulan her 100 şahıs işletmesine rağmen 71 şahıs işletmesinin kapandığı ortaya çıktı. Çarpıcı verilere göre, küçük esnafın adeta batma noktasına geldiği Aydın’ın ülke ortalamasının ve diğer illerin ortalamasının daha üzerinde bir tabloya sahip olması, endişe yaratırken konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, “Türkiye’deki şahıs işletmelerinin açılıp kapanmasıyla ilgili bazı veriler tam olarak gerçeği yansıtmıyor. Emekliliği yakın olan vatandaşlar dükkanını kapatarak eşinin üzerine açıyorlar. Dolayısıyla bu konuda net bir bilgi ve veri tam manasıyla tespit edilemiyor ancak o geçtiğimiz yıl ABD yaptırımları sonrasındaki krizden Aydın ilinin çok etkilendiği de bir gerçektir. Esnaf ve sanatkarlarımız halen daha ciddi anlamda sıkıntı yaşıyor. Özellikle sanatkarların yaşadığı sıkıntıları da hepimiz müşahede ediyoruz. Dolayısıyla bu konuda hükümetimizin ve ilgili bakanlıklarımızın ciddi anlamda müdahaleleri gerekiyor. Bu anlamda baktığımızdaysa bize yansıyan hiçbir çözüm halen yok” dedi.  

“ESNAFLARIMIZ KOSGEB DESTEKLERİNDEN FAYDALANAMIYOR”

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı’nın (KOSGEB) desteklerinden Aydın’daki küçük esnafların tam manasıyla yararlanamadığını da söyleyen Algün, “KOSGEB hiçbir şekilde küçük esnaf sanatkarlarımıza katkı sağlamadı. Sadece bir dönem 50 bin lira destekle bir başka dönem de 20 bin lira katkı anlamında faizsiz para verildi. Tabi bundan her esnafımız faydalanamadı. Bunun dışında hiçbir KOSGEB kredisinden küçük sanayi esnaflarımız dahil sanatkarlarımız yararlanamadı. Bu ciddi bir sorun olmakla birlikte işbaşı eğitimle ilgili çalışmalar da amacına ve anlamına uygun olarak yapılmadı. Çünkü bir çok iş kolunda bir eleman ihtiyacı var. 10-20 günlük kursla personelin yetişmesi ve eleman ihtiyacı olan iş koluna katkı sağlaması da mümkün değildir. İşbaşı eğitimle halkımız ve işletmeler bir anlamda avutulmaktadır ve gerçekçi bir proje değildir. İşbaşı eğitim programı ya yeniden düzenlenmelidir ya da mesleki eğitim temelden ele alınmalıdır. Yeni işletmelere destek veriyoruz tarzındaki uygulamalar doğru değildir” diye konuştu.  

aydin-ekonomisine-abd-darbesi-97314-c154d8902f365b84400dbc1312a8bf07.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.