Aydın inciri üreticiye 300 milyon dolar katkı sağlıyor

Aydın inciri üreticiye 300 milyon dolar katkı sağlıyor
ABONE OL
​​​​​​​Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, hasadı devam eden Aydın incirinin kentteki üreticilere 300 milyon dolar katkı sağladığını söyledi. 

GÖKHAN DÜZYOL - Dünyanın en büyük incir üretim alınana sahip kenti Aydın'da yaklaşık 400 bin dönüm alanda incir üretimi yapılıyor. Kentte bir sezonda ortalama 200 bin ton ürün elde ediliyor, bir kısmı da taze olarak tüketilirken, 70 bin ton kadarı da kurutuluyor. Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, sarı lop incir hasadının 1 buçuk ay sürdüğünü söyledi. Kendirlioğlu, “İncir Aydın ve ülkemiz için çok önemli bir meyve. Biz incirle ilgili gerek Tarım ve Orman İl Müdürlüğü gerek İlçe Tarım Müdürlükleri gerek Ziraat Odaları Başkanlıkları sürekli üreticiler ile irtibat halindeyiz. Yaşanabilecek sıkıntıları ön görerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

İNCİR VERİMİNDE DÜŞÜŞ ÖN GÖRÜLÜYOR
Kentte yaşanan kuraklıktan dolayı incir veriminde de bir miktar düşüş yaşanabileceğini ifade eden Kendirlioğlu, “Kuru incir ekonomik anlamda ihracata giden en büyük kalemlerden biridir. İncir daha çok iç piyasada tüketilir. Bir kısmı da ithal edilir. Son zamanlarda İngiltere Kraliçesi’nin talebi doğrultusunda bir miktar artış oldu. Bu sene yine daha önceki yılların ortalaması şeklinde bir verim bekliyoruz. Özellikle tarımsal kuraklığın had safhada olduğu ilimizde kış yağmurlarının yeterli olmaması nedeni ile bir miktar düşüş ön görüyoruz. Şuanda bu düşüşün oranını söylemek için henüz erken. Önümüzde haftadan itibaren rekolte tahmin çalışmalarımız başlayacak ama benim ön görüm çok büyük düşüşler olacağını sanmıyorum.” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN YÜZDE 70’İNİ AYDIN KARŞILIYOR
En kaliteli incirin Aydın'da yetiştiğini anımsatan Kendirlioğlu, şöyle devam etti:
“Ülkemizin yüzde 70 oranında incir ihtiyacı Aydın’dan karşılanıyor. İncir denince akla Aydın geliyor. Yaklaşık 250-300 milyon dolar civarında çiftçimize gelir sunuluyor. Bu küçümsenecek bir rakam değil. İncirin önemli bir ürün olduğu pandemi sürecinde de ortaya çıktı. Tıp uzmanları dahi bağışıklık sistemini çok daha yukarılara çektiğini ve incir tüketiminin muhakkak olması gerektiğini bizlere söylüyor. İnşallah hayırlı bir sezon, bereketli bir yıl olur.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.