Aydın İnciri’nden elinizi çekin!

Aydın İnciri’nden elinizi çekin!
ABONE OL
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, incirde yüzde 15 oranında kükürt bulunduğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. 

(MURAT TAN ) İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen’in geçtiğimiz hafta incirde yüzde 15 oranında kükürt bulunduğu iddialarıyla ilgili açıklamaları gündemdeki sıcaklığını korumaya devam ediyor. Yaklaşık 3 yıldır incirin iyi fiyattan satıldığını ve incirle ilgili bazı olumsuz yaklaşımların üreticileri ve ihracatçıları son derece rahatsız ettiğini söyleyen Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Çondur, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Öncelikle jeotermalin incire zararından ziyade, havaya ve suya zararını irdelemek lazım. Bu zarar olduğu yönündeki türlü iddialar, incir üzerinden yürütüldüğünde ciddi anlamda ilimizde ekonomik sıkıntı da yaratıyor ve üreticilerimizle birlikte borsa üyelerimiz de bundan rahatsızlık duyuyorlar” dedi. 

“TÜRK GIDA KOTEKSİ’NE UYGUNDUR”

İncirde yüzde 15 kükürt oranı olduğu yönündeki iddiaları yalanlayan Çondur, “Sadece geçen yıl bir partide 15 Ppm kükürt tespit edilmiştir. Bu da sağlığa zararı olan bir durum da değildir. İncirde 15 Ppm kükürt olması tüketime ve aynı zamanda Türk Gıda Koteksi’ne göre de uygundur. Kayısı da yani kuru meyvelerde 5 bin Ppm’e kadar kükürt bulunması da kabul görüyor ama incirde 15 Ppm kükürt tespiti, sadece organik incir anlamında bir sıkıntıya neden olabiliyor. Bu 15 Ppm de çok düşük bir rakam ama bu durum organik ibaresiyle ihracata sokulmasına engel teşkil edebiliyor. Tamamen yanlış bir algılama söz konusudur. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen’in açıklamalarında basına yansıyan yanlış bir algılama var. 15 Ppm yerine yüzde 15 oranında kükürt tespit edildiği bir durum söz konusu değildir” diye konuştu.
 
“JEOTERMALİN İNCİRE ZARARI VAR DEMEK YANLIŞTIR”

“Aydın Ticaret Borsası olarak biz, geçtiğimiz dönemlerde de incirde zehirli toksinler var gibi aslı astarı olmayan olumsuz yaklaşımlara karşıyız” diyen Çondur, “Aydın’da zeytin, domates, karpuz, buğday da üretiliyor. Bu ürünler üzerinden değil de hep incir üzerinden olumsuz yaklaşımlar orta atılıyor. Hiç zeytin de ya da buğday da kükürt olduğu yönünde bir yaklaşım bugüne kadar Aydın’da duyulmamış da değil ama gelgelelim hep incir üzerinden olumsuz bir algı yaratılıyor. Avrupa’daki müşteri böyle yaklaşımları duyduğunda, bizim ürettiğimiz ve ihracat yoluyla yurtdışına gönderdiğimiz incire karşı da şüphe duymaya başlıyor. İncir bu olumsuz yaklaşımlardan etkileniyor, daha hassas yaklaşmak lazım. Bu tür olumsuz algılarla ilgili kalkıyor bazı kurumlar örneğin Aydın Tabip Odası da açıklama yapıyor. Biz bu tür kurumların türlü açıklamalarıyla da karşı karşıya kalıyoruz. Ben Germencikliyim ve jeotermalle ilgili sıkıntıyı da birebir yaşayan birisiyim. Bir kere ben jeotermalin incire zararından değil kokusundan rahatsızım. Bireysel olarak da jeotermal santrallere karşıyım ama jeotermal birebir incire, eriğe şu zararı veriyor denildiği anda burada bir yanlış var. Algıyı doğru yansıtmak lazım” dedi. 

“OLUMSUZ ALGILARIN ÜRETİCİYE ZARARI OLUR”

Jeotermalin incire zararından ziyade, havaya ve suya zararını irdelemek gerektiğine dikkati çeken Çondur, “Bu zararlar incir üzerinden yürütüldüğünde ciddi anlamda ilimizde ekonomik sıkıntı da yaratıyor ve üreticilerimizle birlikte borsa üyelerimiz de bundan rahatsızlık duyuyorlar. İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyesi Özhan Şen, Germencik bölgesinde organik incir bulunamadığını söylüyor. Jeotermal santrallerin çoğalmasıyla incirde kükürt saptanmaya başlandı ve bu durum organik incir ibaresiyle yurtdışına ihracatımıza engel olabilir ama yüzde 15 oranında kükürt bulunduğu gibi bir durum da yok. İncirde kirlilik olduğu algısının bütün üreticilere zararı olur. İncir 2-3 senedir iyi fiyatlardan satılmaya başlandı. Bu nedenle ihracatçıya ve üreticiye de zararı olan bu tür asılsız yaklaşımlardan vazgeçilmelidir” diye konuştu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum