Aydın markalaşıyor 

Aydın markalaşıyor 
ABONE OL
Aydın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tunay Çoban, Aydınlı işletmecilerin markalaşmaya önem verdiğini söyleyerek Türk Patent ve Marka Kurumu’na toplamda 803 marka başvurusunun bulunduğunu söyledi.

(ÖZGE KAHRAMAN) Marka tescilinin önemini kavrayan Aydınlı işletmeciler 2018 verilerine göre toplamda 803 marka başvurusunda bulundu. Aydın, Türkiye genelinde 803 marka başvurusuyla 19’uncu sırada yer aldı. Aydın Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tunay Çoban, “2006 yılında 398 marka başvurusunun yapıldığı ilimizde bu rakamın yıllık bazda ikiye katlanması işletmelerin markalaşmaya verdiği önemi göstermektedir” dedi. 

PATENT BAŞVURUSU 8 KAT ARTTI
Patent başvurularında da artış yaşanan Aydın’da 2018 verilerine göre 32 patent başvurusu yapıldı. Çoban, artışın 8 kat arttığını belirterek,  “AR-GE ve yenilik faaliyeti sonucunda ortaya çıkan yeni bir buluş,  ürün ve ya üretim yönteminin koruma alına alınması olan patent başvurularında artış gözlenmektedir. 2018 yılında İlimizden Türk Patent ve Marka Kurumu’na 32 patent başvurusu yapılmış olup, sıralamada Aydın 20’nci sıradadır. 2008 yılında sadece 4 patent başvurusu yapılan İlimizde bu rakamın yıllık bazda 8 katına ulaşması sevindirici bir gelişmedir” diye konuştu. 
Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan faydalı model ve tasarım başvurularında da benzer bir gelişme söz konusu olduğuna değinen Çoban, “2018 yılında İlimizden 24 faydalı model, 364 tasarım başvurusu gerçekleşmiştir. Bu başvuru sayılarıyla ilimiz Türkiye sıralamasında faydalı modelde 13’ncü tasarımda 11’nci sıradadır” ifadelerini kullandı. 
Başvurularının artmasının en büyük sebebinin Aydın’da kurulan özel sektör AR-GE ve Tasarım merkezleri olduğuna dikkat çeken Çoban, sözlerine şöyle devam etti: “İlimizde özel sektör bünyesinde 8 ar-ge 3 tasarım merkezi bakanlığımızca faaliyete geçirilmiştir. Başvuru sayılarının artışında bir başka önemli etken bakanlığımız ile bağlı ve ilgili kuruluşlarımız olan TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajanslarıyla işletmelere verilen AR-GE ve yenilik destekleridir. Önümüzdeki dönemde İlimizde kurulan AR-GE ve tasarım merkezlerinin sayısının ve yetkinliğinin artması, ADÜ Teknokent’in kurumsallaşmasının tamamlanmasıyla Aydın’da yapılan fikri mülkiyet hakkı başvuruları artarak devam edecektir.”

aydin-markalasiyor-104735-16517fa7714b0644306c290be8de0ceb.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.