Aydın Organik Tarımda Üstünlüğünü Koruyor  

Aydın Organik Tarımda Üstünlüğünü Koruyor  
ABONE OL
Salgın nedeniyle tüketicilerin bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek amacıyla sağlıklı beslenmeye yönelmesi, organik tarıma ve organik gıdaya olan ilgiyi artırdı.

(Gökhan DÜZYOL)-ÖZEL HABER-  İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, ülke genelinde de Aydın’ın organik tarımda birinci sıradaki yerini koruduğunu söyledi.Yirminci yüzyılda yoğunluk kazanan endüstriyel tarım ürün verimliliğini artırırken sağlıksız gıda konusundaki kaygıları da artırdı. Türkiye’de de 2000li yıllardan itibaren organik tarımsal ürünlere talep arttı. Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden derlenen bilgilere göre kentte 9 bin 877 üreticinin 56 bin 82 hektar alanda 174 bin 589 ton üretim ile organik tarım yaptığı öğrenildi. Bu verilerle Aydın’ın ülke genelindeki üretim alanı bakımından birinci, kişi sayısı ve üretim miktarı bakımından da ikinci sırada yer aldığı kaydedildi.
 

KURU İNCİRLE BAŞLADI
Aydın İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Ökdem, kentte ilk organik tarımın 1980’de kuru incirle başladığını söyledi. Aydın’da ekimi ve dikimi yapılan kültür arazilerinin yüzde 15,86’sında organik tarımın yapıldığını kaydeden Ökdem, “Toplam incir alanlarımızın yüzde 33’ünde, zeytin alanlarımızın yüzde 25’inde, kestane alanlarımızın yüzde 38’inde organik tarım yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çine’de 10.628,5 hektar, Nazilli’de 10.177,7 hektar, Sultanhisar’da 7.912, 6 hektar olmak üzere tüm ilçelerimizde organik tarım yapılmaktadır. 94 çeşit ürün ile Türkiye organik üretiminin yüzde 11’i; üretim alanının da yüzde 14,65’i; kişi sayısı bakımından ise yüzde 19’u ilimizde gerçekleşmiştir. Ağırlıklı olarak incir, zeytin ve kestanenin yanı sıra pamuk, üzüm, ceviz, fıstık çamında da organik üretim yapılmaktadır. Desteklemelerdeki değişimlerinden dolayı organik tarım verilerinde azalmalar görülmektedir. 2018 yılında 14 bin 389 üretici, 73 bin 900 hektar alanda; 2019 yılında 13 bin 758 üretici ile 71.589 hektar alanda üretim yapılmaktadır.” dedi.

 

PAMUK YETİŞTİRİCİLİĞİNDE PİLOT BÖLGE
Türkiye’de Aydın’ın, organik pamuk yetiştiriciliği projesinde pilot bölge seçildiğini anımsatan Ökdem, “Öncelikli olarak Söke ve Didim ilçelerinin deniz kenarına yakın Tuzburgazı, Atburgazı, Yuvaca, Sarıkemer, Doğanbey Batıköy, Balat mahalleri ile buna yakın mahallelerde 20 bin dekar alanda organik pamuk yetiştiriciliği projesi hazırlanmıştır. Bu mahallerde çiftçi toplantıları düzenlenmiş olup proje ile ilgili bilgilendirilmeler yapılmış; ilçe müdürlüklerince proje başvuruları alınmaya başlanmıştır.” dedi. 
Ökdem, koronavirüs salgınının, organik tarım üretimini etkilemediğini belirtti.

İLGİLİ HABERLER

aydin-organik-tarimda-liderligi-birakmiyor-pandemi-organik-tarimi-etkilemedi-264710-6bafe0b5f2796fbd6a45b530083eafae.jpgaydin-organik-tarimda-liderligi-birakmiyor-pandemi-organik-tarimi-etkilemedi-264710-27a7c8b5032f7f854325ed0ef2f00b26.jpegaydin-organik-tarimda-liderligi-birakmiyor-pandemi-organik-tarimi-etkilemedi-264710-416666cc0449484c490d4c718eff9f15.jpegaydin-organik-tarimda-liderligi-birakmiyor-pandemi-organik-tarimi-etkilemedi-264710-e3402b57a7de45350e86953df9288493.jpgaydin-organik-tarimda-liderligi-birakmiyor-pandemi-organik-tarimi-etkilemedi-264710-f19b6f364f77742516841744c0f378a2.jpgaydin-organik-tarimda-liderligi-birakmiyor-pandemi-organik-tarimi-etkilemedi-264710-c1cfd2e0f84d4e19009a5c664e69a95f.jpg

aydin-organik-tarimda-liderligi-birakmiyor-pandemi-organik-tarimi-etkilemedi-264710-8c3f5f38b4e00cc9eed612bb6e6d5adb.jpgaa-003.jpghedef1.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.