Aydın tarımı ipotek altında

Aydın tarımı ipotek altında
ABONE OL
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının paylaştığı verilere göre Aydın’ın, ipotekli tarım alanlarının ildeki toplam tarım alanlarına oranı yüzde 20’nin üzerindeki iller listesinde birinci olduğu ortaya çıktı. 

MURAT TAN- CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu’nun TBMM’ye ipotekli tarım alanlarıyla ilgili verdiği soru önergesinden Aydın ile ilgili çarpıcı sonuç çıktı. 

Önergeyi cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının paylaştığı verilere göre, ipotekli tarım alanlarının ildeki toplam tarım alanlarına oranı yüzde 20’nin üzerindeki ilk 10 il sıralamasında Aydın, yüzde 27,69 oranla birinci olarak gösterildi. Bakanlığın paylaştığı verilere göre, 151 bin hektar tarım alanı bulunan Aydın’da yaklaşık 40 bin hektar tarım arazisi ipotek altında. Listede ikinci olan Manisa ile birlikte İzmir, Hatay, Kilis, Adana, Aksaray, Edirne, Konya ve Tekirdağ’ı geride bırakan Aydın’ın ipotekli tarım alanları sıralamasında birinci olması, Aydın’daki çiftçilerin üzerindeki borç yükünün ne denli fazla olduğunu da gözler önüne serdi. 

“ÖTV VE KDV KALDIRILMALIDIR” 

Toplam işlenen tarım alanı önceki yıllardaki verilere göre yaklaşık 151 bin hektar olan Aydın’daki tarım alanların yüzde 27’sinin ipotekli olduğunu ortaya çıkaran sonuçla ilgili değerlendirmede bulunan Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Söke’de pamuk hasadında makineleşmeye geçilmesiyle birlikte çiftçilerimiz arazilerini ipotek göstererek kredi kullanmaya başladı. Yani çiftçilerimizin üzerinde geçmişten gelen de bir borç yükü vardı. Bu borç yüküne girdi maliyetleriyle birlikte son ekonomik çalkantı da eklendi. Bir kere girdi maliyetlerimiz de çok yüksek. Biz Söke’de bilinçli tarım yapıyoruz. Girdi maliyetleri nedeniyle çiftçi borçlanıyor. Çiftçilerimiz üretime devam etmek istediği için borçlanarak girdi maliyetlerini karşılıyor. Pamuk üretiminde dönüm maliyetini biz kiralamayla 2 bin 280 lira olarak çıkardık, Bakanlık bunu 1300-1600 lira arasında tutuyor. Biz Söke’de gübre, tohum ve ilaçlamayı tam yapıyoruz ve bilinçli tarımla üretim gerçekleştiriyoruz. Devletimiz tarımsal üretimle ilgili olarak girdi maliyetlerimizde ÖTV ve KDV’yi kaldırmalıdır” dedi. 

“ÖZEL BANKALAR SIKINTI YAŞATABİLİYOR” 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, “Çiftçilikle uğraşan üyelerimizle birlikte ben de dahil olmak üzere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri gibi kredi veren kuruluşlardan kredi kullanmak için ipotek vermemiz gerekiyor. Gerek tarla, gayrimenkul ya da ev, bunlar da kabul ediliyor. Bu kredinin ödenebilmesi için yasal mevzuat. Biz bunu normal karşılıyoruz ancak tabi özel bankalardan kullanılan kredilerde sıkıntı olabilir. Çünkü faiz oranları çok yüksek. Aydın’da çok sık yaşanmasa da borcunu ödeyemeyen çiftçi yasal prosedürler devam ederken arazilere el koyabiliyor ve sıkıntı burada başlıyor. Bu aslında özel banka için değil Ziraat Bankası için de geçerli. Borç Ziraat Bankasına olduğunda borç erteleme ve yapılandırmada biraz daha esneklik olabiliyor. Özel bankalar bu konuda biraz daha sert. Aydın’da ipotekli tarım alanı oranının fazla olması diğer illere göre Aydın çiftçisinin borçlarının daha fazla olduğu anlamına da gelmez” dedi. 

“BORÇ YAPILANDIRMASI ŞART” 

Ziraat Odaları olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliğine ve ilgili bakanlıklara çiftçilerin sıkıntıları ve taleplerini taşımaya devam ettiklerini söyleyen Kendirlioğlu, “Girdi maliyetleri yüzde 60 oranında artarken pamuktaki fiyatlar sabit kaldı ve hatta geriye düştü yine primler de değişmedi. Enflasyon farkı kadar üreticilerimiz zarar etmiş durumda. Bu nedenle özel bankalar ya da Ziraat Bankası ile Tarım Kredilere olan borçların ödenmesiyle ilgili olarak çiftçilerimiz sıkıntı yaşayabilir. Bir an önce yapılandırma yapılması gerekiyor. Özel bankadan borcu olan vatandaşlarımızın borçlarını Ziraat Bankasına aktararak 4-5 yıl gibi uzun soluklu taksitler halinde ödemeleri gerektiğini düşünüyoruz. Borcu ertelemek tek başına işe yaramıyor. Çiftçi önümüzdeki yıl ürün ekebilmek için tekrar borçlanacak. Bu borç bir yıl önceki borçla birleşince ödemelerde tekrar büyük sıkıntılarla karşı karşıya gelinebilir. Biz 3 yıl ila 5 yıl arasında mümkünse faizsiz mümkün değilse çok az faizle yıllara bölünerek yapılandırılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

aydin-tarimi-ipotek-altinda-136414-edb6de547e1885d354a68c4b85186549.jpgaydin-tarimi-ipotek-altinda-136414-09ab8e1ea0e18baaf4f6c4ca81eeff42.jpgaydin-tarimi-ipotek-altinda-136414-fe9cd0c3bcb59be752b0df3c813e1069.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.