Aydın Türkiye'nin tarihine ışık tutuyor / En çok kazı Aydın’da yapılıyor

Aydın Türkiye'nin tarihine ışık tutuyor / En çok kazı Aydın’da yapılıyor
ABONE OL
Tarih ve turizm gibi birçok farklı güzelliklere ev sahipliği yapan Aydın’da yürütülen kazı çalışmalarıyla kentteki geçmiş döneme ait eserler, arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkartılıyor.

  GÖKHAN DÜZYOL  -ÖZEL HABER-

Aydın, sürdürülen 13 kazı ve 4 yüzey araştırmasıyla Türkiye’de en çok çalışma yapılan kent unvanını aldı.

Aydın’ın Karacasu, Germencik, Söke, Çine, Didim ve Kuşadası başta olmak üzere birçok antik kentlerde, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yapılan kazı çalışmalarıyla bölgenin turizm potansiyelinin artırılması hedefleniyor. Aralarında her biri farklı bir güzellik ve tarihi değerdeki cami, kilise, katedral, tapınak, sütunlarla dini yapıların yanı sıra paha biçilmez diğer tarihi yapılar ve kültürel hazineler ayrı bir önem arz ediyor. Aydın’da 13 kazı ve 4 yüzey araştırmasıyla eserler, arkeolojik kazılarla gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. 
“BÜYÜK BİR SORUMLULUK DÜŞÜYOR”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, sürdürülen kazı ve yüzey araştırmalarıyla Türkiye’nin en fazla çalışmaların yapıldığı şehrin Aydın olduğunu söyledi. Çalışmaları koordine etme anlamında üzerlerine düşen sorumluluğu, hassasiyetle yaptıklarını kaydeden Tuncer, şöyle devam etti:
“Aydın’da toplam 13 kazı çalışması 4 yüzey araştırması devam ediyor. Türkiye’nin en çok kazı yapılan en çok kazı ve yüzey araştırması yapılan şehriyiz. Bu çalışmaları koordine etme anlamında üzerimize büyük bir sorumluluk düşüyor. Bu sorumluluğun bilinciyle özellikle bu yıl kazı çalışmalarımızda yüksek bir performans sağladık. En dikkat ettiğimiz özendiğimiz potansiyeli en yüksek konumda olan bir kazı çalışması da son zamanlarda Magnesia Antik Kenti’nde başladı. Bu çalışmaların en önemli konumunda. Burada büyük bir ivmelenmeyle çalışmalar devam ediyor.” dedi. 
KENTE TURİST ÇEKMEK İÇİN YOĞUN ÇABA
Aydın’a gelen turist sayısını artırmak için çalışmaları özenle sürdürdüklerini ifade eden Tuncer, “Magnesia Antik Kenti, dünya çapında hem bilimsel olarak hem de ziyaretçi çekme anlamında bir cazibe merkezine dönüşme potansiyeli taşıyor. Aslında Magnesia döneminde zaten bölgenin karya coğrafyasının cazibe merkeziydi. Bizim de bu sorumluluğumuz bu özelliğini yeniden ortaya çıkarıp turist çekme, turistik ziyarete ve dolayısıyla 12 ay devam eden kültür turizmine katkı sağlama noktasında buranın potansiyeline katkı sağlamak. Bunun da en önemli enstrümanı mevcut yapıları, toprak altında kalmış yapıları ortaya çıkartmak ve dikey mimarileşmeyi sağlamak. Bunu sağladığımızda o estetiğin getirdiği çekim doğal bir turist akışı sağlıyor. 3 yıl ya da daha kısa bir zaman diliminde yapıların ortaya çıkmasıyla birlikte bu sayıyı katlayacağız. Performanstan mutluyuz.” diye konuştu.

aydin-turkiyenin-tarihine-isik-tutuyor-en-cok-kazi-aydinda-yapiliyor-239586-0e7372de51b76d85ccce24c8e260c811-001.jpg

aydin-turkiyenin-tarihine-isik-tutuyor-en-cok-kazi-aydinda-yapiliyor-239586-d05d5bf0348635f762d3b8edc2b3da25.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.