Aydın Valiliği'nden jeotermal açıklaması

Aydın Valiliği'nden jeotermal açıklaması
ABONE OL
Aydın Valiliği, Resmi Gazete’de yayımlanan jeotermal sahalarının ihaleye çıkılmasıyla ilgili açıklama yaptı.

(HABER MERKEZİ) İhaleye çıkılacak alanların daha önceden ruhsatlandırılan ancak jeotermal potansiyeli olmadığından terkedilen sahalar olup tekrar ihale edileceği ifade edildi. Ayrıca açıklamada sahaların seracılık ya da sağlık turizmi için kullanılabilmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Aydın Valiliği’nde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İlimizin en büyük zenginliklerinden olan Jeotermal kaynaklar ve Doğal Mineralli Suların kullanımı ile ilgili 23 Temmuz 2019 Tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak ihaleye açılan sahalar hakkında, bazı basın organlarında gerçek dışı haber ve yazılara yer verilmesi üzerine Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi için aşağıdaki açıklamanın yapılması uygun görülmüştür.

13.06.2007 tarihinde 5686 sayılı Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunun yürürlüğe girmiştir. Kanun ile jeotermal kaynak ve doğal mineralli sulara ilişkin haklar Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) ile Yerel İdarelerin birlikte çalışma prensibi getirilmiştir. Bu nedenle (MİGEM) tarafından belirlenen sahaların arama ruhsatlarına açılması iş ve işlemleri Valiliğimizce yapılmaktadır.

İlgili kanun hükmüne göre Ülke genelinde MİGEM tarafından belirlenen sahalar ihaleye çıkarılmakta ve arama ruhsatları verilmektedir. Süresi içerisinde herhangi bir işlem görmeyen sahalar ilgili kanunun 10. Maddesinin (c) bendinin “İhale; Herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terkedilmiş veya taksir edilmiş ruhsatlar, idarece ihale yoluyla aramalara ve işletmeye açılır. İhale ilanı Resmi Gazete’de yayımlanır. İhale süresi içinde müracaat olmaması halinde ruhsat alanları başka bir işleme gerek kalmaksızın idare tarafından MİGEM’e bildirilerek arama ve işletme müracaatlarına açık hale gelir.”

Ayrıca Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanunu Uygulama Yönetmeliği Birinci Bölüm 17.  Maddesinin 1. Fıkrası “Herhangi bir sebeple hükümden düşmüş, terkedilmiş veya taksir edilmiş, arama ve işletme ruhsatları, idare tarafından en geç altı ay içinde ihale yoluyla arama ve işletmeye açılır.” Hükmü gereği zorunlu olarak İdare tarafından ihale yoluyla arama ruhsatı için ilan edilmektedir.  Resmi Gazete’de yayımlanan sahalar daha önce ruhsatlandırılan ancak jeotermal potansiyeli olmadığından terkedilen sahalar olup bu nedenle tekrar ihale edilmektedir.

İlan edilen sahalarda tarımsal amaçlı kullanım (seracılık ) ya da sağlık turizmi potansiyelinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.”

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.