(MURAT TAN) Türkiye’nin Avrupa’da tescil alan Antep baklavası ve Malatya kayısıyla birlikte üç ürününden biri olan Aydın incirine sahip olmasıyla önemli yer teşkil eden Aydın, son yıllarda Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’nün öncülüğünde yerel yönetimlerle birlikte oda ve borsaların girişim ve çabaları sonucu diğer yöresel ürünlerinin coğrafi işaret tescili almasıyla da ön plana çıkmaya başladı.

Halihazırda Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Dalama Tandırı, Çine Köftesi, Nazilli Kar Helvası ve Söke Körüklü Çizme’nin coğrafi işaretli tesciline sahip ürünlerin bulunduğu Aydın, başvuru sıralamasında 8. sırada olmasıyla da dikkati çekiyor. Coğrafi işaretli ürünlerin önemi konusunda açıklamalar yapan Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Çoban, Türk Patent ve Marka Kurumunda 409 başvuru inceleme aşamasında olduğunu ve bu listede Aydın’dan 11 ürünün yer aldığını söyledi. Aydın’da tescil sahibi yerel yönetimler, oda ve borsalarca coğrafi işaret tescili tamamlanan ürünlere yönelik tanıtım faaliyetlerinin yürütülmesi gerektiğini söyleyen Çoban, “Aydın’daki coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımına katkı sağlama amacıyla festivaller düzenlenmelidir” diye konuştu.

“YÖRE HALKININ MENFAATLERİ İÇİN ÖNEMLİDİR”

Coğrafi işaretli ürünlerin, belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle bir yöre ile özdeşleşmiş ürünler olarak tanımlandığını belirten Çoban, “Günümüzde o yörenin tanıtımı, turizmin gelişmesi ve nihayetinde ekonomik ve sosyal kalkınmaya katkısı nedeniyle önemi giderek artmaktadır.Yöre ile özdeşleşen ürünler coğrafi işaret ile tescil edildiğinde, ürün mevcut özellikleriyle korunur,tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih ederler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik işareti haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından önemlidir” dedi.

“AYDIN İLLER SIRALAMASINDA 22. SIRADA”

Coğrafi işaretlerin ayrıca, ürüne pazarlama gücü kattığını da vurgulayan Çoban, Aydın’ın coğrafi ürün tesciline sahip 6 ürüne sahip olduğuna dikkati çekerek, “Coğrafi işaretler, ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık eder ve ülke ekonomisine katkı sağlar. Coğrafi işaret korumasının amaç ve faydalarından biri de, coğrafi işaret ibarelerinin gerekli özelliklere haiz olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek, tüketicinin yanıltılmasına engel olunması ve coğrafi işaretli ürünün ününden faydalanılmaması dolayısıyla tüketicinin korunmasına yardımcı olmaktır. Türk Patent ve Marka Kurumunca ülkemizde halen 412 adet coğrafi ürün tescil edilmiş olup, İlimiz 6 ürün ile iller sıralamasında 22 sırada bulunmaktadır. Aydın İnciri, Aydın Kestanesi, Dalama Tandırı, Çine Köftesi, Nazilli Kar Helvası ve Söke Körüklü Çizme İlimizin coğrafi işaret tescili yapılmış ürünleridir” diye konuştu.

“11 ÜRÜN BAŞVURU İNCELEME AŞAMASINDA BULUNUYOR”

Halihazırda Türk Patent ve Marka Kurumunda 409 başvurunun inceleme aşamasında olduğunu ve bu listede Aydın’dan 11 ürünün yer aldığını söyleyen Çoban, “Bu ürünler Aydın Memecik Zeytinyağı, Aydın Yamalak Sarısı Zeytini, Bozdoğan Sucuğu, İncirliova Deve Sucuğu, Karacasu Pidesi, Köşk Kirpikli Pat İğne Oyası, Madran Suyu, Nazilli Pidesi, Söke Pidesi, Söke Tatlı Maya Ekmeği, Sultanhisar Çileği’dir. İncelenen başvuru sıralamasında Aydın’ın iller arasında 8.sıradadır. Ülkemizde tescil edilen tüm coğrafi işaretli ürünlerin envanteri "Coğrafi İşaret Envanterinin Dijital Platforma Taşınması" projesi kapsamında Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından www.ci.gov.tr internet sitesinde dijital ortama aktarılmıştır. İlimizin coğrafi işaretli ürünlerini üreten esnaf ve üreticilerimizin bu atlasta yer alması tanıtım açısından önemli olup, tescil sahibi kurum ve kuruluşlarca bu konuda gerekli çalışma yapılmalıdır” dedi.

“TANITIM FAALİYETLERİ YÜRÜTÜLMELİDİR”

Aydın’daki coğrafi işaret tescilli ürünlerin tanıtımı noktasında yerel yönetimlerle birlikte oda ve borsalara da çağrıda bulunan Çoban, “İlimizdeki tescil sahibi yerel yönetimler, oda ve borsalarca coğrafi işaret tescili tamamlanan ürünlerimize yönelik tanıtım faaliyetleri yürütülmeli, festivaller düzenlenmelidir. İlimizde coğrafi işaretli ürünlerin sayısının artması ve bu ürünlerin etkin şekilde tanıtımıyla, üretilen yerel ürünlerden elde edilen katma değer yükselecek, İlimizin tanıtımına ve markalaşmasına ivme kazandırarak ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

aydina-cografi-isaret-dopingi-107459-b5a46cbfb352db2153dc3463f0cb4588.jpgaydina-cografi-isaret-dopingi-107459-f10a1929fe28ed2c16d79e55aa58ebdc.jpgaydina-cografi-isaret-dopingi-107459-aa6214826994d019652b4e664c391644.jpg

Kaynak: MURAT TAN