Efeler’de yaklaşık 7 yıl önce butik dükkan açarak bugün kendi işinin patronu olan Zuhal Uzuner’in kariyer öyküsü büyük takdir topluyor. İçindeki cevheri ortaya çıkararak, elindeki beceriyi konuşturan Uzuner, “Amigurimi” el sanatıyla hem kendi ailesi hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor. Yaklaşık 10 yıl önce çocuklarının okul ödevi olan el işi için aldığı 3 adet yün iplik, bugün ilerlediği kariyer yolculuğunun başlangıcı oldu. Zuhal Uzuner, nasıl kendi işinin patronu olduğundan amigurimi oyuncakların sağlığa önemine kadar hikayesini ve merak edilenleri Aydın Hedef Gazetesi ile paylaştı.

uc-tane-iple-seruveni-baslattiaydinda-20-kadina-istihdam-oldu-sevgi-demir-468946-09c4121b4829c40a68087ef76e795e4a.jpeg

“CAN SIKINTISIYLA BAŞLADI”

Amigurimi işine başlamadan önce zincir bir markette çalıştığını ifade eden Zuhal Uzuner, “8 buçuk yılın ardından çalıştığım marketten istifa ettim. Sonra evde sıkıntıyla birlikte örgü yapmaya başladım. Asıl başlangıcım çocuklarımın el işi etkinliği vardı. Onlar için aldığım üç tane iple serüvenim başladı. Şu anda yaptığım Amigurumi, yani sık iğne örgü tekniğiyle yapılan el sanatını öğrendim. Bugün baktığınızda sıkıntıyla yapılan iş kazanç kapısı oldu” dedi.

uc-tane-iple-seruveni-baslattiaydinda-20-kadina-istihdam-oldu-sevgi-demir-468946-11d06e43b614858b8ed57a94e667023f.jpeg

İLK TECRÜBE

Başlangıcının her ne kadar çocukları olsa da devamında gelişmelerin yaşandığını söyleyen Uzuner, “Bir süt markası 200 lira alışverişe oyuncak inek hediye ediyordu. Her şehirde ekip aranıyordu. Ben de Aydın bölgesinde ekip kurabileceğimi söyledim. Üç beş arkadaşı toplayarak kendime ekip kurdum. Biz o zaman için 500 tane amugurimi tekniğiyle inek ördük. Bu iş bana pratiklik ve tecrübe kazandırdı” diye konuştu.

uc-tane-iple-seruveni-baslattiaydinda-20-kadina-istihdam-oldu-sevgi-demir-468946-55ce34b05260097d1d752c0419b59ee8.jpeg

İŞLER BÜYÜDÜ, EKİBİNİ KURDU

Kazandığı tecrübeyle bir süre sonra kendi dükkanını açan Uzuner, “Dükkan düzenimi oturttukça talep artmaya başladı. İşlere yetişemez oldum. Eski ekibimden arkadaşlara yetişemediğimi söyleyince üç dört kişi yardım etmeye başladı. İşler büyüyünce bugün ekibim 20 kişiyi buldu. Ben onlara malzeme veriyorum, onlar evde örüyorlar. Ben de onlara işçilik ödüyorum. İşleri tabi ki büyütmek istiyorum. Kooperatif düşüncem var ama zaman gösterecek” ifadelerini kullandı.

uc-tane-iple-seruveni-baslattiaydinda-20-kadina-istihdam-oldu-sevgi-demir-468946-b7ba6b8993b9df78f6a9aa0f2ee3708c.jpeg

“İNSANIN KENDİNE AİT ZAMANI OLMALI”

Aydın Büyükşehir Belediyesi ile şimdi tercih zamanı Aydın Büyükşehir Belediyesi ile şimdi tercih zamanı

İlkokul çağından beri el işlerinin hep ilgilendiği bir şey olduğunu söyleyen Uzuner, “Örgü aslında insanı dinlendiriyor. Ben örgümü yaparken hiç bir şey düşünmüyorum. Eskiden el işi yani örgü gibi şeyler yapmak anneden kıza geçen bir mirastı. Çünkü çeyizi olmayanlar evlenemezdi. Şimdiki gençlerimizde böyle bir şey yok. Belki de çoğu hayatında eline bir iğne dahi almadı. Herkes her şeyin pratiğinde. Hayat kavgamız yalnızca ev ve iş oldu. Yeni neslin de bu yüzden bir merakı yok. Bence insanın kendine ait bir zamanı, hobisi olmalı. Yalnızca örgü değil çalgı olur, resim olur bir hobi edinmelerini tavsiye ederim” dedi.

uc-tane-iple-seruveni-baslattiaydinda-20-kadina-istihdam-oldu-sevgi-demir-468946-ffc7ad59acfca8111dff3108b1fac905.jpeg

PANDEMİDE İŞLER PATLADI

Pandemiden önce internet mağazasının pek üstüne düşmeyen ve pandemi sürecinde internete dönen Uzuner, “Bütün malzemelerimi dükkandan eve taşımak için izin aldım. Benim işlerim o zaman arttı. Bir günde 50 kargo çıkardığımı biliyorum. Satışlarım genellikle internet üzerinden yürüyor. Dükkana gelip alanlar da var fakat Aydın bunun için potansiyeli olan bir yer değil. Pandemide hayatımıza tam anlamıyla giren internetten alışveriş alışkanlığı günümüzde de katlayarak devam ediyor” diye konuştu.

ÇOCUKLAR İÇİN EN SAĞLIKLI OYUNCAK
Amugurimi el sanatı hakkında bilgi veren Uzuner, “Bir günde yaptığım iş de var bir haftada olan da var. Genelde orta boy bir amigurimi tavşan iki günümü alıyor. Diğer naylon ya da sentetik gibi benzeri iplerden farklı pamuklu iplerden kullanıyoruz. Bunlar genellikle bebek hediyeliği olduğu için pamuk ipten yapılıyor. Bebek ağzına alsa dahi zarar vermeyecek bir ip türü diyebiliriz. Bu yüzden plastik oyuncaklardan çok daha sağlıklı. Tiftiklenme, bozulma gibi şeyler de yaşanmıyor. Bebek çıngırağı yaparken kayın ya da akçaağaç kullanıyoruz. Tercih edilme sebebi zaten bebeklere gönül rahatlığıyla verilebiliyor olması. Uyku arkadaşı olarak alan da var. Amigurimi ile aklınıza gelen her şeyi arabayı, süper kahramanı örebilirsiniz. Hayal gücüne bağlı olarak sınırı olmayan bir şey” ifadelerini kullandı.

AMUGURİMİ OYUNCAKLAR NE KADAR?
Amugurimi ürünler hakkında fiyat bilgisi veren Uzuner, anahtarlıkların 75 liradan başladığını belirterek bebek veya hayvan figürü yapımında işçiliğe bağlı olarak bin liraya kadar çıktığını aktardı.

Kaynak: Haber Merkezi