Yörükler diyarı Aydın’da, yaz sıcaklarında hayır amacıyla kar dağıtma geleneği, kuraklık nedeniyle son 4 yıldır gerçekleştirilemiyor. Buzdolabının icadından önce başlayan ve vakfiye ile sürdürülen bu gelenek, kar yağışının yeniden başlamasıyla önümüzdeki yıllarda devam edecek.
Tarihi geçmişi çok eskiye dayanan, birçok Horasan Ereni’nin de ziyaret ettiği Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı köylerde, halkın yaz aylarında serinlemesi için asırlardır kar dağıtılıyor. Bu amaçla pek çok incir ve zeytin bahçesi, “kar vakfı” olarak vakfedilmiş durumda.

Aydın’da asırlık “Kar hayrı” geleneği kuraklığa yenik düştü

AK Partili Çınk’tan CHP’li Bozdoğ’a cevap! “Belediyede mali disiplinin sağlanmasını istiyoruz”
AK Partili Çınk’tan CHP’li Bozdoğ’a cevap! “Belediyede mali disiplinin sağlanmasını istiyoruz”
İçeriği Görüntüle

“GELENEK SÜRDÜRÜLEMİYOR”

Bu bahçelerin ürününü hasat eden aile bireyleri tarafından yapılan kar hayırları ile ilgili bilgi veren Köşk İlçesi’ne bağlı kırsal Ilıdağ Mahallesi sakinlerinden Ali Kasap, "Hayır işlerine büyük önem veren atalarımız çok sayıda su ve kar vakfı gibi çeşitli isimler altında arazi vakfetmişler. Elektriğin henüz köylere gelmemesi, buzdolabı ve çeşitli soğutucu aletlerin henüz icat edilmemesi nedeniyle bu araziler asırlar önce hangi şartlar altında vakfedildi ise halen aynı şartlar yerine getirilerek işleniyor. Asırlardır devam eden bu aile vakıfları sayesinde her yıl Temmuz-Ağustos aylarında köylerde katır yükü hesabıyla kar dağıtımı yapılırdı. Yaklaşık 4 yıldır yaşanan kuraklık ve kış aylarında Aydın dağlarına kar yağmadığı için bu gelenek sürdürülemiyor" diye konuştu.
Yazılı bir kural olmamasına rağmen köylülerin dedelerinin vasiyeti üzerine sürdürdüğü bu geleneğin kuraklık nedeniyle 4 yıldır sürdürülemediği öğrenildi.

Kaynak: İHLAS HABER AJANSI (İHA)