Aydın'da bunları yemeden geçmeyin 

Aydın'da bunları yemeden geçmeyin 

Köklü tarihi, efeleri, inciri, zeytini, kestanesi, temiz havası ve lezzetleri ile tanınan Aydın,  gezilmesi gereken illerin başında gelmektedir.

A+A-

KIYMET SARIYILDIZ- Özellikle Aydın'ı gezerken de yemeklerinin tadına bakmadan geçmeyin. Hafif tatlıları, zeytinyağlıları ve çeşitli otlarla yapılan yemekleri ile vazgeçilmez hale gelen Aydın’ın birkaç gözde yemeğini sizler için toparladık. 

 

Tabi ki Aydın deyince akla ilk gelen Keşkek oluyor. Yolu Aydın’a düşenlerin mutlaka tatması gereken bir tat diye düşünüyorum. Düğünlerin de vazgeçilmez yemeklerinden olan keşkek, Aydın mutfağında önemli bir yere sahip. Özel günlerin baş yemeği olarak hazırlanan keşkeğin az malzemesi de ayrı bir zahmetten kurtarıyor. Dünyanın en güzel yemeklerinden biri haline gelen keşkek: buğday, tavuk ya da kuzu etiyle bir olarak damakları şenlendiriyor. 

Öve öve bitiremediğimiz keşkeğin nasıl yapıldığını sizlerle paylaşalım.
MALZEMELER:  
•    4 Su Bardağı Buğday
•    500 Gram Yağsız Kırmızı Et
•    3 Yemek Kaşığı Tereyağı
•    Tuz
HAZIRLANIŞI: 
Öncelikle buğdayımızı güzelce yıkıyoruz. (Bir gün önceden ıslamanız tavsiye ediyorum) etlerimizi küçük küçük doğrayalım. Eti ve buğdayı ayrı ayır kaynatalım. Kaynayınca ikisini karıştırıp kısık ateşte pişirelim. Bir mutfak robotu yardımı ile malzemelerimizi iyice öğütelim. Daha sonra tereyağımızı ve tuzumu ekleyip 10 dakika daha kaynatalım. Servis tabağına alınca yağda kızarttığımız pul biberi ekleyip afiyetle yiyelim. 

aydinda-bunlari-yemeden-gecmeyin-220895-f6df95ba04f688943bf425e330eaa6dc.jpg


Aydın deyince akla gelen bir diğer yemek de tabi ki kırlı kızartması. Çeşitli sebzelerle yapılan yemeği tadanlar unutamıyor. 
Malzemesi: 1 kg patlıcan , yarım kg yeşil biber, 3 adet soğan, yarım kg domates, toz kırmızı biber,  2-3 diş sarımsak, zeytinyağı, 1 kase yoğurt ve tuz. 
HAZIRLANIŞI: Öncelikle patlıcanlarımızı yıkayıp daha sonra alacalı bir şekilde soyuyoruz. Uzunlamasına 4 parça olmasına dikkat edelim. Tuzlu suda bekletelim patlıcanları acısı geçsin. Ardından suyu süzün ve sebzeleri sırasıyla kızartmaya başlayın. Kızarttığınız patlıcanları tepsiye dizin ve sonra biberleri üstüne ekleyin. Sonra domatesleri kabuklarını soyun ve tavaya koyup kızartın ardından sarımsakları ilave edin. Tepsiye dizdiğiniz patlıcan ve biberlerin üzerine sosu ekleyin. Piştikten sonra servis tabağına alınır ve üzerine yoğurt dökülerek servis edin. 

 

Başta da yazmıştık. Aydın’ın otları meşhurdur diye. Bir ot böreği yemeden Aydın’dan gidilmez. Sizler için Aydın’da bir çok alanda kullanılan ve bir çok şeye faydalı olan ısırgan otunu seçtik. Isırgan otlu, kol böreği tarifi için malzemeler şunlar: 
•    3 adet yufka
İç malzemesi için:
•    Yarım kilodan biraz fazla ısırgan otu (yaprağı)
•    2 adet orta boy soğan
•    Biraz sıvı yağ
•    Tuz, karabiber, kırmızı toz biber
•    200 gr lor peyniri
HAZIRLANIŞI: 
Isırgan otları temizlenip yıkandıktan sonra doğruyoruz. Daha sonra soğanları küp küp doğruyoruz. Soğanları pembeleşinceye kadar sıvı yağda kızartıyoruz. Altı kısık ateşte iken üzerine ısırgan otlarını ekliyoruz. Yapraklar sönene kadar bekleyin. Daha sonra üzerine baharatlar ve tuz eklenir. Son olarak içine lor peyleri ekleyin. Bir adet yufkayı tezgaha sererek üzerine yağ gezdirin. İç malzemesini ekleyip rulo şeklinde katlayın tepsinin ortasından başlayarak dolaya dolaya yerleştirin. Üzerine yumurta, yoğurt ve sıvı yağı karıştırarak sürün ve önceden ısıtılan 180 derecedeki fırına atın. Kızarana kadar pişirin. 

aydinda-bunlari-yemeden-gecmeyin-220895-f277689572282fa75dcb12886c7c935a.jpeg



 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.