Aydın’da havaların ısınmasıyla birlikte çiftler düğün sezonunu açtı. Ege Bölgesi'nde özellikle Aydın’da yaygın olarak yapılan geleneksel cemiyet yemekleri, bu yıl cep yakıyor. Aydın’da düğünlerin olmazsa olmazı cemiyet yemekleri, geçen seneye göre iki katı fiyatına çıktı. Yaz aylarında özellikle hafta sonu hemen hemen her salonda ve sokakta vatandaşın karşısına çıkan sünnet ve düğün cemiyet yemeği, 2024 sezonuna yüzde 100 zamla başladı. Aydın’da usta olarak 22 yıldır aşçılık yapan Mustafa Selek, cemiyet yemeklerinin evlenecek çiftlere maliyetini söyledi. Aşçı Selek, Aydın’ın coğrafi işaretli ürünü keşkek ve et kavurmanın maliyeti katladığını vurguladı.

aydinda-cemiyet-kazanlari-kayniyor-aydinda-cemiyet-yemeklerine-yuzde-100-zam-int-gzt-sevgi-demir-468474-0d4974e91c9048750a7e39110da99d89.jpeg

KEŞKEK MALİYETİ KATLIYOR
Aydın’da düğün, sünnet arifesinde hatta ölen kişinin hayrına yapılan cemiyet yemeklerinin maliyeti hakkında bilgi veren aşçı Mustafa Selek, “Çorba, etli kuru fasulye, pilav üstü kavurma veya tavuk, turşu ve helva en sık tercih edilen cemiyet yemek menüleri oluyor. Çoğunlukla keşkek de ilave ediliyor. Genel olarak maliyeti katlayan yemekler keşkek ve etli kavurma oluyor. Keşkek dahil edildiğinde bin kişilik yemek ise 20 bin lira dahil ediliyor. Genellikle sayı bakımından 500 ile bin kişilik yemek tercih ediliyor” dedi.

aydinda-cemiyet-kazanlari-kayniyor-aydinda-cemiyet-yemeklerine-yuzde-100-zam-int-gzt-sevgi-demir-468474-5b1dd05f83c0611904becb467b188d35.jpeg

YEMEK FİYATLARI NE KADAR?
500 kişilik yemek tercihinde fiyatlar 40 ile 50 bin lira arasında değişkenlik gösterirken bin kişilikte bu fiyat 80 bin liraya çıkıyor. 80 bin lira tutan bin kişilik yemek menüsü şu şekilde; "Şehriye çorbası, etli kuru fasulye, pilav üstü tavuk, turşu ve helva." Keşkek veya etli kavurmanın menüye dahil olması durumunda bin kişiye 20 bin lira ek ücret talep ediliyor.

Öte yandan Selek, geçen seneye göre bu yıl fiyatların tam tamına yüzde 100 zamlanarak iki katına çıktığını bildirdi.

Kaynak: Haber Merkezi