Aydın'da esnaf ekonomiden umutlu

Aydın'da esnaf ekonomiden umutlu
ABONE OL
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan, yerel seçimlerden sonra il ve ülke gündeminin ekonomiye yoğunlaşması gerektiğini söyledi.

(MURAT TAN) Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın yapısal reform paketini de değerlendiren Çetindoğan, Aydınlı esnaflar olarak ekonomiden umutlu olduklarını söyledi. 

Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Selahittin Çetindoğan, birlikte olarak sorunları, beklentileri, talep ve çözüm önerilerine ilişkin özel açıklamalarda bulundu. Yerel seçim sürecinde bazı mihrakların ekonomide olumsuz bir algı oluşturmaya çalıştığını söyleyen Çetindoğan, hükümetin ve yerel yönetimlerin esnaf, çiftçi ve işçi kesimini rahatlatacak ekonomik tedbirlere ağırlık vermesini istedi.  Aydın’da 2018 yılında 4 bin 696 yeni esnaf kaydı yapılırken esnaflara ait 2 bin 168 işyerinin kapandığını belirten Çetindoğan, “Zaman zaman esnafımız kan ağlıyor, esnaf işyerlerini kapatıyor diyoruz ama kayıtlar ortada. Ben ekonomin düzeleceğine inanıyorum. Bizler, siyasetçiler genel anlamda hepimiz ne kadar pozitif olursak daha da iyiye doğru gidecektir. Negatif olmaktan kaçınacağız. Ben iyi ve güzel gelişmelerin yaşanacağına eminim” dedi. 

“SEÇİM SÜRECİNDEKİ OLUMSUZ ALGILAR ESNAFA YANSIDI”

Türkiye’de yerel seçimlerin adeta genel seçim havasında geçtiğini belirten Çetindoğan, “Belki de ittifaklardan ya da yeni sistemden dolayı bu noktaya geldi. Bildiğiniz üzere 3-4 ay önce dolar ve euro kurundaki oynaklık insanlarda bir tedirginlik oluşmasına neden oldu. Bu tedirginlik tabi haliyle hem vatandaşa hem de esnafa da yansıdı. Seçim süreci dahilinde, 31 Mart’tan sonra doların 8 lira, euronun ise 10 lirayı bulabileceği gibi türlü iddialar ortaya atıldı. Bu yaratılan algı nedeniyle insanlar da kendilerini 31 Mart’a endeksledi. Çok şükür seçimleri atlattık, demokratik bir ortamda Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı ile ilçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin seçimi yapıldı. İstanbul’da seçim sonucu ilgili bir huzursuzluk var ama sayım devam ediyor. Biz ülkemiz, Aydınımız ve Efeler için seçimlerin hayırlı uğur olmasını diliyoruz” dedi .

“NEGATİF OLMAMALIYIZ”
 
Hükümetin ve yerel yönetimlerin ekonomiye ağırlık vermesini isteyen Çetindoğan, “Bundan sonra hükümetimizin yapacağı iş bir an önce ekonomiye öncelik vermesidir. Devletimizin küçük esnafımızın ve vatandaşımızın cebine nasıl katkı sağlanabilir noktasında belediyelerimizin de ivedilikle insanlara nasıl etkin hizmet edilebileceğiyle ilgili de çözümler geliştirmesi lazım. Bundan sonraki süreçte hükümetimiz ve belediyeler bir an önce vatandaşların sorunlarını çözmeye yönelik tedbir almalıdırlar. Geçtiğimiz hafta Maliye ve Hazine Bakanımız yapısal reform paketini açıkladı. İnşallah ülkemiz ve ilimiz ekonomisine de açıklanan bu reformların katkısı olur. Ben hep şunu söylüyorum. Pozitif olmamız gerekiyor, asla negatif olmamalıyız. Kötü düşünmememiz gerekiyor. Negatiflik negatif sonuçlar doğurur. Aradaki fırsatçılara, kaos beklentisi olanlara pek kulak asmamak gerekiyor” diye konuştu. 

“YENİ VERGİ PAKETİNDE DÜZENLEME BEKLİYORUZ” 

 Vergilerle ilgili düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Çetindoğan, “Esnafımız bu aralar çok sıkıntılar çekti ama sağolsun hükümetimiz de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığıyla düşük faizli paralar dağıttı. Halen daha dağıtmaya devam ediyor. Geçtiğimiz günler Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’ne kredi için başvuruda bulunan bir esnafımız kendisinin kredi talebinde bulunanların listesinde 180. sırada olduğunu söyledi. Demek ki Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi’nden ciddi anlamda kredi talebi var. Bu parasını döndüremeyen esnaflarımız var. Ancak şu da var ki bankalarla esnaf kefaletin sağladığı kredilerin faiz oranları arasında çok büyük farklılıklar sözkonusu. Esnaf kefaletlere de hükümetimiz bu ara epey destek çıkarak para da gönderdi. Bunun haricinde de düzenlemeler gerekiyor. Mesela KDV ile de ilgili bir düzenleme yapılması şart. Yüzde 18 oranında KDV gerçekten çok yüksek. Diğer ana kalem vergilerle ilgili bir düzenleme yapılabilir. Sanırım yakında yeni vergi paketi de açıklanacak. Bununla ilgili de bir düzenleme yapılabilir” dedi. 

“BAĞKUR PRİMİNDE İNDİRİME GİDİLMELİDİR” 

Hükümetin küçük esnafı korumaya yönelik bazı tedbirler alması gerektiğini belirten Çetindoğan, “Örneğin basit usüle sahip olan esnafımızın yıllık kazancından 8 bin lirası vergiden muaftır. Hatta bu sene 9 bin lirası muaf olacak. Yine BAĞKUR taksidini peşin yatırandan yüzde 5 indirim var. Bu tür düzenlemelerin kapsamı daha da genişletilebilir. Geçtiğimiz süreçte de söyledim. Esnafımız BAĞKUR primi ödemesinde de indirim bekliyor. Çünkü primler birden çok yükseldi. Yüzde 5 bir indirim yapılsaydı, esnafımızın gönlü de hoş tutulmuş olurdu. Yüzde 5 de peşin yatırdığı için indirim gören esnafımız devletin de primde doğrudan sağladığı yüzde 5 indirimle yüzde 10’luk bir kara geçerdi. Bununla ilgili düzenleme bekliyoruz. Esnafımız hakikaten BAĞKUR primlerini ödemek de zorlanıyor. Eğer gerekli indirim yapılırsa hem esnafımız hem de devletimiz kazanır” diye konuştu. 

“KÜÇÜK ESNAF KOSGEB KREDİLERİNDE ZORLANIYOR” 

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından zaman zaman küçük esnaflara da yararlandırılan kredilerle ilgili de konuşan Çetindoğan, “Çok üyemizin başvuruda bulunduğunu, kimilerinin alıp kimilerininse alamadığını da biliyoruz. KOSGEB kredileriyle ilgili sanırım yeni bir düzenleme de yapılacak ancak bu krediye ulaşmada küçük esnaf ve sanatkarlarımız diğer büyük şirket ve işletmelere göre zorlanıyor. Küçük esnafımızın yatırımları netice olarak küçük çapta olduğu için sanırım bu kredilere ulaşması biraz zora giriyor. KOSGEB kredisi alan ve bu kredilerle işletme açan esnaflarımız elbette var ama biraz daha teşvikin fazlalaştırılması gerekiyor” dedi. 

“SANAYİ ESNAFLARIMIZ ZOR DURUMDA”

Geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana yükseliş ivmesi kateden dolar ve eurodaki kur artışından Aydınlı esnaflar arasında en çok sanayideki işletmelerin zarara uğradığını söyleyen Çetindoğan, “Dolar ve eurodaki yükseliş, sanatkarlar dediğimiz örneğin berber, kuaför gibi meslek gruplarından çok sanayide üretim yapan esnaflarımızı etkiledi. Sanayide üretim yapan esnaflarımızı çok etkiledi. Sanayi esnafımız üretecek ve bunu satarak karşılığında mal alacak. Sanayi esnafımız bir bakıyor alacak olduğu mal dolar ve eurodaki artış nedeniyle bir gün çok farklı bir noktaya gelmiş. Bu malı temin edip üretim yapması gerekiyor fakat mecburen ürettiğinde de zam uygulayacak. Bu da tabi ki bir riski kapsıyor yani bu anlamda sanayide bir durgunluk var. Kuaför, berber, lokantacı esnaflarımızın işleri biraz daha hareketli ama sanayiye indiğimizde durum farklılaşıyor. Sanayide durgunluk da esasında doğrudan küçük esnaf ve sanatkara, vatandaşa da yansıyor” diye konuştu. 

“TARIM KESİMİ ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİDİR” 

Tarımsal üretimin çok düşük olduğunu ve bu anlamda çözümler geliştirilmesi gerektiğini de söyleyen Çetindoğan, “Gerçekten tarım biraz daha desteklense, üretimimiz biraz daha fazla olsa tahminim biz ülke olarak da daha farklı yerlere geliriz. Pazara çıktığımda örneğin soğanın 6-7 lira, biberin ya da patlıcanın 14-15 lira oluşuna aklım ermiyor, şaşırıyorum. Tamam patlıcan ya da biber bu dönemde yenmesin diyoruz ama bir de gerçekten şu var. Mesela patatesin muhakkak tüketilmesi ve her eve girmesi icap ediyor. Hal böyleyken patates dahi 6-7 liraysa demek ki üretimde bir sıkıntı var. Üretim sıkıntısı küçük esnaftan vatandaşlara kadar her kesimi doğrudan etkileyen bir durum. Geçtiğimiz günler Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile de konuştuk. Hiç olmazsa yatlara sıfır ÖTV ile verilen akaryakıt, çiftçiye, üreticiye ve köylüye de verilmelidir. Bu sayede üreten kesimdeki insanlarımız da kalkınsın. Şu anda tarlayı sürecek insanımız kalmadı, kimse ekip biçmiyor. Nenelerimiz ve dedelerimizde kalan topraklarda son nesil üretim yapmaya çalışıyor. Yeni nesilin bu yönde bir çalışması ve amacı da yok. Bir an önce köylü, üretici ve çiftçilerimiz türlü teşviklerle desteklenmelidir. Köyden kente devasa göç var” dedi. 

“KADIN ÜYELERİMİZ ARTIŞA GEÇTİ” 

Aydın’da 2018 yılında 4 bin 696 yeni esnaf kaydı yapılırken esnaflara ait 2 bin 168 işyerinin kapandığını belirten Çetindoğan, “Aydın’da Zaman zaman esnafımız kan ağlıyor, esnaf işyerlerini kapatıyor diyoruz ama kayıtlara baktığımızda Aydın’da 2018 yılında 4 bin 696 yeni esnaf kaydı yapmışız, buna karşın esnaflarımıza ait 2 bin 168 işyeri kapanmış. Baktığımızda iş yeri açan da çok. Ben bunu şöyle düşünüyorum; Aydın’ın sanayisi biraz gelişmediği için herkes esnaflığa yöneliyor. Aydın’ın sanayisi genişlese Denizli örneğinde olduğu gibi esnaf sayısı da düşer. Denizli’ye baktığınızda sanayisi geliştiği için esnafı biraz daha az. Aydın’da ise daha çok esnafımız var. Biz halihazırda kayıtlı 40 bin üyeye sahibiz. Bunun yanısıra 40 bin üyemiz içinde 6 bin 932 tane de kadın üyemiz söz konusu. Aydın bu konuda birçok ile göre iyi durumda. Halk eğitim merkezleriyle belediyelerin açtığı kurslardan faydalanarak KOSGEB ve esnaf kefaletten sağladıkları parayla iş yeri açan kadınlarımız artıyor” diye konuştu. 

“AHİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİYLE FARK YARATIYORUZ” 

Eylül ayında yapılacak olan Ahilik Haftası etkinlikleriyle ilgili de konuşan Çetindoğan, “Biz 82 odamıza gönderdiğimiz yazıyla odaların ahi adaylarının isimlerini istiyoruz. 82 odamızdan adaylar bize iletilince Aydın Valiliği’nde komisyona bu isimleri taşıyoruz. Komisyon olarak orada 3 kişiyi seçiyoruz. 1. ilin ahisi oluyor, 2. birliğin, 3. ise odanın ahisi oluyor. Geçtiğimiz seneden bu yana sistemi değiştirdik. İlçelerimizdeki tüm ahi adaylarına da hediyeler takdim ediyoruz. Kendileri de bundan memnun kalıyorlar. Dereceye giren ahilerimizi de eğer isterlerse ahiliğin beşiği olan Kırşehir ilimize götürüyoruz. Oradaki ahilerle de tanışmalarını ve kaynaşmalarını sağlıyoruz. Ahilerimizi özellikle kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbaplarından seçiyoruz. Örneğin geçen sene Yenipazar’da sekiz köşe şapka imalatı yapan bir büyüğümüzü ahi ilan ettik. Bu sene de kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden ahi adayı her kimse yılın ahisini de onların arasından seçeceğiz. Türkiye’de 82 ahi adayını da hediyeyle onurlandıran ilk oda biziz. Geçtiğimiz yıl hizmet binamızın girişinde ahilik köşemizi de açtık. Türkiye’de yanılmıyorsam 5. ahi köşesi oluşturan oda da biziz” dedi. 

“EKONOMİNİN DÜZELECEĞİNE İNANIYORUZ” 

Aydın’daki vatandaşların üzerinde 31 Mart öncesindeki olumsuz algıların bir etkisiyle kısmen bir tedirginlik olduğunun altını çizen Çetindoğan, “31 Mart öncesinde bankalara el konulacağı gibi aslı astarı olmayan algılar pompalandı. Ben ekonomin düzeleceğine inanıyorum. Bizler, siyasetçiler genel anlamda hepimiz ne kadar pozitif olursak daha da iyiye doğru gidecektir. Negatif olmaktan kaçınacağız. Ben iyi ve güzel gelişmelerin yaşanacağına eminim. Allah hükümetimizi ve bizleri utandırmasın. Aydınlı esnaflar olarak güzel gelişmelerden umutluyuz” diye konuştu.

esnaf-ekonomiden-umutlu-101594-4411ffe4f3c6e2a779e74e4adf627d04.jpegesnaf-ekonomiden-umutlu-101594-9d3f5cf2430bbbd747f8f51b130df265.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum