Aydın'da vakalar iki kat arttı

Aydın'da vakalar iki kat arttı
ABONE OL
Prof. Dr. Kayhan Delibaş, Aydın’da vakaların iki kat daha fazla arttığını ve nedenlerine bakıldığında ilk sırada yoksulluk geldiğini söyledi. 

Son zamanlarda başta Aydın olmak üzere Türkiye genelinde artan vakaların araştırılması için İntihar Çalışma Grubu kuruldu. Çalışmanın başında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi   Prof. Dr. Kayhan Delibaş, yer aldı. Delibaş’a bir çok psikolog, psikiyatri ve sosyolog destek verdi.

“AYDIN GİBİ BİR İL YOKSULLUK SINIRINDA KALIYOR”
Delibaş, yaptığı konuşmada, kişinin psikolojik durumunun çok önemli olduğunu kaydetti. Bir kişiyi intihara sürükleyen bir çok sebebin olduğunu belirten Delibaş, Efeler’de yapılan araştırmada 9 mahallenin kullanıldığını ifade etti.

Aydın’da yaşayan 3 aileden birinin zor ya da çok zor geçindiğini belirten Delibaş, “Son yıllarda olaylar hem dünya hem de Türkiye’de artış eğiliminde. Ancak bu Aydın, Efeler söz konusu olduğunda iki kat daha fazla. Aydın gibi gelişmiş ilde niye intihar vakalar oluyor niye araştırma istedik.  Çalışmamızın yöntemi oldukça yenilikçi. Dünyada çok yeni olarak kullanılan sosyolojik otopsi dediğimiz araştırma tekniğini kullandık. Tıbbı anlamdaki terimi sosyolojik olarak uygulanması olarak düşünülebilir. İntiharların sebep olacak sosyolojik koşulları, Efeler ilçesinde bulunan 9 mahallede 525 kişi ile anket gerçekleştirdik.  9 mahalleyi 3 kesime ayırdık. Sosyo-ekonomik durumu altta, ortada ve üste olanlar olarak ayırdık. Bu bu şekilde genel bir bilgi topladık. Ayrıca yüz yüze görüşmelerle derinlemesine bilgi elde ettik.  Özelikle gelir ve geçim durumunu sorduk. Aydınlılara geçim durumunu sorduğumuzda yüzde 25 rahat ya da çok rahat geçiniyoruz demiş. Zor geçiniyoruz diyenler yüzde 17, çok zor geçiniyoruz diyenler de yüzde 17.  3 aileden biri zor ya da çok zor geçiniyoruz demiş. Tabi bu pandemi öncesi. Yüzde 39’u da idare ediyoruz demiş.  Geçim endekslerine bakıldığında Aydın gibi bir il yoksullu sınırında kalıyor. Bu da yoksullukla intihar arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Tabi farklı sebepler de var.  Maddi sıkıntı, yoksulluk, gelecek kaygısı, işsizlik, ekonomik kriz, siyasal sorunlar, şiddet, güvensizlik gibi sorunla da intihara sebepleri arasında” dedi. 

aydinda-intihar-vakalari-iki-kat-artti-200185-28afc1f91235c9b807ea2b661b16566f.jpeg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.